בעולם המודרני רווי המתחים והדאגות, המתח משפיע אצל אנשים מסוימים על מערכות שונות בגוף (כפי שציינתי בפוסט קודם). אחת המערכות שהכי מגיבה למצבי מתח וסטרס היא מערכת העיכול.
לפיכך, תסמונת המעי הרגיז, או I.B.S (Irritable Bowel Syndrome) היא תופעה שאנחנו נתקלים בה די הרבה בקליניקה.
הסובלים מתסמונת המעי הרגיז מדווחים על כאבי בטן, שלשולים או עצירות שמופיעים או מחמירים במצבי מתח. מספיק שהם חווים כעס, תסכול, סטרס או התרגזות מקומית, וכבר הבטן שלהם מגיבה.
לרפואה המערבית, לצערנו, אין מענה לתסמונת המעי הרגיז. הרופאים מבצעים את כל הבדיקות הנדרשות, ובמידה ואין ממצאים (כמו הימצאות של מחלת מעיים דלקתית, גידולים, חיידקים או צליאק) הם מקשרים את התופעות למתח, בלי הסברים.
בגישה של הרפואה הסינית, הדברים קצת יותר ברורים. תפקודה התקין של מערכת העיכול תלוי בעיקר באיבר הטחול שתפקידו בהקשר הזה הוא לקבל את המזון ולהפוך אותו לאנרגיה (ולפסולת). כאשר הטחול מתפקד בצורה תקינה, העיכול תקין. כאשר הוא חלש, נראה יותר נטיה לצואה רכה, שלשולים, גזים או כאבי בטן.
איבר נוסף המעורב בפתולוגיה הזו הוא הכבד שתפקידו העיקרי הוא לדאוג שזרימת האנרגיה תהיה תקינה בגוף. הכבד מושפע מאוד מרגשות וממצבי לחץ. בזמן לחץ, אם הכבד לא מאוזן, הוא עלול "לתקוף" איברים אחרים ולשבש את פעילותם – במיוחד אם הם סובלים מחולשה. במקרה של IBS, מצבי הסטרס מפריעים לכבד שבתורו פוגע בתפקוד הטחול (שגם ככה חלש), לכן התופעות מוחמרות במצבי מתח או מצבים רגשיים.
אז מה עושים?
טיפולים באמצעות רפואה סינית הם יעילים מאוד בכל הנוגע לבעיות במערכת העיכול בכלל, ובתסמונת המעי הרגיז בפרט. לרוב משיגים תוצאות מהירות ומספקות בעזרת דיקור סיני ושיאצו. במקרים קשים יותר נשקול שילוב של צמחי מרפא, אך ברוב המקרים אין צורך והמטופלים מדווחים על שיפור משמעותי באיכות חייהם כבר לאחר מספר טיפולים מועט.
מה אפשר לעשות לבד בבית
כמו ברוב הפתולוגיות, גם פה נמליץ על שינוי אורח החיים. רצוי לנסות להוריד את מפלס המתח (למרות שזה קשה), באמצעות תרגילי נשימה, מדיטציה, פעילות גופנית או כל דבר אחר שמסייע לכם להרגע. כמובן שאם גורם המתח ניתן לביטול (נניח, מקום עבודה שאפשר להחליף), גם זה רצוי.
ברוב המקרים, שינוי תזונתי גם הוא הכרחי. רצוי לעבור לתזונה שלא תכביד על מערכת העיכול – להמנע מקפה, מוצרי חלב, מזון מטוגן, מעובד, שומני או מתועש, וכן סוכרים לבנים ופחמימות פשוטות. רצוי להוסיף לתזונה מזונות שיסייעו לכבד בתפקודו – בעיקר ירקות ירוקים כמו סלרי, בצל ירוק, כרוב, ברוקולי. בנוסף, כדאי לחזק את פעילות הטחול (אלמנט האדמה) בצריכת מזון חמים (לא קר מהמקרר), ירקות ופירות כתומים/צהובים/חומים (בטטה, דלעת, דלורית, גזר וכדומה).
אם אתם סובלים מתסמונת המעי הרגיז, כאבי בטן או גזים – צרו קשר עוד היום והתחילו להנות משיפור באיכות חייכם. אתם עשויים להיות מופתעים מהתוצאות 😉
לסיפור מקרה תסמונת המעי הרגיז לחצו [intlink id="1166" type="post"]כאן[/intlink]