בתקופה האחרונה מגיעים אליי הרבה מטופלים עם פגיעה בעמוד השדרה הצווארי. יכול להיות שזו התקופה המתוחה, יכול להיות שזה השעות הרבות מול המחשב והזום, יכול להיות שזה בגלל השימוש המרובה בטלפון (הרכנת הראש באופן קבוע).
כך או כך, פגיעה בעמוד השדרה הצווארי יכולה לגרום לכאבים חזקים ומשביתים. בחלק גדול מהמקרים הכאבים יהיו לא רק בצוואר, אלא גם לאורך העצב עליו נוצר הלחץ (השטח הזה נקרא "דרמטום").
כדאי להבין את האנטומיה של הצוואר כדי להבין את הכאב, וגם איך ניתן לטפל בו:
עמוד השדרה שלנו בנוי מחוליות (בצוואר החוליות שונות מאשר בעמוד השדרה הגבי והמותני), כאשר בין החוליות יש מרווח בו נמצא "דיסק" – רקמה קשה אך אלסטית, בתוכה יש נוזל.
בחלק הקדמי של החוליות ישנה תעלה – תעלת עמוד השדרה או התעלה הספינלית – בה עובר חוט השדרה, שהוא למעשה מין "כבל" של עצבים היוצא ממערכת העצבים המרכזית (המוח) וזורם עד קצה חוט השדרה.
מחוט השדרה הזה יוצאים "פיצולים" של עצבים, הנקראים גם "העצבים הפריפריאליים". העצבים מתפצלים בין החוליות ומעצבבים איזורים שונים בגוף (כאמור – דרמטומים). הצוואר מעצבב בעיקר את הגפיים העליונות – ידיים, כתפיים, אצבעות; אך החוליות העליונות בצוואר מעצבבות גם את הראש והפנים.
כאשר נוצר לחץ על החוליות – כתוצאה מישיבה ממושכת מול מחשב, חולשה של שרירי הצוואר, שינויים ניווניים, טראומות חיצוניות (תאונות) או כל גורם אחר – הדיסק שנמצא בין החוליות נמחץ. אם הוא נמחץ מספיק – הוא עלול להתנפח (קצת כמו בלון) כך שחלקו יוצא מהמיקום המוגן שלו בין החוליות, ונוגע בשורש העצב שנמצא שם.
מצב זה נקרא "בלט דיסק". המגע של הדיסק עם העצב גורם לגירוי עצבי ולפעמים לדלקת שנוצרת סביב שורש העצב. הדלקת והגירוי גורמים לכאב עז – מקומי, או לאורך הדרמטום.
במידה והלחץ גדול יותר, מעטפת הדיסק עלולה להתבקע, ונקבל "בקע דיסק". במידה והדיסק ממש נקרע, הנוזל עלול לזלוג מתוכו ולגעת גם הוא בעצב, וליצור תגובה עצבית חזקה מצב זה הוא "פריצת דיסק".
פריצת דיסק בצוואר, בלט דיסק בצוואר או כל פגיעה אחרת (למשל – שינוי ניווני, דחיסה של החוליות אחת על השניה, החלקה של החוליות – ליסטזיס) יכולה לגרום לכאב מקומי בשרירים העוטפים את הצוואר.
יחד עם זאת, כאמור, אם נוצר מגע בעצב עצמו – ברוב המקרים תהיה גם הקרנה לאורך העצב. ההקרנה יכולה להתבטא ככאב שורף, דוקר, לחץ, זרם חשמלי, חוסר תחושה, נימול, תחושת קור או חום בגפה ועוד מרעין בישין.
מטופלים הסובלים מהתקף של לחץ עצבי בחוליות הצוואר מגיעים עם תלונות על כאב בלתי נסבל, משתק.
לרוב הם גם מתקשים למצוא תנוחה בה לא כואב להם – לשבת כואב, לשכב כואב, ליישר את הראש – כואב. לסובב את הראש – גם כואב. למעשה, כמעט כל מנח עלול לגרום ללחץ של החוליות ולהחמרה בכאב.
לחלקם הכאב ממש מקומי (בצוואר, רום השכמה, גב עליון) ולחלקם הכאב מגיע עד קצות האצבעות עד לרמה של ירידה בכח הפיזי.
אז מה עושים?
מבחינת הרפואה המערבית יש כמה אפשרויות (לא נרחיב עליהן כאן, אבל כדאי להכיר) – בהתחלה תרופות נוגדות דלקת מסוג NSAID (לא סטרואידיאליות), לאחר מכן אולי נטילת סטרואידים בבליעה או בזריקה, תרופות ממשפחת האופיאטיים, תרופות לכאב עצבי, ולאחר מכן פרוצדורות כירורגיות פולשניות (גלי רדיו, ניתוח זעיר פולשין, ניתוח קיבוע חוליות, ניתוח קטיעת חלק מהדיסק שלוחץ על העצב ועוד).
יש לציין כי התרופות לא עוזרות בהרבה מהמקרים. מטופלים מקבלים קוקטיילים של תרופות ועדיין סובלים מכאב שלא נותן מנוח.
גם במקרים שהתרופות עוזרות – זה אמנם משמח, אבל זה "טריקי" כי אין עידוד של הגוף לרפא את עצמו, אלא רק להשתיק את הסימפטום. כשזה קורה, המטופל מרגיש שהוא בסדר, ויחזור לשגרת חייו שמראש גרמה לו לפציעה – וכשהוא יפסיק ליטול את התרופות ברוב המקרים פשוט תהיה החמרה במצב.
