רובכם ודאי שמעתם על "כוסות רוח" בהזדמנות זו או אחרת. לחלקכם זה נשמע אולי תמוהה, משהו שסבא וסבתא מספרים שהיו עושים להם כשהם היו ילדים. מוכר גם הביטוי "כמו כוסות רוח למת"…
אז מה הן כוסות הרוח הללו? ולמה עדיין משתמשים בהן?
ראשית, הטיפול באמצעות כוסות רוח קיים מזה שנים רבות, ויש עדויות לשימוש בכוסות הן במזרח הרחוק והן ברוסיה ובאירופה. באירופה עיקר השימוש בכוסות הרוח היה לטפל במחלות נשימה – התקררויות, מחלות חורף, דלקות ריאות וכדומה. גם בסין היו משתמשים בכוסות הרוח למטרות אלה, אך בנוסף היו להן שימושים נוספים.
ייתכן שהשם "כוסות רוח" נובע מעצם יצירת הוואקום על ידי שאיבת האויר מתוך הכוס. בטכניקה המסורתית משתמשים בצמר גפן בוער שמעבירים בתוך הכוס במהירות ואז מלבישים את הכוס (בלי הצמר גפן!) על הגוף, בעיקר באיזור הגב העליון. האש מכלה את האויר וכך נוצר ואקום ותחושת יניקה של העור והרקמה הרכה.
ייתכן שהשם נובע גם מהרפואה הסינית עצמה. ברפואה הסינית קיים מונח הנקרא "רוח" והוא למעשה מגדיר פתולוגיה (מחלה) אקוטית שמגיעה בבת אחת ומשאירה אחריה נזק, כמו סופה. התקררות, למשל, היא דוגמא לחדירה של רוח למרידיאנים המגנים על הגוף, הרוח חוסמת את המעברים וכך נוצר המופע של ההתקררות או השפעת (הצטננות, כאבי צוואר, חום, שיעול).
על ידי שימוש בכוסות רוח, אנחנו למעשה "שואבים את הרוח" החוצה ובכך עוזרים לגוף להחלים.
התוצאה הפיזית של שימוש בכוסות רוח היא המטומה (שטף דם) מקומי החולף לאחר מספר ימים עד שבועיים. היווצרות שטף הדם גורמת לגוף להזרים דם לאיזור בו הנחנו את הכוס, ובכך האיזור הזה מוזן יותר בחמצן ומתרפא במהירות רבה יותר. מכאן, שהשימוש בכוסות רוח גם פותח חסימות, ולפיכך אפשר להשתמש בהן גם לטיפול בכאב.
אפשר להשתמש בכוסות הרוח למגוון כאבים אורתופדיים אקוטיים וכרוניים, כגון כאבי גב עליון, צוואר, כאבי גב תחתון, פריצות דיסק והקרנות לרגליים (סיאטיקה).
אני יכול לומר בביטחון רב כי אני עושה שימוש רב בכוסות רוח לבעיות אורתופדיות, ולא בכדי – הרי שהן עוזרות בצורה יוצאת מן הכלל!
האם השימוש בכוסות רוח מסוכן?
לא, כל עוד הטיפול בכוסות רוח מתבצע על ידי מטפל שהוסמך לכך ובעל נסיון. בנוסף, כיום מטפלים רבים בוחרים להשתמש בכוסות רוח "מודרניות" שבהן לא נעשה שימוש באש, אלא במשאבת ואקום.
לסיכום:
כוסות רוח הינן טכניקה נוספת ויעילה במיוחד שמקורה במזרח הרחוק. ניתן לטפל באמצעותן במחלות חורף ונשימה, כגון התקררויות, שפעת, שיעול; וכן בבעיות אורתופדיות ובכאבים שונים.
חשוב לדעת – כשמדובר בטיפול במחלות חורף ונשימה, הטיפול יעיל במצב האקוטי בלבד. אם התקררת – יש להגיע כמה שיותר מוקדם לטיפול כדי להשיג אפקט מהיר ולמנוע את הידרדרות המחלה. אם מגיעים בשלב מאוחר יותר, לאחר כמה ימים, הסיכוי שהטיפול יהיה יעיל נמוך יותר, אם כי כל מקרה לגופו.