פציעות ספורט הן פתולוגיות נפוצות מאוד, הן אם מדובר בספורטאים מקצועניים או באנשים שספורט הוא התחביב שלהם. כאשר ספורטאי נפצע, הפציעה מגבילה אותו בתפקוד היומיומי, באימונים, ויכולה לעכב או לפגוע בקריירה המקצועית שלו. מעבר לכך, כל ספורטאי יודע שפעילות גופנית מפחיתה סטרס וגורמת לתחושת סיפוק פיזית ומנטלית, כך שפציעה נגררת יכולה להשפיע גם על המצב המנטלי.
אז מהם הגורמים לפציעות ספורט (חוזרות או חדשות) ומה ניתן לעשות כדי למנוע אותן?
* עומס יתר על מערכת שריר-שלד. כאשר אנחנו מעמיסים על השרירים, הגידים והעצמות יותר ממה שהם מסוגלים לשאת, עלול להגרם נזק לרקמות – שברי מאמץ, סדקים, קרעים, דלקות ומתיחות. במקרים קיצוניים של הרמת משאות כבדים עלול להגרם גם נזק לחוליות (פריצות דיסק, בלטי דיסק, היצרות של המרווח הבין-חולייתי). הפתרון – סרגל מאמצים נכון ומפוקח ע"י בעל מקצוע מוסמך. כך השרירים ייבנו בצורה מבוקרת ויתרגלו לעומס, וכן העצמות יתחזקו ויוכלו לעמוד במאמץ.
* שחיקה– הרבה פציעות נגרמות בגלל שחיקה של רקמות, למשל גידים, רצועות וסחוסים.
השרירים שלנו בנויים כך שבקצה כל שריר, הוא למעשה הופך לגיד המתחבר לעצם (גיד הוא בעצם החיבור בין השריר לעצמות). כאשר יש פעילות חוזרת ונשנית בעצימות גבוהה, יכול להיווצר חיכוך בין הגיד לעצם (בחיבור בדרך כלל) ועשויה להתפתח דלקת כתוצאה מהחיכוך. לדוגמא – רוכבי אופניים שמבצעים את פעולת הדיווש תחת עומס ולאורך זמן, עלולים לפתח דלקת בחיבור של רצועת ה- ITB (הרצועה המחברת בין הירך לברך באספקט החיצוני) לראש עצם הפיבולה (בשוק). דלקת ברצועה זו יכולה לגרום לכאב בכל מקום לאורך הירך – ממפרק הירך ועד הברך.
דוגמא נוספת – שחיקת סחוס בברך. מתרחשת אצל ספורטאים מסוימים באופן מואץ בגלל יציבה לא נכונה ופעילות-יתר. היציבה הלא נכונה (למשל קריסה קלה של הברכיים פנימה, פלטפוס או כל גורם מבני אחר) בשילוב פעילות רבה (ריצה בדרך כלל) גורמת לעומס לא שווה על הברך, שגורם לסחוס להישחק בצורה מוגברת. שחיקת סחוס היא פתולוגיה נפוצה גם אצל לא-ספורטאים, בעיקר אצל מבוגרים.
פתרון – הקפדה על חימום ומתיחות, חיזוק שרירים מייצבים, סרגל מאמצים מפוקח על ידי בעל מקצוע, והרבה הקשבה לגוף – לא להמשיך בעומס גבוה כאשר מתחילים כאבים. יש לברר מה מקור הכאב ולהשמע להוראות המטפל על מנת לא לגרום נזק נוסף.
* אי הקפדה על חימום ומתיחות. כאשר השרירים "קרים" ואנחנו מתחילים לבצע פעילות גופנית אינטנסיבית, מערכת השריר-שלד לא "מוכנה" למעמסה, ועלולים להיגרם קרעים בגידים, שרירים ורצועות. לכן חובה לבצע חימום לפני כל פעילות גופנית באשר היא! החימום כולל תנועות קלות דינמיות ומתיחות קלות של השרירים, ריצה במקום, קפיצות במקום או כל פעילות עדינה שתעורר את השרירים ותזרים את הדם (אסור לבצע מתיחות חזקות כשהגוף קר מחשש למתיחת-יתר).
בסיום הפעילות הגופנית הגוף כבר חם ומופרשת חומצת-חלב מהשרירים. אם לא נבצע מתיחות כמו שצריך לאחר פעילות גופנית, השרירים עלולים להתכווץ (במקרה הטוב) ולהתקצר (במקרה הפחות טוב). קיצור של שרירים יכול לגרום צרות צרורות לעוסקים בספורט (וגם לאנשים שלא עוסקים בספורט באופן קבוע) – ועל כן חובה לבצע מתיחות בסוף האימון – לא 5 דקות כדי לצאת ידי חובה, אלא להקדיש דקות ארוכות (לפחות 15 דקות אם לא 30) למתיחות של כל השרירים בגוף (גם אם רק רצתם, כדאי למתוח גם את הגב, הכתפיים, הצוואר, הבטן, הידיים – ולא רק את הרגליים).
