סובלים מכאב ראש לוחץ, כבד, בחלק הקדמי התחתון של המצח, מעל הגבות או מתחת העיניים? ייתכן מאוד שאתם סובלים מסינוסיטיס. סינוסיטיס היא דלקת בסינוסים הנגרמת על ידי גודש (ליחה) שמזדהמת וגורמת לכאב. דיקור סיני מטפל בצורה יעילה, מהירה וטבעית בסינוסיטיס וגודש באף / סינוסים. שילוב של דיקור סיני עם צמחי מרפא סיניים נחוץ בחלק מהמקרים.
במאמר זה נבין מה זה סינוסיטיס, למה הוא נגרם, מה גורמי הסיכון לסינוסיטיס, והכי חשוב – איך אפשר לטפל בו בצורה טבעית ויעילה (כולל טיפים לטיפול עצמי בבית!).
מה זה סינוסיטיס?
כאמור, סינוסיטיס היא דלקת בסינוסים. הסינוסים הם מאין מערות (חללים) בגולגולת, אשר במצב תקין הם חלולים (יש בהם רק אויר). במקרה של הצטברות נוזלים, מסיבות שונות, עלול להתפתח זיהום ברקמה העוטפת את הסינוסים מבפנים.
סימפטומים של סינוסיטיס
כאשר נוצר גודש ומתפתחת דלקת (אגב, לא תמיד תהיה דלקת, אבל זהו בהחלט מצב נפוץ), עלולים להתפתח הסימפטומים הבאים:
1. כאב ראש – הכאב יופיע באיזור בו נוצרת החסימה והגודש (בתמונה אפשר לראות את הסינוסים, אלו האיזורים בהם יכול להופיע כאב). הכאב יכול להיות חד או עמום, חלש או חזק – הכל תלוי ברמת הדלקתיות, האקוטיות / כרוניות של הבעיה, במיקום, וברמת הגודש.
המיקומים הנפוצים לכאב ראש על רקע סינוסיטיס הם:
– מעל הגבות
– בחלק התחתון של המצח
– מתחת לעין
– לחי / שיניים
2. תחושת כבדות בראש – כתוצאה מהגודש והחסימה של המערות, חלק מהאנשים מדווחים כי הראש כבד ויש תחושה כללית של ערפול וחוסר ריכוז.
3. גודש באף – בהרבה מקרים בנוסף לסינוסיטיס, יש גם גודש באף, המתבטא או באף סתום, או באף "דולף" או בשילוב של שניהם.
למה נגרם התקף סינוסיטיס, ומתי?
סינוסיטיס יכול להיות מצב כרוני (מתמשך), אקוטי (חדש) או (הכי נפוץ) – כרוני עם התקפים אקוטיים.
- סינוסיטיס אקוטי – מצב בו הדלקת חריפה וסוערת. ברפואה הסינית מקשרים התקף אקוטי לפלישת רוח עם לחות לאיזור האף והסינוסים, מצב המתאים לפי ההגדרה המערבית להתקררות / שפעת / צינון.
- סינוסיטיס כרוני – מצב בו הדלקת נמשכת הרבה זמן (לפעמים שנים רבות). בהרבה מהמקרים מדובר בתוצאה של סינוסיטיס אקוטי שתקף פעם, אך הנוזלים לא התפנו לחלוטין וכך תחושת כאב הראש, הגודש והכבדות נשארו, למרות שההתקררות עברה. יחד עם זאת, ייתכן וסינוסיטיס כרוני יתפתח על רקע אורח חיים לא תקין – תזונה לא נכונה, חוסר בפעילות גופנית, ישיבה ממושכת וכדומה.
- התקפים חוזרים על רקע סינוסיטיס כרוני – מצב בו במשך רוב השנה אין מצב של סינוסיטיס, אך ברגע שמתקררים או כשיש שינוי במזג האוויר – פתאום יש התקף חזק וכואב מאוד. למצב זה אנחנו מתייחסים ברפואה הסינית כאל ליחה "חבויה", שלא מרגישים אותה כל השנה, אך ברגע שמתקררים – היא צפה ומתבטאת בסינוסים.
