כאבי מחזור הינה תופעה שכיחה אצל נשים בגילאי הפוריות
הכאבים יכולים להופיע במגוון עוצמות וסוגים, וכן בתזמון שונה לאורך המחזור עצמו. הכאבים עשויים להגיע בשילוב עם עוד הפרעות במחזור – מחזור לא סדיר, הפסקת מחזור, ועוד. כאבי מחזור לא מתבטאים רק בכאבים בבטן התחתונה, אלא יכולים להתבטא גם בכאבי גב, צוואר, מיגרנות, כאבי ראש אחוריים, עצבנות, תאבון יתר, דכאון והפרעות במצבי הרוח.
טיפול בכאבי מחזור באמצעות רפואה סינית נמצא יעיל ביותר. בכאבי מחזור אנחנו מטפלים באמצעות דיקור סיני, ובמקרים חמורים יותר נשקול טיפול באמצעות צמחי מרפא. גם טיפול טווינא או שיאצו יעילים ביותר להפגת הכאבים והסדרת המחזור.
כאמור, כאבי מחזור יכולים להופיע בטווח רחב של עוצמות – מכאב מינורי שרק "מציק", דרך כאב עז יותר שמצריך נטילת משככי כאבים, ועד כאב מצמית ומשבית שעלול להוביל אפילו למיון. הכאבים יכולים להופיע יום-יומיים לפני הוסת, ביום הראשון או בימים הראשונים של הוסת, ולעתים אפילו לקראת סיום הוסת או לאחר סיום הוסת לחלוטין. כל אחד מהפרמטרים האלה משפיע על האבחנה הסינית של המקרה ועל אופן הטיפול.
הגישה הסינית למחזור האישה ולכאבי מחזור:
ברפואה הסינית לאיבר הכבד יש אחריות על זרימה תקינה של צ'י (אנרגיה) ודם בגוף. כאשר צ'י תקוע – יש כאב. כאב כמובן יכול להתבטא בכל מקום או מערכת בגוף ולא רק בבטן. לכן כאשר מופיע כאב- זה מלמד אותנו על חסימה של הצ'י במקום כלשהו בגוף. אפשר להשוות את הכבד למערכת רמזורים בעיר סואנת שצריכה לתפקד היטב ולמנוע פקקי תנועה. אם המערכת לא עובדת טוב – יהיו פקקים.
הכבד מושפע מאוד ומשפיע מאוד על רגשות ובמיוחד סטרס ומתח נפשי. הפרעה לתנועה של צ'י הכבד עלולה לגרום למתח וחוסר שקט, ומצד שני, חיים במתח ועצבנות פוגעים בזרימת הצ'י ותוקעים את צ'י הכבד. מכאן אפשר להבין מדוע חלק מהכאבים ותופעות נוספות נוטים להופיע או להחמיר כאשר אנחנו עצבניים או מתוחים.
בנוסף, לכבד יש תפקוד והשפעה על מערכת הרבייה והפוריות והוא מקושר בצורה ישירה לסדירות המחזור ולכאבי מחזור. יש עוד כמה איברים שמשפיעים על הרביה והמחזור, אך ברוב המקרים של כאבים – יש מעורבות מובהקת של הכבד.
המחזור ברפואה הסינית מתחלק ל-4 שלבים: שלב הוסת עצמה, הדימום ("שלב הדם"); השבוע שלאחר הוסת, בו גוף האישה משתקם לאחר המחזור ובונה את רירית הרחם ("שלב היין"); שלב הביוץ, שהוא תהליך של יצירה ולכן נקרא "שלב היאנג"; והשלב שלפני המחזור, בו הגוף "מתכונן להריון", וכשהוא "מגלה" שהוא לא בהריון – הוא נכנס למתח, ולכן יכולים להופיע בו כאבים. שלב זה נקרא "שלב הצ'י".
ההבנה של המחזור בראיה הסינית מכוון אותנו לאבחנה יותר מדוייקת של הכאב: אם ניקח בחשבון את אופי הכאב (קל, עמום, כבד, חד, דוקר, מכווץ), ואת זמן ההופעה שלו – נוכל לדעת הן מה חומרת התקיעות ומה הגורם האנרגטי, לפי זה לבחור את דרך הטיפול.
