קרע בשריר – טיפול בקרע בשריר, סיבות וגורמים לקרע בשריר
קרע בשריר הוא פציעה שכיחה בקרב ספורטאים אך לא רק. כאשר שריר נמצא תחת עומס קבוע או פתאומי, או עובר טראומה חזקה, הוא עלול להקרע. במאמר זה נסקור את הגורמים, הסימפטומים, ומה אפשר לעשות במקרים של קרע בשריר.
קרע בשריר – איך זה מרגיש?
אנשים שעברו קרע אקוטי (פתאומי) בשריר, מתארים כאב פתאומי וחד. חלקם הגדירו את הכאב ככזה שהזכיר להם פצע ירי.
בעקבות הכאב והקרע, נוצרת מגבלה די מיידית בתנועה של השריר הפגוע.
ברוב המקרים, לאחר 24-48 שעות מתפתחת בצקת מקומית (נפיחות) וכן מופיעים בחלק מהמקרים שטפי דם. שטפי הדם לא חייבים להיות דווקא במקום הכואב ביותר, הם יכולים להיות לאורך סיבי השריר שנפגע, גם במיקום שונה.
ישנם גם מקרים של קרע שנוצר בהדרגה, באופן כרוני, בעקבות החלשות הרקמות. במקרים כאלה, הכאב מתחיל בצורה הדרגתית ומלווה בהגבלות תנועה. הוא יכול להתפתח לכאב חד ומגביל, אך ישנם מקרים בהם הוא גם איזורי ומפושט. בכל מקרה הוא מגביל את התנועה של הגפה הפגועה.
מה זה בכלל קרע בשריר?
השרירים שלנו הם רקמה סיבית. כלומר, הם בנויים מסיבים אלסטיים המתכווצים ומתרחבים בהתאם לפעולות שמערכת העצבים המרכזית "מורה" להם לבצע.
שריר בריא צריך להיות גם חזק (הסיבים חזקים) וגם גמיש (האלסטיות צריכה להיות טובה). אלסטיות השריר היא קריטית לתפקוד תקין של הגוף בכל מה שקשור לתנועה. במקרים של שריר שאינו אלסטי, אנחנו רואים קיצורים בטווחי התנועה – למשל חוסר יכולת להתכופף (שרירי הגב והרגליים מקוצרים), חוסר יכולת להביא את הידיים מאחורי הגב ועוד.
כאשר סיבי השריר נמתחים מעבר ליכולת הפיזיולוגית שלהם, הם עלולים להקרע. תופעה זו מתרחשת בעיקר כאשר המתיחה חזקה מאוד, פתאומית, והשריר היה "קר".
קרע בשריר הוא למעשה הפרעה או פגיעה במרקם הסיבים של השריר. ישנם כמה סוגים עיקריים של קרע בשריר:
קרע חלקי בשריר – ניתן לחלק אותו לשני סוגים –
א. רק חלק מסיבי השריר (או הגיד) נקרעו
ב. חלק (או כל) סיבי השריר נקרעו, אבל באופן חלקי. כלומר, המתיחה גרמה כמעט להיפרדות מלאה של הסיבים, אבל עדיין יש רציפות במבנה הסיב.
קרע מלא בשריר – הסיבים נקרעים באופן מלא, כלומר יש "קטיעה" של מבנה הסיבים הפגועים.
גם במקרה של קרע מלא בשריר, זה לא אומר שהגפה תתנתק, אלא מדובר פשוט על מצב בו חלק מסיבי השריר, לאורך או רוחב מסוים, נקרעו.
דוגמאות לפציעות נפוצות של קרע בשריר הן:
- קרע בשריר התאומים (שריר הסבכה, שרירי השוק האחוריים). עלול לקרות כתוצאה מריצה או ספרינט פתאומי, ריצה על משטח לא ישר ומעידה, קפיצה פתאומית, שינוי כיוון תוך כדי תנועה מהירה. קרע בשריר התאומים הוא פציעה נפוצה למדי ועלולה לקרות לכל אחד.
- קרע בשריר הירך האחורית – המסטרינג (Biceps Femoris). פציעה הנפוצה בעיקר אצל ספורטאים, היות והשריר הזה חזק מאוד, צריך כח מאוד גדול כדי לקרוע אותו. יכול לקרות כתוצאה ממתיחה חזקה ופתאומית (כמו החלקה במהלך משחק כדורגל).