מה כן אפשר לעשות בצורה טבעית?
כידוע, דיקור סיני יעיל מאוד בהקלה על כאבים, דלקות ועידוד הגוף לריפוי.
גם במצבים של כאב על רקע פריצת דיסק, בלט דיסק, היצרות עמוד השדרה או פגיעות אחרות – דיקור סיני נותן מענה בהקלה והחזרת המטופל לחיים שפויים.
איך זה קורה? הדיקור מעודד את הגוף להרגיע את המקום ואת הדלקת, ולהתחיל בתהליך השיקום של העצב הפגוע.
"אבל זה רק מטפל בכאב" אומרים מטופלים. והם צודקים!
אבל מה זה "רק"? הרי התלונה היא כאב, לא פריצת דיסק. יכול להיות מצב שבו יש פריצת דיסק או בלט במשך שנים והוא לא סימפטומטי. יש לחץ מכני, אבל הוא לא גורם לכאב. כרגע יש כאב ודלקת, ובזה צריך לטפל – כי זה מה שמפריע.
מעבר לכך, הדיקור כן מעודד את הגוף לבנות מחדש את העצב הפגוע (במידה ונפגע).
זה נכון שהלחץ המכני כתוצאה מהפגיעה בעמוד השדרה נשאר – עדיין יש פריצה, עדיין יש בלט, עדיין יש דחיסה של החוליות – ואת זה אי אפשר לשנות מלבד בהתערבות כירורגית (על כל חסרונותיה וסכנותיה).
יחד עם זאת, רוב המטופלים שמגיעים לסדרת טיפולים כן מרגישים הטבה ברמת הכאב, שיפור בכח בגפה, שיפור בטווחי התנועה – ולאט לאט רובם חוזרים לשגרת חיים ללא כאב או כמעט ללא כאב (למרות שהבעיה המכנית לא נפתרה).
יש לקחת בחשבון שאין קסמים, בטח לא בטיפול בפגיעה עצבית. זה תהליך שיכול לקחת זמן וצריך סבלנות – והתמדה. בלי זה, יהיה קשה מאוד לעזור.
חשוב לציין שלהגיע למצב כזה טוב דורש גם משמעת עצמית של המטופל. מעבר לטיפול האקטיבי בקליניקה (דיקור, קינזיוטייפינג) יש צורך גם לבצע תרגילים לחיזוק או הרפיה של השרירים (תלוי במטופל ובמצבו) ולעשות שינוי באורח החיים במידה והוא קשור לפגיעה (למשל – לשנות את זווית הישיבה בעבודה, לא לשבת הרבה זמן, לעשות תרגילים במהלך היום, לא להרכין את הראש לטלפון הנייד כל היום וכו').
מעבר לדיקור – קינזיוטייפינג גם יכול לעזור להתקפים של כאבים עצביים ממקור צווארי. השימוש במדבקות האלסטיות בהתחלה יהיה למטרת הזרמת הלימפה והפחתת התהליך הדלקתי. לאחר מכן אולי יהיה צורך בתמיכה בשרירים מסוימים והרפיית שרירים אחרים לפי הצורך, ייצוב הצוואר והורדת הלחץ שנוצר על העצבים.
אישית, בשלבים האקוטיים אני לא תמיד משלב קינזיוטייפינג היות והגירוי יכול להיות חזק מדי לעצבים שגם ככה מאותגרים ו"מודלקים". במידה וכן, אבחר כאמור בעיקר באסטרטגיה להפחתת התהליך הדלקתי, ורק בשלבים מתקדמים יותר – השפעה על השרירים עצמם.
כמה מילים על תרגילים במצב של התקף של פריצת דיסק או בלט דיסק שלוחץ על העצבים: לא תמיד נכון לעשות מתיחות במצב כזה. למעשה, מנסיוני – בהתחלה עדיף לא לעשות מתיחות. כשהגוף מזהה פגיעה כזו, הוא קודם כל מכווץ את כל השרירים מסביב לאיזור, כדי להגן על עמוד השדרה מפני פגיעה נוספת. מצב זה נקרא "כיווץ שרירים הגנתי" – Protective Muscle Spasm. אם ננסה למתוח את הצוואר, בחלק מהמקרים אולי זה יקל קצת, אבל בהרבה מקרים זה דווקא יגרום לגוף להתנגד ולהתכווץ עוד יותר.
מה כן כדאי לעשות? לנסות להניע את הצוואר עד לטווח הכאב. לא להגיע למצב שכואב לכם כי זה, כאמור, יגרום לגוף להתנגדות.
אפשר גם להשתמש בנקודות לחיצה מעולם הדיקור הסיני (מצרף סרטון) או לנסות תרגיל לריווח החוליות שבחלק מהמקרים יכול להקל על הלחץ והכאב (מצרף גם סרטון לזה).
עם הזמן והרגעות הכאב האקוטי המשתק, יהיה מקום לשקול תרגילי מתיחה עדינים ולאחר מכן גם חיזוק של השרירים המייצבים.
לסיכום – אם אתם סובלים מהתקף של כאב על רקע פריצת דיסק, בלט דיסק או פגיעה אחרת בעמוד השדרה – יש פתרון טבעי. הוא לא קסם, אבל הוא כן יכול להוציא אתכם ממצב הביש הזה.
מוזמנים לקבוע תור לייעוץ וטיפול 🙂