סו-טאי – "פיזיותרפיה יפנית" – הפגת כאבים ותיקון יציבה לקויה
So-Tai הינה שיטת טיפול מגע יפנית שפותחה ע"י רופא יפני בשם ד"ר האשימוטו (1897-1993), שהתמחה בכירורגיה, נוירולוגיה ורפואה סינית.
במשך השנים פיתח האשימוטו שיטת טיפול המבוססת על עקרונות הקינזיולוגיה, הנוירולוגיה, רפואה סינית ורפואה מערבית. השיטה משפיעה על מערכות שונות בגוף – בעיקר מערכת התנועה (שריר-שלד, פאשיה), מערכת הנשימה והמערכת הנוירולוגית.
טיפול סו-טאי מאזן בין שתי מערכות מרכזיות בגוף – מערכת הנשימה ומערכת התנועה (שריר-שלד). על ידי סנכרון בין המערכות האלה נוצרת השפעה רחבה, גם על המערכת העצבית (נוירולוגית) וגם (ובעיקר) על הפחתת כאבים ושיפור יציבה וכשלים תנועתיים וכן על רבדים עמוקים יותר בגוף.
סו-טאי – למה זה יעיל?
באמצעות טיפול סו-טאי אפשר לטפל במגוון רחב של כאבים ובעיות אורתופדיות – כאבי מפרקים, שרירים, גב, פריצות דיסק, מגבלות תנועה, קרעים בגידים / שרירים ועוד. סו-טאי הוא טיפול עדין עם השפעה עמוקה – אנחנו בעצם משפיעים על מערכת התנועה העמוקה, מתקנים את הכשלים שהביאו אותנו למצב הנוכחי, ומלמדים את הגוף להתנהל בצורה נכונה יותר.
באופן זה סו-טאי גם עוזר לשיפור יציבה לקויה – איזון כפות רגליים (קריסה או סיבוב שלהן), איזון ברכיים קורסות, איזון אגן (סיבוב של האגן, הטיה קדימה או אחורה, או הטיה למעלה-למטה) מגבלות תנועה בירכיים, לורדוזה או קיפוזה של הגב, עקמת (שרירית), כתפיים שמוטות, צוואר שמוט, ועוד בעיות יציבה שנרכשו עם השנים.
על ידי התייחסות לשני הדברים – גם לגורם (יציבה, ליקוי תנועתי) וגם לביטוי (כאב) – הטיפול אפקטיבי מאוד גם בטווח הקצר, וגם בטווח הארוך (מניעה של חזרת הכאב).
חשוב להבין – באמצעות סו-טאי לא מרפים או מחזקים שרירים – אלא מאזנים בין השרירים והעצבים בכל הגוף.
סו-טאי – איך זה עובד?
הטיפול מתחלק לשני חלקים עיקריים – טיפול בקליניקה, וטיפול עצמי בבית (ביצוע תרגילים על בסיס יומי).
הטיפול בקליניקה מתבצע בשלבים – אבחון הכשלים התנועתיים של המטופל (לפי בדיקות, תשאול, הסתכלות); וטיפול על ידי ביצוע תרגילים מבוקרים של המטפל והמטופל יחד.
כאמור, סו-טאי מסנכרן בין התנועה לנשימה. לכן, כל התנועות מתבצעות תמיד בזמן הוצאת האוויר מהריאות (בניגוד לשיטות אחרות, כגון יוגה, בהן התנועה מתבצעת בזמן הכנסת האוויר).
התרגילים עצמם פשוטים לביצוע ואינם דורשים מאמץ (להיפך – בסו-טאי תמיד נבצע פעולה לא כואבת ולא קשה). בזמן הוצאת האוויר, בשלב מסוים של התנועה, המטופל (לפני הנחיית המטפל) מחזיק את האוויר בריאות, והמטפל מתנגד למטופל בעדינות. לאחר 3-5 שניות הם משחררים את ההתנגדות, התנועה והאוויר בו-זמנית. רגע השחרור (כאשר המטופל משחרר את האוויר בבת אחת, יחד עם שחרור התנועה) הוא הרגע בו מתרחשת השפעת הסו-טאי. דיוק וסנכרון שחרור האוויר והתנועה חשוב מאוד – והוא זה שמביא לריפוי.
ישנו עוד כלל פשוט בסו-טאי, שאולי ייראה מוזר בהתחלה – אבל הוא משמעותי: התנועה (בתרגיל) תמיד תהיה לכיוון או לצד הנוח, הלא-כואב. כלומר, אם מטופל סובל מכאב צוואר בסיבוב הראש שמאלה, התרגיל יהיה בסיבוב הראש ימינה. לפעמים המטפל יבחר לעבוד בכלל עם גפה נגדית לגפה הכואבת.
בהתחלה זה יכול להיראות מוזר – אם קל לי לסובב את הראש שמאלה, איך זה יעזור לי לסובב את הראש ימינה?! אבל ההשפעה של ההתנגדות העדינה עם עצירת הנשימה, ושחרור התנועה והנשימה בו-זמנית, נותנת אפקט נוירולוגי כאמור, וכך התנועה לצד הכואב משתפרת.
התרגילים מתבצעים ב-3 מנחים עיקריים – שכיבה על הגב (על מיטה), שכיבה על הבטן, וישיבה. כל מנח נותן לנו אפשרויות שונות להשפיע ולשפר את היציבה והתנועתיות.