לצערי, רבים אנשים שלא מקפידים על חימום ומתיחות כמו שצריך, וזה גורם נפוץ לפציעות ספורט. ספורטאים מקצועניים מקפידים מאוד על חימום ומתיחות, ולכן אצלם זהו גורם פחות נפוץ.
* יציבה לא נכונה – כפי שצוין קודם, יציבה לא נכונה יכולה לגרום לחוסר איזון בכל מערכת השריר-שלד. תארו לעצמכם אדם שכף הרגל השמאלית שלו "קורסת" מעט פנימה. זה כל חוסר האיזון. כתוצאה מכך הגוף מנסה "להתיישר" כדי לא ללכת עקום, וכך עלול להיווצר לחץ על הברכיים, הירכיים, הגב, הכתפיים, ואפילו על הצוואר והלסתות (גם הן מפרק).
כמובן שבעיות יציבה יכולות להיות מסובכות יותר, כמו פלטפוס, קריסה של קשת כף הרגל, קריסה של הברכיים, גמישות יתר במפרקים, עקמת של עמוד השדרה ועוד.
בחלק מהמקרים בעיות יציבה הן דבר מולד ויש צורך ב"תיקון חיצוני" דוגמת מדרסים, אולם במקרים רבים אחרים המקור הוא קיצור או חולשה של שרירים ורצועות, אותו אפשר "לתקן" באמצעות טיפולים ו"חינוך הגוף". שיטות טובות לשיפור יציבה הן פלדנקרייז, פילטיס, שיטת אלכסנדר ושיטת סו-טאי.
* טראומה – כאשר מופעל כוח חיצוני העולה על הכוח של האיבר או הרקמה עליהם הוא מופעל, נוצרת טראומה. כך למשל, "רגל עץ" היא פציעה מאוד נפוצה אצל כדורגלנים – כאשר שחקן יריב מתקל את הכדורגלן באגרסיביות ונכנס עם הברך שלו בשריר הירך של הכדורגלן, נוצרת פגיעה בכל הרקמות – העור, כלי הדם, השריר, העצבים, ואפילו העצם עלולה "להזדעזע". זוהי פציעה נפוצה מאוד ומטרידה מאוד שיכול לקחת די הרבה זמן עד שתעבור היות והפגיעה היא בכמה רקמות.
דוגמא נוספת היא היתקלות בברך של שחקן מהצד במהירות גבוהה – העלולה לגרום לקרע ברצועות הברך ו/או קרע במיניסקוס.
טראומות נפוצות מאוד בספורט תחרותי והרבה ספורטאים מגיעים אליי לקליניקה עם תלונה של טראומה. שחקני כדורגל וכדורסל הנפצעים בגלל מגע עם היריב, לוחמי אומנויות לחימה שונות (ג'ודו, טייקואנדו, קראטה, קונג פו ועוד), אצנים (שלפעמים פשוט מועדים במהלך הריצה), שחקני כדורעף ועוד.
אין הרבה איך להימנע מטראומות בספורט תחרותי, מלבד לנסות ולהזהר…
טיפול יעיל לפציעות ספורט
הטיפול המשולב המוצע בקליניקה – של טיפולי דיקור סיני, קינזיוטייפינג, צמחי מרפא במקרה הצורך וטיפולי טווינא לפי הצורך (פיזיותרפיה סינית) – מקצר משמעותית את זמן ההחלמה מפציעות כאלה. בין אם מדובר בדלקות או קרעים עקב שחיקה, עקב עומס יתר או טראומה – הטיפול מפחית דלקת וכאב בצורה מיידית, משפר ומשקם את טווחי התנועה ומחזיר את הספורטאי לפעילות במהירות. גם במקרים של בעיות הנובעות מיציבה לא נכונה הטיפול מסייע – הדיקור הסיני מאזן את המרידיאנים המייצבים את הגוף, והדבקת קינזיוטייפינג משפיעה על הגידים, הרצועות, השרירים והפאשיה (רקמת החיבור) כך שהיציבה תהיה טובה ונכונה יותר.
בנוסף בחלק המקרים כדאי לשלב טיפול פיזיותרפיה אצל פיזיותרפיסט בעל נסיון בפציעות ספורט. מדובר בעיקר במקרים בהם אין רק צורך בהפחתת דלקת, כאב ונפיחות ותיקון יציבה פאסיבי, אלא במקרים בהם חובה לחזק שרירים מסוימים (למשל, השרירים העוטפים את הברך כדי למנוע קרע במיניסקוס או שחיקת סחוס).