מכאן ועד להקלה על הכאבים והסדרת המחזור הדרך מתקצרת. על פי חומרת הכאב נקבע אם נשלב בטיפול רק דיקור, או גם מגע או צמחי מרפא. במהלך השנים הגיעו אלינו מאות (אם לא אלפי) נשים שהתלוננו על תופעות סביב המחזור – כאבים, אי סדירות, עצירת מחזור, וסת ארוכה מדי או קצרה מדי, ועוד. מתוך ההבנה של המערכת האנרגטית של האשה וראיה הוליסטית, אנחנו מגיעים לתוצאות משביעות רצון בחלק גדול מאוד מהמקרים.
כמה טיפים להקלה עצמית על כאבי מחזור:
- אם הכאב הוא מינורי יחסית, לבצע תרגילי נשימה והרפיה תוך דמיון של האיזור הכואב והרפייתו.
- טיפול עצמי במגע: בשכיבה על הגב, רגליים ישרות לפנים (אפשר להכניס כרית קטנה מתחת הברכיים). לשפשף בתנועות מעגליות את הבטן, נגד כיוון השעון. פעולה זו מזרימה את הצ'י התקוע ומפזרת את הכאב. לבצע זאת כמה דקות תוך כדי לחץ קל, רק לחיכוך ויצירת חימום בבטן. לאחר מכן ניתן להעמיק את הלחץ ולבצע תנועות מעגליות קטנות באיזורי הכאב.
- חימום: להניח כרית חימום או בקבוק חם על הבטן התחתונה למספר דקות עד חצי שעה. החום מזרים את הדם והצ'י ובכך עשוי להקל על הכאב. לא בכל המקרים חום עוזר, אבל שווה לנסות, בעיקר כאשר הכאבים עזים במיוחד ודוקרים, עד מצב שבו יש צורך להתקפל.
- תרגיל המערוך: בישיבה, רגליים ישרות. מקפלים את רגל ימין כך שכף הרגל תהיה באיזור ברך שמאל, וברך ימין לכיוון הרצפה / מזרן. לוקחים מערוך ו"מרדדים" את הירך הפנימית של רגל ימין מהמפשעה לכיוון הירך. מבצעים זאת מספר דקות, ומחליפים רגליים. תנועה זו מזרימה את הצ'י במרידיאן הכבד. כיוון הגלגול- לכיוון הברך – מזרים את הדם והצ'י מאיזור האגן והבטן התחתונה ובכך מקל על הכאבים.
- אם הכאבים מופיעים לפני או בזמן הוסת, נבצע את התנועה מהמפשעה לכיוון הברך.
- אם הכאבים מופיעים לקראת סוף הוסת או לאחר סיומה, נבצע את התנועה מהברך לכיוון המפשעה. כאבים המופיעים לקראת סוף הוסת מעידים לרוב על חולשה של הדם, והתנועה כלפי פנים מזרימה אותו לאגן ובכך מקלה על הכאבים
- תזונה: כדי למנוע ולטפל בכאבים בכלל ובכאבי מחזור בפרט, רצוי לשקול שינויים בהרגלי התזונה. הפירוט הבא הינו כללי בלבד. על מנת לקבל ייעוץ תזונתי ממוקד ואינדיבידואלי, אתן מוזמנות ליצור עמנו קשר.
המלצות תזונה כלליות להקלה על כאבי מחזור:
א. חשוב להימנע ממזונות המפריעים לתפקוד הכבד, כגון מזון מטוגן, מעובד, פחמימות פשוטות, אלכוהול, קפה, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חיטה, מזון קפוא או נא.
ב. להוסיף לתזונה את הפריטים הבאים:
- ירקות ועלים ירוקים – סלרי, פטרוזיליה, כרוב, כרובית, תרד, קולורבי.
- חליטה של מרווה או לואיזה להקלה על כאבי בטן כלליים.
- חליטה של אנג'ליקה להקלה על כאבי בטן תחתונה וכאבי מחזור – האנג'ליקה ידוע כצמח המזרים את הדם ומשפר את המחזור. ניתן להשיג בחנויות טבע.
כאבי מחזור הן תופעה המטרידה מאות אלפי נשים בישראל, ואחד הגורמים ללקיחת ימי מחלה מהעבודה. אם ברצונך להפסיק ולסבול מהמטרד הזה, צרי קשר לייעוץ ולקביעת פגישה.