גורמים נפוצים להצטברות ליחה בסינוסים
כאמור, ייתכן והתקף אקוטי יתרחש על רקע התקררות שמתבטאת בסינוסים. יחד עם זאת, ישנם גורמים שמחלישים את המערכת החיסונית וגורמים לנוזלים (ליחה, מוקוס) להצטבר במערות האף ובסינוסים.
אחד הגורמים העיקריים להצטברות ליחה הוא תזונה לא נכונה והרגלי אכילה לא נכונים. מזונות נפוצים בעולם המערבי פוגעים במטבוליזם של הגוף ובכך יכולות להיווצר הצטברויות נוזלים במקומות שונים בגוף, אחד מהם הוא הסינוסים.
מזונות שידועים כגורמי סיכון להצטברות ליחה ונוזלים:
- חלב ומוצרי חלב. בראש הרשימה מופיע, כרגיל, החלב ומוצריו. הגוף שלנו לא אמור לעכל חלב, בטח שלא חלב שעבר תהליכים כימיים וגנטיים כמו החלב הנמכר בסופרמרקט. צריכת מוצרי חלב מחלישה את מערכת העיכול (בילדים ובמבוגרים) וכך נוצרות הצטברויות ליחה ונוזלים, שעלולות להגיע גם לסינוסים.
- קמח לבן – חיטה כשלעצמה היא מזון בריא ומזין (למעט לאלו הסובלים מרגישות לגלוטן, כמובן), אולם על מנת להפיק קמח, גרגרי החיטה עוברים תהליכים כימיים תעשייתיים שגם מוציאים את כל הויטמינים הטובים, וגם הופכים את הקמח לפחמימה פשוטה. צריכה של קמח לבן (למעשה, יש אנשים שכדאי שלא יצרכו קמח בכלל) גם מחלישה את המטבוליזם וגורמת ליצירת ליחה.
- דברי מתיקה – שוקולד, סוכר, ממתקים, סוכריות – כל אלה ידועים כמזונות מייצרי ליחה (בעיקר בכמויות הגדולות שאנחנו צורכים בעולם המודרני).
- מזון מתועש – בעצם כמעט כל מזון שמגיע בשקית או אריזה בסופר, הוא מזון מתועש. מזון מתועש הוא מזון שעבר תהליכים כימיים וגנטיים כדי שיגיע למצבו הסופי. בין הדברים הנפוצים – אבקות מרק, מנה חמה, חטיפים, ממתקים, ועוד המון מוצרים שאנחנו צורכים בחיי היומיום בלי להבחין.
מעבר לתזונה לא נכונה, ישנם עוד גורמים שיכולים לגרום לסינוסיטיס.
אלרגיה (דלקת של ריריות האף / רהיניטיס) למשל, יכולה לגרום להתקפים חוזרים של סינוסיטיס, היות ואם האלרגיה כרונית ריריות האף נפגעות וכך מצטברת שם ליחה.
בנוסף, ישיבה ממושכת וחוסר פעילות גופנית גורמות לכך שהצ'י והנוזלים בגוף לא ינועו מספיק, ולמי שיש נטיה לצבור גם ככה נוזלים וליחה – יכול להתפתח סינוסיטיס כרוני.
טיפול טבעי לסינוסיטיס
דיקור סיני לסינוסיטיס – הדיקור הינו כלי מאוד יעיל להקלה מיידית על התקף סינוסיטיס אקוטי, וכן כטיפול למצבים הכרוניים – גם כמניעה. לדיקור יכולת "להזיז" את הצ'י ובכך לסייע לגוף לפנות את הליחה והגודש מהאף והסינוסים.