- קרע בשריר הבייספס – יד קדמית – זהו שריר שנוטה להקרע אם מעמיסים עליו באופן קבוע, יותר ממה שהוא מסוגל לשאת (אימונים מוגזמים בחדר כושר, למשל).
- קרע בשריר הארבע-ראשי – גם זה שריר חזק מאוד אצל רוב האנשים, אך הוא עלול להקרע כתוצאה מטראומה חזקה או מתיחה חזקה (שוב, נפוץ אצל ספורטאים).
קרע בשריר – סיבות וגורמי סיכון
ברוב המקרים של קרע בשריר, כאמור, מדובר בפציעה אקוטית ופתאומית.
מסיבה כלשהי מופעל על השריר עומס גבוה מדי שהסיבים לא יכולים לשאת, והם מתחילים להקרע (במאמר מוסגר אציין כי בכל פעילות גופנית מתבצעים תהליכי הרס ובניה מחדש של סיבי שריר, שהם טבעיים לחלוטין).
סיבות לקרע בשריר יכולות להיות:
- פעולה מהירה, חזקה ופתאומית (כמו ספרינט בריצה, קפיצה, שינוי כיוון תוך כדי תנועה)
- עומס גבוה מדי על השריר (משקל גדול ממה שהגוף מסוגל להרים). בחיבור השריר לגיד ישנם סנסורים מסוג GTO, המעבירים שדר למערכת העצבים כאשר מופעל עומס על הרקמה. באופן תקין, במידה ויש עומס גבוה מדי, הם מפעילים שרשרת רפלקסים שמרפה את השריר. אולם, במקרים מסוימים – כמו הרמת משא פתאומית, או "התעקשות" של מרים המשא להמשיך ולנסות להרימו, פעולת השחרור האינסטינקטיבית לא מתרחשת – והשריר נקרע מהעומס.
- שילוב של הרמת משא כבד ותנועה פתאומית (אצל ספורטאים למשל).
- תאונה וטראומה חיצונית – בין אם תאונת דרכים, נפילה (שגרמה למתיחה חזקה של השריר, למשל), או אפילו דברים "בנאלים" כמו תפיסת כדורסל בזווית לא טובה.
קרע בשריר – גורמי סיכון נוספים
- חולשת שרירים. במידה והשריר חלש, ויופעל עליו עומס גבוה מדי, במיוחד בצורה פתאומית – הוא עלול להקרע.
- קיצור שרירים כרוני – במידה והשרירים קצרים, ואנחנו מבצעים פעולה שדורשת מהם להמתח מעבר למה שהם יכולים, הם עלולים להקרע.
- עודף משקל
- נטילת כדורים להורדת כולסטרול – סטטינים. נמצא כי סטטינים גורמים (כחלק מתופעות הלוואי) גם לכאבי שרירים אך גם לחולשת שרירים, שיכולה להתבטא בנטיה לקרעים.
- זריקות סטרואידים חוזרות – סטרואיד, כידוע, הוא הורמון. הזרקה חוזרת ונשנית של סטרואידים (באופן אירוני – לטיפול בדלקות ואפילו קרעים בשרירים ובגידים) – גורמת להחלשת המבנה הקולגני של השריר, מה שעלול לגרום ליותר פציעות וקרעים.
האם אפשר להחלים מקרע בשריר? האם קרע בשריר מתאחה? דרכי טיפול בקרע בשריר
כמו ברוב הפציעות, ככל שמקדימים לטפל בפציעה – כך סיכויי ההחלמה גבוהים יותר. לשמחתנו, שריר הוא רקמה מתחדשת ולכן הגוף כן יכול לתקן את הנזק ברוב המקרים ללא התערבות כירורגית.
דיקור סיני הוא טיפול יעיל מאוד בפציעות כמו קרע בשריר בשני רבדים:
- הקלה משמעותית ומהירה על הכאב
- הפחתת הדלקת והבצקת ועידוד הגוף לריפוי הפציעה
מעבר לדיקור, קינזיוטייפינג הוא עוד כלי יעיל מאוד לזירוז האיחוי וההחלמה של השריר. גם זה מתבצע בכמה אופנים:
- הפחתת הבצקת והדלקת על ידי ניקוז לימפטי
- הפחתת כאב ושיפור טווחי התנועה
- תמיכה בפעולות השריר (כיווץ או הרפיה, בהתאם למצב) ובכך עידוד הגוף לתקן את סיבי השריר הפגועים
- השפעה על מערכת התנועה הכללית שנפגעה כתוצאה מהקרע ומגבלת התנועה ומניעת כאבים חדשים
- בשלב הכרוני – צמצום ומניעת הצטלקויות פנימיות של הרקמה כתוצאה מהקרע.
