
כאב במפרק – יכול להיות כתוצאה מתסמונת התעלה הקרפלית
תסמונת התעלה הקרפלית (או בשמה בעברית – תסמונת מנהרת שורש כף היד ובאנגלית Carpal Tunnel Syndrome) היא תופעה בה מופיעים כאב, נימול, חוסר תחושה או זרמים בכף היד, באצבעות כף היד או גם וגם.
התופעות (לא חובה שכולן יופיעו, ברוב המקרים מופיע או כאב, או נימול, או חוסר תחושה וכו') מתרחשות בעקבות פגיעה בעצב המדיאני המעצבב את 4 האצבעות – אגודל, אצבע, אמה, קמיצה. התופעות יכולות להופיע בכל 4 האצבעות (ולפעמים גם הזרת מעורבת) או בחלק מהן. כמעט תמיד 3 האצבעות הראשונות מעורבות (אגודל, אצבע ואמה). בחלק גדול מהמקרים יהיה גם כאב מקומי במפרק כף היד או באיזור של מפרק כף היד.
טיפול ברפואה סינית – דיקור סיני, טווינא, צמחים במידת הצורך וקינזיוטייפינג – יעיל מאוד להקלה על תסמונת התעלה הקרפלית ולריפוי טבעי ומלא של הבעיה. במאמר זה נבין מה זו התסמונת הזו, מה אפשר לעשות ואיך אפשר להמנע ממנה. בסוף המאמר מצורף סרטון עם תרגילים לביצוע עצמי בבית, להקלה, טיפול ומניעה של תסמונת התעלה הקרפלית.
תסמונת התעלה הקרפלית – למה זה קורה?
העצב המדיאני עובר לאורך הזרוע, האמה, שורש כף היד ומגיע עד לקצות האצבעות. באיזור שורש כף היד ישנו מבנה אנטומי המורכב מעצמות מפרק כף היד, ובתוכו עוברים 9 גידים המכופפים את האצבעות, וכן העצב המדיאני. הגידים והעצב מוחזקים ותחומים על ידי רצועה עבה וחזקה. המבנה הזה נקרא "התעלה הקרפלית".
כתוצאה מהיצרות של המבנה או שינויים אחרים בחלקים מהמבנה, נוצר לחץ על העצב המדיאני וכך מתרחשות התופעות. הסיבות העיקריות ליצירת לחץ על העצב הן:
1. התעבות של הגידים כתוצאה מתהליך דלקתי. התהליך הדלקתי מתרחש בהרבה מקרים כתוצאה מתנועות חוזרות ונשנות והפעלה חוזרת של כף היד ושורש כף היד. התנועות גורמות לגידים להתחכך זה בזה ובעצמות שורש כף היד וכך נוצרים קרעים מיקרוסקופיים, והגוף מגיב בדלקת – המתבטאת בהתעבות של הגידים. כאשר הגידים מתעבים, המרווח בתעלה (שגם ככה הוא קטן) נעשה צפוף יותר, וכך נוצר לחץ על העצב המדיאני. תופעה זו נפוצה מאוד אצל אנשי הייטק או אנשים העובדים שעות רבות מול המחשב, ופעולת ההקלדה ומנח כף היד על המקלדת גורם לשחיקת הגידים ולדלקת. עוד קהל יעד מועד לתופעה זו הוא בעלי מקצוע העובדים עם הידיים, כגון נגרים, שיפוצניקים וכדומה.
2. טראומה – לאחר מכה, תאונה או תנועה חזקה ופתאומית של שורש כף היד. טראומות גורמות לדלקת מקומית שיכולה לגרום ללחץ על העצב המדיאני.
3. שינויים במבנה העצמות – עם הגיל מתרחשים שינויים ניווניים בעצמות שונות בגוף, וגם באיזור שורש כף היד עלולים להתרחש שינויים כאלה. שינוי מבנה העצמות יוצר לחץ על העצב וכך נגרמת התופעה
4. מבנה צד של התעלה – מולד. חלק מהאנשים נולדים עם מבנה צר של התעלה וכך הם מועדים לפורענות למקרים של דלקות בשורש כף היד.
5. נשים בהריון או אחרי לידה – לא ברורה הסיבה, אך אנחנו רואים הרבה נשים בהריון או לאחר לידה שסובלות מתסמונת התעלה הקרפלית. אחת האפשרויות היא שתהליך ההריון מחליש את האם, נוצר מחסור בויטמין B12 שהכרחי לתקינות העצבים. בנוסף, לאחר לידה – פעולת ההרמה של התינוק יוצרת לחץ גבוה וקבוע על מפרק כף היד ובכך לדלקת.