הדגמה חיה והסבר קצר על סו-טאי
שילוב סו-טאי עם טיפולים נוספים
סו-טאי הוא שיטת טיפול העומדת בפני עצמה. באמצעות סו-טאי אפשר לטפל במגוון רחב, כאמור, של בעיות וליקויים.
יחד עם זאת, ניתן גם לשלב את הסו-טאי בצורה כזאת או אחרת בטיפולים בקליניקה – בין אם אלו טיפולי מגע, טיפולים ברפואה סינית (דיקור סיני), קינזיוטייפינג, קינזיולוגיה, פילטיס, צ'יקונג, טאי-צ'י ועוד.
אני מוצא ששילוב סו-טאי בקליניקה עם טיפולי דיקור וקינזיוטייפינג, בחלק גדול מהמקרים מביא להצלחה מהירה ומשמעותית יותר בטיפול.
דיקור, כידוע, משפיע באופן מיידי על רמת הכאב והדלקתיות ומאפשר טווחי תנועה טובים יותר. קינזיוטייפינג יעיל גם הוא בשיפור טווחי תנועה, הפחתת כאבים ודלקתיות על ידי השפעה על העצבים שמתחת לעור. סו-טאי משתלב פה בצורה מעניינת, על ידי פעולות אקטיביות שעושה המטופל (תרגילים) כדי לשפר את טווחי התנועה, לאזן את מערכת התנועה ובכך להפיג כאבים – וגם למנוע את חזרתם.
סו-טאי עצמי – תרגילים בבית
כפי שנכתב למעלה, סו-טאי מתחלק לשני חלקים עיקריים – תרגילים בקליניקה, ותרגילים בבית.
האשימוטו פיתח סדרה של 6 תרגילים שכל מטופל יכול לבצע בבית. גם פה, מבצעים רק את התנועות שנוחות בלי להכנס לכאב, או עד לטווח שהגוף מאפשר – בלי להתאמץ מדי ובלי להכריח את הגוף לעשות משהו שהוא לא יכול לעשות.
6 התרגילים עובדים למעשה על כל הגוף – כפות רגליים, ברכיים, ירכיים, אגן, גב, צוואר, כתפיים וראש.
התרגילים נבנו בסדר מסוים ויש לו הגיון. לכן כדאי לבצע את כל התרגילים, כל יום. התרגילים מתאימים גם למי שסובל מבעיה אורתופדית או כאב, וגם למי שלא סובל מכלום – ורוצה לשמור על המצב כמו שהוא.
התרגילים לא רק משפיעים על כל המפרקים בגוף, אלא גם משפיעים על כל צירי התנועה – הציר שמאזן את גובה הכתפיים והאגן, הציר שמאזן את עמוד השדרה (כפיפה לפנים ולאחור), והציר הסיבובי. על ידי השפעה על 3 הצירים הללו, ניתן לשפר באופן משמעותי את היציבה וההתנהלות התנועתית במהלך היומיום.
ביצוע התרגילים לוקח בין 10-15 דקות בממוצע (כל 6 התרגילים). אני יכול לומר בלב שלם שאני רואה את ההבדל המשמעותי בין מי שכן מתרגל את הסו-טאי בבית, לבין מי שלא. מי שמתרגל את הסו-טאי מקל על עצמו את הכאבים מהר יותר, והיציבה שלו משתפרת בצורה מפתיעה בחלק גדול מהמקרים.
ביצוע תרגילי סו-טאי בבית מאזן, כאמור, את היציבה, השרירים, המפרקים והצירים. לכן התרגילים הללו מתאימים מאוד גם לספורטאים שרוצים לשפר את הביצועים שלהם על ידי תיקון כשלים תנועתיים.
מצורפים 2 סרטונים עם 6 התרגילים לשימושכם. אני ממליץ בחום – קודם כל לצפות ב-2 הסרטונים מהתחלה עד הסוף, להבין את התנועות, ורק אז להתחיל לעשות את התרגילים (בהתחלה כנראה תצטרכו לעשות תוך כדי צפיה בסרטון). התרגילים מוסברים במקצועיות על ידי עדי זיו שממנו היתה לי הזכות ללמוד את השיטה הנפלאה הזאת.
אם יש שאלות – אתם כמובן מוזמנים ליצור קשר ולהתייעץ.
היי עמיר
שמי הראל ואני מתאמן בג'ודו באופן מקצועי משהו כמו 6 פעמים בשבוע
לפני חודשיים וקצת חשתי כאב מציק נורא במותן מה שככל הנראה דלקת במותן כסל
שמונע ממני להתאמן כבר תקופה..
ברצוני לדעת אם יש תרגיל סו טאי שיכול להתמקד באיזור זה.
ובנוסף כמה זמן נדרש לחכות עד שזה יעבור (עשיתי דיקור סיני ופיזיוטרפיה אבל לא נוצר שיפור משמעותי)
תודה מראש
שלום הראל,
אין תרגיל ספציפי של סוטאי לבית, שמיועד למותן כסל. זה נובע מהעובדה שצריך לאבחן מה בדיוק התנועות הבעייתיות, ולפי זה אפשר להתאים תרגילים.
מה שאני כן יכול להציע לך זה להגיע לטיפול בקליניקה, בו אנחנו מבצעים תרגילי סוטאי בצורה שונה ואפשר להתאים את זה למצבך.
בכל מקרה, אתה יכול לצפות בסרטון הזה לגבי שחרור של המותן כסל: https://www.youtube.com/watch?v=3vp4H_9yZws&t=243s
בהצלחה 🙂