רובנו שותים קפה על בסיס יומי, או צורכים קפאין בדרכים שונות. אך האם אנחנו יודעים באמת מה הוא עושה לנו והאם הוא באמת טוב עבורנו?
קפאין הינו חומר בעל השפעה ממריצה, הנספג לכל רקמות הגוף ונוזליו כולל מערכת העצבים המרכזית, רקמות עובר וחלב אם. הוא מעלה את רמת הערנות, מפיג עייפות באופן זמני ומרחיב חלק מכלי הדם. בזכות תכונה זו, הוא יכול לסייע במניעה וטיפול בכאבי ראש ספציפיים. בנוסף, קפה יכול לסייע לטיפול בעצירות – אך מנגד עלול לגרום לשלשול.
כל אלה הן תכונות חיוביות היכולות לסייע לנו להיות יעילים יותר בחיי היומיום. אולם, כדאי לשים לב ולהיות מודעים לדברים נוספים:
- הקפה הוא ממריץ, אך אינו מוסיף אנרגיה (הוא כמעט חסר ערך קלורי לחלוטין). מעבר לכך, הוא עוזר להפחית תחושת רעב ועל כן חלק מהאנשים שותים קפה במקום ארוחה (בעיקר בבוקר). מה שקורה הוא שהגוף מקבל זריקת מרץ אך לא אנרגיה, ואז הגוף עובד "פול גז בניוטרל", מה שמוביל במשך הזמן לירידה באנרגיה, עייפות ותופעות של חולשה.
- קפאין משפעל את בלוטת האדרנל. צריכה מוגברת ולאורך זמן יכולה ליצור "שחיקה" של הבלוטה ובכך לפגוע ביעילותה.
- בעקבות צריכת קפאין, הגוף מפריש יותר אינסולין מהלבלב, מה שגורם לספיגה מוגברת של סוכרים לדם ולעליה ברמת האנרגיה – שלאחריה תבוא הנפילה המוכרת.
- קפאין מונע ספיגה של מינרלים וויטמינים שנצרכים בסמוך לשתייתו / צריכתו – כגון ברזל, סידן ומגנזיום.
- צריכת קפה עלולה לגרום ולהחמיר מחלות כגון לחץ דם גבוה, אוסטאופרוזיס, דלקות פרקים, כאבי ראש, סחרחורות, תחושות יובש, גלי חום, צרבות ועוד.
אם כך, האם קפה מזיק? לא ולא! בדומה לרוב הדברים אותם אנחנו צורכים, אם אנחנו מקפידים על המינון ועל צורת השימוש, הם לא צפויים לגרום לנו נזק ובהרבה מקרים גם יתרמו לבריאותנו (בדומה לחלב, למשל).
המלצות לצריכת קפה נבונה:
- לשתות קפה על הבוקר זה כמו להעיר את הילדים שלכם בצעקות. לכן, עדיף לא לשתות קפה על הבוקר (זוכרים – זה כמו "זריקת מרץ ריקה" לפני שהגוף התעורר ולפני שנכנסה אנרגיה אמיתית). עדיף לדחות את שתיית הקפה לכשעה לאחר שהתעוררנו ועדיף מאוד אחרי שאכלנו ארוחת בוקר. אם אתם "חייבים" קפה על הבוקר, עדיף שתשתו אותו בנוסף לארוחת בוקר ולא במקומה. ארוחת הבוקר צריכה להיות מורכבת מפחמימות מורכבות ולא מסוכרים – כך ספיגת הקפה תהיה איטית יותר והיעילות שלו תגבר, וגם כניסת הסוכר לדם תהיה מבוקרת יותר.
- לא לשתות קפה סמוך לארוחה. כמו שאמרנו, הקפה מונע ומפחית ספיגת מינרלים חיוניים לגוף.
- להקפיד על מינון. 2-3 כוסות קפה ביום זהו מינון סביר שלא אמור לגרום לתופעות שליליות. נסו להקפיד על כך.
- לא לשתות קפה בערב. היות והקפה ממריץ הוא יכול לגרום לבעיות שינה (קושי בהירדמות או שינה קלה, ואפילו סיוטים).
ברפואה הסינית – מבחינה אנרגטית, הקפה הוא חם, מר, מסלק לחות וממריץ צ'י. בשל הטמפרטורה שלו, הוא יכול לסייע במצבי חולשה וקור הנובעים מחסר יאנג. הטעם המר מסייע לפעולת סילוק הלחות/ליחה (עוזר לפרק שומנים). התכונה הממריצה שלו מסייעת במצבי סטגנציה של צ'י, כאבים וחולשה כתוצאה מתקיעות צ'י.
תכונות אלו עלולות לגרום לתופעות לא רצויות במקרים מסוימים. הטמפרטורה החמה עלולה לפגוע ביין וליצור עליה של יאנג ויובש (גלי חום, עצבנות, סחרחרורות, כאבי ראש, כאבי מפרקים). התפקיד הממריץ עלול גם הוא לגרום לחסר יין ולחולשת צ'י. לאנשים הסובלים מיובש – הקפה עלול להחמיר את התופעות. יש דרכים למנוע את התופעות השליליות, כגון הוספת חלב לקפה (מחזק יין), או תזונה נכונה (מחזקת צ'י ומונעת היחלשות בעקבות ההנעה).
בכל מקרה, לאנשים הסובלים מתופעות כאלה, אני ממליץ לצמצם את צריכת הקפאין ככל הניתן ואפילו להמנע ממנו לחלוטין.
לסיום – טיפ קטן לאלו הרוצים להיגמל מצריכת קפה: על כל כוס קפה שאתם שותים, שתו כוס מים. זה נשמע פשוט, אבל זה עובד. נסו לשתות 2 כוסות מים קרים או פושרים על הבוקר במקום הקפה – בהרבה מקרים זה ממריץ ומעורר כמעט באותה מידה.
ועוד חומר למחשבה – רובנו לא צורכים את הקפה בצורתו הטהורה. הוספת סוכר וחלב לקפה הופכת אותו ממוצר ממריץ למוצר משמין. שימו לב שבהרבה מקרים אנחנו לא שותים כי אנחנו צריכים להתעורר, אלא יותר בגלל הגורם הסביבתי-חברתי (ישיבה עם חברים בבית קפה, למשל).
[intlink id="14" type="category"]חזרה למאמרים[/intlink]
[intlink id="358" type="post"]תזונה בראייה סינית[/intlink]
[intlink id="5" type="page"]דף הבית[/intlink]