כל שנה זה קורה, ולפעמים יותר מפעם אחת. מגיע חג, ואנחנו מתחילים לאכול בלי הבחנה (ומי יכול להאשים אותנו?). הבעיה מתחילה לאחר הארוחה, כשאנחנו תפוחים ומנופחים בלי יכולת לזוז או לנשום.
ביום העצמאות כמנהג עמישראל, הבשר חוגג, ולאו דווקא סטייק פילה איכותי. קבבים, קציצות, סטייק עין וחבריהם, ואל כל זה מצטרפים בחדווה הפיתות, צ'יפס, סלטים מתובלים, חומוס והחגיגה ממשיכה. אז איך יוצאים מהחג בלי נזקים? או ליתר דיוק, איך ממזערים נזיקין לאחר החגיגה ועוזרים למערכת העיכול להתמודד עם כל מה שהעמסנו עליה?
הקיבה שלנו דומה בתפקודה למכונת כביסה. היא מקבלת את המזון ומתחילה "לחבוט" בו על מנת לפרק אותו כדי שיוכל לעבור להמשך עיכול במעיים. בדומה למכונת כביסה, אם נעמיס עליה יותר מדי, היא תיתקע. לכן, כשאנחנו מפטמים את עצמנו, הקיבה "נתקעת" ומתקשה לעבוד. התוצאה מוכרת לכולנו – בטן נפוחה (בעיקר בבטן העליונה), כאבי בטן, גזים, תחושה שהמזון תקוע ולא יוצא, צרבות, בחילות, שיהוקים וגיהוקים.
תקיעות המזון הזו יכולה להיגרם גם מעומס יתר על הקיבה, אך גם משילובים לא מומלצים של סוגי מזונות שונים. בכל מקרה, יש לסייע למערכת העיכול להתמודד עם כל העומס הזה. כיצד?
ובכן, ברפואה הסינית מוקדשת קטגוריה לצמחי מרפא המטפלים בתקיעות מזון, משפרים את תהליך העיכול ואת ספיגת המינרלים והויטמינים. להלן מספר דוגמאות נפוצות:
• Shan Zha – Fructus Cartaegi – פרי העוזרר: מסייע להורדת תקיעות המזון שנגרמת על ידי מזונות בשריים ושומניים. מקל על נפיחות בטנית, כאבי בטן או שלשולים.
• Lai Fu Zi – Semen Raphani Satavi – זרעי צנון: לתקיעות מזון עם תופעות של נפיחות בבטן, גיהוקים, ריח רע מהפה, עליית חומציות (ריפלוקס), כאבי בטן, שלשולים, גזים.
• Mai Ya – Fructus Hordei Vulgaris Germinatus – נבט שעורה: מסייע בעיכול מזון עמילני, מפחית נפיחויות ותקיעות מזון, מחזק את תפקודי הקיבה. מסייע בנוסף להקאות על רקע רגישות לחלב ולתופעות של תקיעות מזון עם חסר תיאבון וכאבים מתחת הצלעות.
• Gu Ya – Fructus Oryzae Sativae Germinatus – נבטי אורז: תפקודים דומים לצמח הקודם. יש להיזהר בשימוש הצמחים האלה בנשים מיניקות.
• Shen Qu – Massa Fermantata – תערובת מותססת: מתאים בעיקר לתקיעות מזון לאחר צריכת מזונות קרים, המלווה בכאבי בטן ונפיחות, חסר תיאבון, שלשול והמיית מעיים ("בטן מדברת"). משפר עיכול של מזון עמילני. צמח זה מכיל ויטמינים ומינרלים המסייעים לעיכול. מכיל גלוטן.
• Ji Nei Jin – Endothelium Corneum Gigeraiae Galli – קליפת קורקבן של תרנגולת: מתאים לכל סוגי תקיעות המזון, מתאים לקשיי עיכול בתינוקות. בנוסף, ממיס אבנים בכליות.
אופן השימוש המומלץ של צמחים סיניים בכלל ושל צמחים אלו בפרט, הוא בבישול כפול של הצמחים הטריים. אולם, ניתן גם לבשל בישול יחיד (כמו אורז, הרתחה של מים ובישול איטי 20 דקות). צורה זו פחות יעילה אבל יותר פרקטית. ניתן לשלב כמה צמחים במרתח. חשוב מאוד – נשים בהריון או נשים מיניקות – להתייעץ עם מטפל מוסמך לפני שימוש.
מה שטוב בצמחים אלו הוא הנגישות הרבה לרובם (מלבד התערובת המותססת וקליפת הקורקבן, אולי). ניתן להשיגם בחנויות טבע או בחנויות של צמחי מרפא סיניים.
בנוסף, ישנה אופציה מצויינת ופרקטית אף יותר לשיפור תפקוד העיכול והורדת העומס לאחר ארוחה: מרתח של ג'ינג'ר טרי, זרעי שומר וקליפות קלמנטינה או מנדרינה אורגניות. חותכים כמה פרוסות קלופות של ג'ינג'ר, חופן בינוני של זרעי שומר (ניתן להשיג בכל סופר או חנות טבע) וחופן נדיב של קליפות ההדר (רצוי אורגניות כדי להימנע מריסוסים), מכניסים לסיר עם מים (כ-2-3 ס"מ מעל גובה הצמחים), ומבשלים כמו אורז. לאחר הבישול ניתן לסנן את המים ולשתות את המרתח. אפשר להמתיק עם מעט מולסה, סוכר חום או דבש, אבל בהרבה פעמים לא נצטרך, ורצוי להימנע מכך כדי להפיק את התועלת המירבית מהמרתח.
ג'ינג'ר הוא בעל תכונות ייחודיות ונפלאות רבות. עיקרן בהקשר זה הוא טיפול בבחילות וסיוע בעיכול.
זרעי שומר מקלים על תקיעות של צ'י (אנרגיה) בעיקר באיזור הבטן ומערכת העיכול.
קליפות קלמנטינה גם מניע צ'י תקוע ובכך מסייע לתהליך העיכול ומטפל בגזים.
שילוב של שלושת הצמחים הללו יעיל מאוד ונגיש מאוד, ויכול לסייע לכל אותן תופעות של תקיעות מזון שצוינו קודם, כאבי בטן, גזים, גיהוקים, שיהוקים ותחושת מלאות בבטן.
על מנת להימנע לחלוטין מאי הנעימות הכרוכה בהאבסת מזון, יש לאמץ הרגלי אכילה נכונים, עליהם נפרט במאמר אחר.
ובינתיים, שיהיה חג שמח ונעים!