כמו כן, ביצוע תרגילים במצב הסאב-אקוטי (כאשר כבר אפשר להפעיל עומס כלשהו על הרקמה) הוא קריטי. בין אם מדובר בטיפול פיזיותרפיה (גם לחיזוק השרירים, וגם להגדלת ושימור טווחי התנועה שנפגעו), ובין אם מדובר בתרגול סוטאי שמאוד יעיל באיזון מערכת השריר-שלד ומערכת התנועה, זירוז תהליכי ההחלמה ועידוד השריר להתאחות בצורה טובה.
כל האופציות הרשומות מעלה יעילות מאוד במצב של קרע חלקי, ובחלק מהמקרים של קרע מלא. מובן שאם הקרע גדול מדי, הגוף לא יכול לאחות את הקרע בצורה מספקת ויהיה צורך לשקול אופציה כירורגית (ניתוח תפירה של הקרע).
במידה והולכים לאופציה ניתוחית – חשוב מאוד לעשות שיקום ראוי לאחר הניתוח (דיקור, קינזיוטייפינג, סוטאי, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק).
קרע בשריר – סיפורי מקרה
מטופלת בת 40+, סובלת מעודף משקל. לא פעילה גופנית. סידרה את הארון בבית, עמדה על קצות האצבעות וחשה כאב פתאומי וחזק שגרם לה לאבד שיווי משקל. לאחר בדיקת אולטרסאונד נמצא קרע בשריר התאומים.
הגיעה ל-4 טיפולי דיקור וקינזיוטייפינג, שהתמקדו בהתחלה בהפחתת הדלקת ולאחר מכן בשיקום טווחי התנועה. לאחר 4 טיפולי דיקור בלבד חזרה לתפקוד מלא ללא כאבים.
—————
מטופלת בשנות ה-30 שלה, אמא לילד בן 4. הילד רצה לעשות איתה "תחרות ריצה" קצרה עד הבית משביל הגישה. בצעד הראשון (תנועה פתאומית) חשה כאב חד "כמו ירייה", מגבלה בתנועה, שהתפתחה לבצקת ושטפי דם.
במקרה שלה הקרע (בשריר התאומים) היה גדול ומשמעותי יותר מהמקרה הקודם, והיא הגיעה אליי רק שבועיים אחרי הפציעה (פרק זמן ארוך יחסית). בתקופה הזאת היא כבר אימצה הליכה לא נכונה (בגלל הכאב) שהפריעה לה ברגל השניה והיא חששה שגם שם יהיה קרע.
הטיפול אצלה כלל דיקור סיני, קינזיוטייפינג ותרגילי סוטאי. גם פה הטיפול הותאם לפי שלבי ההחלמה שלה, טווחי התנועה ורמת הכאב (גם במגע וגם בתנועה). בוצעה סדרה של 8 טיפולים, בסופם כל הכאבים עברו והתנועה חזרה להיות תקינה – בשתי הרגליים.
—————
כדורגלן בן 19 שהגיע עם קרע חלקי בשריר ה-4 ראשי. הגיע 3 ימים לאחר הפציעה שקרתה בעקבות טראומה ("רגל עץ" – פגיעה של שחקן אחר בירך). היתה מגבלה משמעותית בתנועה, כאבים עזים בתנועה ומגע, אך ללא נפיחות.
גם כאן בוצע דיקור סיני וקינזיוטייפינג למספר טיפולים. המטופל גם צעיר וגם בריא ולכן החלים מהר, ותוך 4 טיפולים חזר לשחק. עשינו עוד 2 טיפולים לשיקום ושימור.
לסיכום
קרע בשריר נשמע כמו סוף העולם, אבל זו לא גזירה משמים, ויש הרבה מה לעשות. בין אם מדובר בהפחתת כאב ודלקת, הפחתת הבצקת, עידוד הגוף לריפוי השריר הקרוע, ושחזור טווחי התנועה והתנועתיות התקינה של הגוף.
עוד כמה טיפים שאפשר לעשות לבד בבית, בוידאו המצורף: