רובכם מכירים את זה – כואב לכם הגב, ויש הקרנה לאחת או יותר מהגפיים (ידיים או רגליים). אתם הולכים לרופא ששולח אתכם לצילום וקובע כי יש לכם "פריצת דיסק", "בלט דיסק", "שינויים ניווניים" ועוד כל מיני שמות מוזרים (ספונדליטיס, ספונדלוזיס, ספונדלוליסתזיס, ארתריטיס ועוד כל מיני "קללות").
הרבה אנשים מגיעים אלינו עם אבחנה של בלט דיסק, פריצת דיסק (האבחנות השכיחות ביותר) או אבחנות שונות של עמוד השדרה. רוב האנשים לא יודעים מה ההבדלים בין האבחנות ואיך האבחנה תורמת להם (אם בכלל). במאמר זה ננסה לעמוד על ההבדלים בין האבחנות (בעיקר בלט דיסק ופריצת דיסק) ועל דרכי הטיפול האפשריות.
סובלים מפריצת דיסק / בלט דיסק ואמרו לכם שאין מה לעשות, אתם חייבים ניתוח או זריקה? אז אמרו. למאמר המלא לחצו כאן
הקדמה
עמוד השדרה הוא עמוד התווך של הגוף. הוא מורכב מ-7 חוליות צוואריות, 12 חוליות טורקליות (של איזור בית החזה והטורסו), 5 חוליות לומבריות (גב תחתון) והסקרום (עצם העצה) שהוא למעשה מבנה גרמי המורכב מ-5 חוליות שהתאחו בתהליך האבולוציה, ובסופו השריד של הזנב של אבותינו הקדומים, עצם קטנטנה הנקראת קוקסיקס (coccyx).
עמוד השדרה מייצב את הגוף ובעזרת השרירים והגידים נותן לנו את האפשרות לעמוד זקופים ולהתנועע במרחב, לבצע תנועות כפיפה לפנים, הטיה של הגוף לצדדים, פיתול הגוף ועוד.
מבנה עמוד השדרה הוא די פשוט: החוליות מונחות אחת על גבי השניה, בצורה המהווה את האות S. הצורה הייחודית הזו מסייעת בבלימה ושיכוך זעזועים. בין החוליות נמצא מה שנקרא "דיסק", או "דיסקוס". הדיסק הינו מבנה גמיש יותר המורכב מחומר דמוי סחוס. הדיסק לא חלול – הוא מלא בנוזל. בין החוליות, לכל אורך עמוד השדרה מלמעלה ועד למטה, עובר חוט השדרה, שהוא למעשה חלק ממערכת העצבים המרכזית (הנשלטת על ידי המוח). מחוט השדרה, בין החוליות, יוצאים העצבים הפריפריאליים המעצבבים את כל הגוף – ידיים, רגליים, עור, ובקיצור – את כל הגוף.
בלט דיסק
בלט דיסק הוא מצב בו הדיסק "מתנפח" כמו בלון, והחלק שהתנפח עלול ליצור לחץ על העצבים שיוצאים מאותו איזור בעמוד השדרה. במידה ויש מגע בעצב, דלקת עלולה להתפתח וייתכן שיופיע כאב חד עם תופעות נוירולוגיות נוספות כגון תחושת הקרנה לגפיים, זרם, חוסר תחושה, חולשה מקומית או של הגפה, ועוד תופעות הנובעות כתוצאה מהפרעה לעצב.
פריצת דיסק
פריצת דיסק היא מצב בו לא רק שהדיסק התנפח, גם המעטפת שלו נקרעה, והנוזל שבתוך הדיסק נשפך מחוצה לו ועשוי לגעת ולגרות את העצבים. התופעות יהיו דומות מאוד לתופעות של בלט דיסק, אך ברוב המקרים הינן דרמטיות יותר ויכולות להשבית את האדם מפעילות לתקופה ממושכת.
גורמים לפריצת דיסק ולבלט דיסק
בלט דיסק ופריצת דיסק עלולים להיגרם מכמה גורמים ביחד או לחוד:
- ניוון – עם השנים, הגוף עובר תהליכי ניוון וכך גם החוליות והדיסקים. הניוון פוגע באלסטיות של הדיסק, מה שיכול להוביל לפריצה או לבלט דיסק.
- דחיסה של חוליות – תהליך טבעי של הזדקנות גורם בין היתר לחוליות להידחס אחת לשניה (כתוצאה מכוח הכבידה והחלשות השרירים). גורם נוסף לדחיסה של חוליות הוא עומס גבוה מדי המופעל על הגב (הרמה של משקל כבד פתאומי, יציבה לא נכונה היוצרת לחץ מתמשך על החוליות, עמידה ממושכת ועוד). כתוצאה מדחיסת החוליות, הדיסק עלול להיפרץ או להבקע.
- מחלות ניווניות שונות.
- טראומות חיצוניות (תאונות דרכים, נפילות).
אם כך, ההבדל בין פריצת דיסק לבלט דיסק הוא בעיקר בחומרת הפגיעה ובשלב בו היא נמצאת. בלט דיסק הוא המצב הראשוני, ופריצת דיסק היא המצב המאוחר יותר (אם כי במקרים לא מעטים מגיעים ישר למצב של פריצת דיסק).
אז מה חמור יותר – פריצת דיסק או בלט דיסק? כרגיל, תלוי את מי שואלים. בעוד בלט דיסק נשמע כמו בעיה פחות קשה מפריצת דיסק, יש לזכור כי בלט דיסק תמיד נמצא שם – והלחץ נמשך כל הזמן, לפעמים יותר ולפעמים פחות. בעוד בפריצת דיסק, אמנם הכאב חד וחזק יותר ברוב המקרים, אולם בהרבה מקרים החומר הנוזלי נספג וכך יורד הלחץ מהעצבים והכאב מופחת והופך לכאב כרוני שניתן להתמודד איתו. מכאן שחומרת הפתולוגיה היא אינדיבידיאלית.
דבר נוסף שכדאי לדעת – כ-50% מהאנשים הסובלים מבלט דיסק או פריצת דיסק כלל לא יודעים שיש להם את הבעיה הזו, היות והם לא סובלים מהסימפטומים האופייניים. חלקם מגלים זאת כבדרך אגב, במהלך בדיקות אחרות. מצד שני, הרבה מאוד אנשים סובלים מכאבי גב עם הקרנה לגפיים, אולם בבדיקות הדמיה אין עדות לפריצת דיסק או בלט דיסק.
עוד משהו שכדאי להיות מודעים אליו: בהרבה מקרים הכאב נובע מכיווץ של השרירים סביב האיזור הבעייתי. כיווץ השרירים גורם לכאב חד שעשוי להגביל בתנועה, אולם הוא לא כאב נוירולוגי הנובע מבעיה בעצב עצמו.
מלבד פריצת דיסק ובלט דיסק, קיימות עוד פתולוגיות של עמוד השדרה. במאמר זה לא נפרט על כל אחת מהן, אולם מובאת כאן רשימת הפתולוגיות הנפוצות:
-
היצרות ספינלית – תהליך ניווני בו החור דרכו עובר חוט השדרה (בתוך החוליות) נעשה קטן יותר בעקבות שינוי במבנה העצם. במצב כזה נוצר לחץ על העצב באיזור בו קיימת ההיצרות ומכך נובע כאב גב וכאב נוירולוגי.
- ספונדליטיס – דלקת בעצבים הפריפריאליים היוצאים מעמוד השדרה.
- ספונדילוזיס – שינויים ניווניים לא אחידים בחוליות.
- ספונדלוליסתזיס – החלקה של חוליה אחת על גבי השניה, בדרך כלל כתוצאה מתאונה או משינוי ניווני.
- איחוי חוליות – כתוצאה משינויים ניווניים טבעיים או מחלה אוטואימונית (תופעה הנקראת אנקילוזינג ספונדליטיס), החוליות מתאחות וגורמות לכאב והגבלה בתנועה.
מה עושים כדי לטפל ולמנוע בעיות בחוליות הגב
ראשית, בזמן התקף של כאבי גב, במיוחד אם הוא מלווה בהקרנה לגפיים או בבעיות סנסוריות (כפי שצויינו למעלה), יש לטפל בכאב ובדלקת הנוצרת בעצבים באופן מיידי.
דרך הטיפול שאנחנו ממליצים עליה היא דיקור סיני, שנמצא יעיל מאוד בהפחתת כאבים ובהפגת דלקת. דיקור סיני לכאבי גב הוא פתרון מצויין בין אם יש בעיה כרונית או אקוטית, ובין אם הכאב הוא כאב של שרירים או כאב נוירולוגי הנוצר כתוצאה מבלט דיסק או פריצת דיסק, או כל בעיה אחרת בעמוד השדרה.