הדמיה של התעלה הקרפלית. העצב המדיאני וכן 9 גידים עוברים במבנה הצר הזה שמוחזק ע"י רצועה רוחבית
בחלק לא מבוטל מהמקרים של תסמונת התעלה הקפלית אנחנו רואים שילוב של סינדרום "אצבע הדק" – "טריגר פינגר". תופעה זו מתארת דלקת באחד או יותר מהגידים המכופפים של האצבעות, המתחככים ברצועה שמחזיקה אותם במקומם באיזור כריות כף היד (הכריות שבבסיס האצבע). כאמור, הגידים הללו גם הם עוברים בתוך התעלה הקפלית, וייתכן שבגלל הלחץ שנוצר שם, הם בעצמם נהיים מודלקים, בנוסף לעצב המדיאני. שילוב של תסמונת התעלה הקרפלית יחד עם טריגר פינגר יכול לשתק פעילות יומיומית ולפגוע בחיים הנורמלים.
תסמונת התעלה הקרפלית – איך מאבחנים, ומה ניתן לעשות לאחר האבחון?
ראשית, צריך להבין שלא כל תחושת הרדמות / כאב / זרמים באצבעות או בכף היד מקורה בבעיה בתעלה הקרפלית. התופעות הללו יכולות להתרחש גם בעקבות לחץ בתעלה הקוביטלית שבמרפק (אם כי ההירדמות תהיה יותר באצבעות הקמיצה והזרת במקרה הזה), וכן כתוצאה מבעיה בכתף, או מבעיה צווארית.
אם כן, הדבר הראשון שצריך לבצע היא בדיקת EMG (הולכה עצבית) שתאתר את מקום הבעיה. אם ידועות בעיות בכתף או בצוואר, כדאי לבדוק האם הן המקור לתופעות. בנוסף ניתן לעשות בדיקות הדמיה (CT, רנטגן) לשורש כף היד לראות אם יש שינויים מבניים בעצמות.
אבחון עצמי של תסמונת התעלה הקרפלית
בנוסף לבדיקת EMG (או לפני שמגיעים לרופא) ניתן לבצע בדיקה ידנית לבד בבית. לחץ על שורש כף היד נוצר ומוגבר בתנועות פשיטה וכיפוף של כף היד. על מנת לבדוק האם הבעיה מתחילה בשורש כף היד. יש כמה דרכים לבדוק זאת:
- ישרו את המרפק של היד הכואבת לפנים כאשר פני כף היד פונים כלפי מעלה. באמצעות היד השניה, מתחו את האצבעות וכף היד (הכואבת) כלפי מטה ולאחור (תנועת פשיטה של כף היד) למשך 30 שניות לפחות. במידה והתופעות מופיעות – זה מכוון אותנו לבעיה בשורש כף היד.
- אותו תרגיל ניתן לבצע הפוך – היד הכואבת ישרה, אך כף היד פונה כלפי מטה, ובאמצעות היד השניה מבצעים תנועת כפיפה של כף היד הכואבת.
- "תנוחת המתפלל" – הצמידו את כפות הידיים אחת לשניה וקרבו אותן לחזה. הורידו את הידיים עד שנוצרת זוית של כ-90 מעלות במרפקים. השארו בתנוחה זו 30 שניות ושימו לב אם התופעות מתחילות או מוחמרות.
- "תנוחת המתפלל הפוכה" – אותה תנועה, רק שבמקום להצמיד את כפות הידיים, הצמידו את גב כפות הידיים אחת לשניה ובצעו את אותה פעולה.
תסמונת התעלה הקרפלית – טיפול באמצעות דיקור סיני, צמחי מרפא, טווינא, קינזיוטייפינג
ראשית, נתחיל באופציות הקונבנציונאליות לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית. במקרים פשוטים, בדרך כלל הרופאים ממליצים לקחת תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיאליות. במקרים יותר חמורים, ייתכן וימליצו לכם לקבל זריקת קורטיזון או סטרואיד אחד. במקרים חמורים מאוד, ייתכן וימליצו לכם על ניתוח להפחתת הלחץ על העצב.
אנחנו לא ממליצים לעבור תהליכים מערביים המערבים כימיקלים, סטרואידים ובטח לא פרוצדורות כירורגיות כל עוד לא נוסו שיטות משלימות טבעיות, שלהן אין תופעות לוואי. בנוסף לתרופות / ניתוחים, ייתכן וימליצו לכם להשתמש בסד מיוחד שיקבע את כף היד וימנע תנועות. מטרת הסד היא, כאמור, למנוע תנועות של מפרק כף היד וכך, בתקווה, הדלקת תרפא מהר יותר. מנסיוננו, בחלק מהמקרים האקוטיים אמנם אין ברירה וצריך סד, יחד עם זאת יש בעייתיות בהגבלת תנועה – היות ולאורך זמן הגידים והשרירים עלולים או להתנוון או להחלש.