דרכי טיפול טבעיות נוספות הן טיפול במגע (טווינא או שיאצו), פיזיותרפיה, כוסות רוח (להזרמת הדם לאיזור הכואב ושחרור השרירים), דמיון מודרך, מריחת משחות טבעיות נוגדות כאב (כגון טראומיל או ארניקה) וכן חימום של האיזור הכואב. בנוסף בחלק מהמקרים מומלץ להיעזר בקינזיו טייפינג לייצוב הגב או הצוואר ולהפגת הכאב.
דרכי הטיפול המערביות הנפוצות הן נטילת כדורים נוגדי דלקת וכאב (ממשפחת NSAID כגון ארקוקסיה, אטופן או דומיהן), מריחת משחת וולטרן, זריקת וולטרן או קורטיזון (סטרואידים), ובמקרים קיצוניים ניתוחים של עמוד השדרה. מיותר לציין כי אנחנו מתנגדים לדרכי הטיפול האגרסיביות ומעדיפים את הדרכים הטבעיות, שברוב המקרים הן גם מהירות יותר, יעילות יותר, ובהחלט עם הרבה פחות תופעות לוואי (אם בכלל).
לאחר שההתקף עובר, כדאי מאוד לשנות את הרגלי החיים. דבר ראשון, כדאי לחזק את שרירי הגב ושרירי הבטן. אנשים נוטים להפחית מחשיבות שרירי הבטן, אולם יש להם חשיבות רבה בייצוב עמוד השדרה ובשיפור היציבה שלנו. עמוד השדרה נמצא במרכז הגוף, מצד אחד מייצבים אותו שרירי הגב, אולם מהצד השני תומכים בו שרירי הבטן העמוקים. חיזוק שרירי הגב יעזור בייצוב עמוד השדרה, אולם אסור לשכוח ולהזניח את שרירי הבטן שמייצבים את עמוד השדרה מהצד השני.
להלן סרטון קצר עם סט של תרגילים לחיזוק שרירי הגב והבטן, למניעה של כאבי גב:
בנוסף, כדאי להתחיל לבצע פעילות מחזקת ומייצבת כגון פילאטיס או פלדנקרייז.
דבר נוסף שכדאי לשים לב אליו זה איך אנחנו מתנהלים ביומיום – לשפר את הישיבה שלנו במשרד, לקום מדי חצי שעה ולבצע מתיחות לגב ולצוואר, ללכת יותר, לאכול בצורה מאוזנת יותר, ולהימנע ככל הניתן מסטרס (ידוע שסטרס מכווץ שרירים וגורם לכאב).
לסיכום
בעיות בעמוד השדרה ובחוליות נפוצות מאוד בעולם המודרני. הן נוצרות לרוב כתוצאה מלחץ על החוליות שיכול להיגרם מישיבה ממושכת לא נכונה, עמידה ממושכת, מאמץ פיזי גדול מדי, חוסר פעילות גופנית, חולשה של השרירים התומכים, וכן כתוצאה מתהליכים טבעיים של ניוון, ובחלק מהמקרים הבעיה נוצרת כתוצאה מתאונה או טראומה. הבעיות הנפוצות ביותר הן בלט דיסק ופריצת דיסק, בהן נוצר לחץ של הדיסק או של הנוזל שבתוכו על העצב, מה שגורם לדלקת ולכאב עם תופעות נוירולוגיות שונות.
כדי להימנע מבעיות בעמוד השדרה – הקפידו על חיזוק השרירים ושיפור היציבה, והימנעו מפעולות העלולות לגרום לבעיות אלו כפי שצוינו מעלה.
אם אתם סובלים מכאבי גב כרוניים או אקוטיים, אם יש לכם כאבי שרירים, פריצת דיסק, בלט דיסק או כל בעיה אחרת בגב המשבשת לכם את חיי היומיום – אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר ואנחנו נשמח לסייע בכל הכלים שברשותנו.
התקשרו – 054-4280355 (עמיר) או השאירו פרטים בטופס בצד שמאל למעלה ואנו נחזור אליכם בהקדם
Pingback: שניים – רפואה סינית, טיפול טבעי באמצעות דיקור סיני, צמחי מרפא, תזונה נכונה, הצנחנים 14 גבעתיים סיאטיקה - הקרנה לרגל וכאבים ברגל כתוצאה מלחץ