במחקרים נמצא כי יעילות טיפולי דיקור סיני מסייעים באותם אחוזים לפחות כמו ניתוחים כירורגיים.
הפתרונות שיש לרפואה הסינית בטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית מגוונים ויעילים:
- ראשית, כמו בכל דבר, חשוב להדגיש שהדרך הטובה ביותר לטפל היא מניעה. על כן, אם אתם עובדים הרבה עם הידיים (עבודת כפיים, עבודה משרדית, מחשב), מומלץ לבצע תרגילים על בסיס יומי לשחרור ומתיחת הגידים והרצועות והגמשת המפרק.
- תוספי מזון טבעיים נוגדי דלקת – כורכומין ידוע בהשפעה האנטי דלקתית ומפחיתת הכאב שלו, ועל כן גם במקרים של תסמונת התעלה הקרפלית (וגם טריגר פינגר) אנחנו ממליצים לקחת כדורי כורכומין על בסיס יומי על מנת להפחית את הדלקת והכאב. בנוסף, מומלץ ליטול כדור 1 ליום כמניעה.
- דיקור סיני מפחית בצורה משמעותית את התהליכים הדלקתיים בשורש כף היד ובעצב המדיאני. לדיקור יכולת טובה להפחית כאבים ובכך הגוף מרפא את עצמו, והתופעות מתמעטות ונעלמות.
- טווינא – שיטת טיפול הידועה בכינויה בארץ "פיזיותרפיה סינית". מדובר בטיפול מנואלי (פיזי) בו מבצעים מניפולציות מהירות על הגפיים, במקרה זה לאורך הכתף, זרוע, אמה, וכן כף היד והאצבעות, ובמידת הצורך גם במקומות אחרים בגוף (גב, צוואר וכו'). ברוב המקרים אנחנו לא רואים צורך לשלב טווינא בטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית היות והטיפול בדיקור סיני ברוב המקרים פשוט יעיל מספיק, ואין צורך להכביד על הגוף בעוד טיפולים.
- צמחי מרפא – במקרים נדירים הטיפול באמצעות דיקור, טווינא וקינזיוטייפינג לא מספיק, ויש צורך לשלב טיפול בעזרת צמחי מרפא.
- חבישות חיצוניות – כאשר הדלקת אקוטית וגורמת להגבלה בתנועות מפרק כף היד, ניתן לחבוש את איזור פרק כף היד עם משחת כורכום ושמן זית. בקערה קטנה מוזגים שמן זית (2 כפות) ומוסיפים כ-1 כף כורכום. מערבבים היטב עד לקבלת משחה לא דלילה מדי אך גם לא סמיכה מדי. ניתן לשחק קצת עם המינונים של שמן הזית והכורכום כדי להגיע למרקם הרצוי. מורחים את המשחה על האיזור המודלק ועוטפים עם פד גזה או כל תחבושת קלה אחרת. מחליפים את התחבושת 3-4 פעמים ביום.
מעבר לטיפול הקלאסי ברפואה סינית, ניתן לשלב טכניקות נוספות לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית:
- קינזיוטייפינג – שימוש בקינזיוטייפינג מחיש את תהליכי ההחלמה הטבעיים של הגוף. הדבקת קינזיוטייפינג משפרת זרימת לימפה ומורידה עומס מגידים ורצועות ובכך הטיפול באמצעות כלי זה מסייעת לטווח שבין הטיפולים בקליניקה, כך שתהליך הריפוי כל הזמן מתקיים.
- תוספי ויטמינים – במידה וקיים חסר בויטמין B12, מומלץ לקחת תוסף של ויטמין זה. B12 אחראי, בין היתר, על תפקוד תקין של מערכת העצבים, ועל כן במידה והוא חסר יכולות להתפתח בעיות עצביות. בנוסף, גם אם אין מחסור בויטמין, בחלק מהמקירם של בעיות עצביות, נטילת התוסף מסיעת בתהליך ההחלמה של העצבים.
לסיכום
ברוב המוחלט של המקרים של תסמונת התעלה הקרפלית, גם במקרים קשים יחסית, ניתן להמנע מניתוח. אמנם הניתוח לא מאוד מסובך ולא מאוד מסוכן, אך יצא לנו לראות ולטפל במטופלים שעברו ניתוח שהסתבך, גרם לזיהום ולפגיעה נרחבת בעצבים, או שהניתוח סתם לא הצליח. לכן אנחנו ממליצים קודם כל למצות את כל האפשרויות הטבעיות – כאמור – דיקור, צמחי מרפא, טווינא וקינזיוטייפינג – לפני שניגשים לתהליכים כירורגיים.
תרגילים לטיפול ומניעה של תסמונת התעלה הקרפלית:
שאלות? תהיות? אפשר בתגובות פה, או בטופס צור קשר.