מעבר לדיקור סיני, בהרבה מקרים רצוי לשלב גם טיפול באמצעות צמחי מרפא סיניים. ישנן פורמולות סיניות מוכנות מראש (פורמולות פטנט) שמאוד יעילות לטיפול מיידי בהתקף הסינוסיטיס או הגודש באף. הפורמולות האלה נגישות מאוד וניתן לרכוש אותן בחנויות הטבע (וחלקן אצלנו בקליניקה) ושימוש בהן מקצר מאוד את זמן ההתאוששות מההתקף.
בנוסף, במצב של התפרצות סינוסיטיס אקוטי, כדאי מאוד להפסיק לגמרי את צריכת המזונות הגורמים להצטברות ליחה.
במצבים הכרוניים (בין ההתקפים, או מצב של גודש תמידי) שילוב של דיקור וצמחים (בהתאמה אישית או פורמולת פטנט) גם נמצא יעיל מאוד. שינוי תזונתי הכרחי מאוד במצבים האלה.
כך תטפלו בעצמכם בסינוסיטיס
- אם אתם סובלים מהתקף סינוסיטיס אקוטי, אתם יכולים לטפל בעצמכם ובכך לזרז את ההחלמה. הנה שלושה טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם ההתקף:
- טריק "מלח בגרב". לוקחים גרב, ממלאים בה מלח גס (בערך חצי גרב). קושרים היטב ומחממים במיקרוגל 45-60 שניות. הגרב לא אמורה להיות מאוד חמה, אלא רק מעט חמימה. לאחר מכן, שכבו והניחו את הגרב על האיזור הגדוש (מצח, לחי, גבות, עיניים) והשארו כך מספר דקות. חזרו על התהליך 3-4 פעמים ביום או יותר. למלח יש יכולת ספיחת נוזלים והמסתם.
- שטיפת מלח – הקלה על גודש באף. ערבבו כף מלח בכוס מים פושרים עד שהמלח נמס לחלוטין (אפשר גם מים רותחים, רק לתת להם להתקרר לפני השימוש). באמצעות מזלף, הזליפו לנחיר הסתום (רצוי לסתום את הנחיר השני תוך כדי) ותוך כדי כך שאפו בעוצמה דרך הנחיר הסתום. בהתחלה לא יקרה כלום כי הליחה חוסמת הכל, אך לאחר כמה פעמים תרגישו טעם של מלח בפה, או שהמים ינזלו מהנחיר השני. זה סימן שפתחתם את הסתימה 🙂 חזרו על כך מספר פעמים לפי הצורך.** הערה – לא מומלץ לבצע שטיפות מלח על בסיס קבוע לאורך זמן מחשש לפגיעה בריריות האף.
- כאמור, שינוי תזונתי הכרחי בטיפול בסינוסיטיס. המנעו לחלוטין ממוצרי חלב, מתוקים, קמח, שמרים, מזון מתועש, שתיה ממותקת וכדומה. אכלו מזון בסיסי בלבד. ניתן להוסיף לתפריט ירקות לבנים חריפים כגון בצל לבן, צנון, צנונית, קולורבי.
- פעילות גופנית – כל פעילות גופנית אירובית, גם קלה, מזיזה את הצ'י והדם בגוף. צאו להליכה, ריצה, טיול, אופניים – העיקר שתניעו את הגוף. גם כדרך חיים בשגרה למניעה, וגם במצב של סינוסיטיס אקוטי.
- לנשום אויר מלוח – כאמור, למלח יש יכולת לספוח נוזלים ולכן לפתוח גודש והצטברויות באף ובסינוסים. שאיפה של אויר מלוח (למשל, על שפת הים) יכולה לסייע בשינוע הנוזלים ובהמסת הליחה. מומלץ לצאת להליכה על חוף הים – כך אתם תופסים 2 ציפורים במכה: גם פעילות גופנית שממריצה את הצ'י והדם, וגם נשימה של אויר מלוח. הליכה על חוף הים בחורף יכולה לגרום להתקררות – אז בזהירות ובתשומת לב.
מאחלים לכם חורף נעים ללא סינוסיטיס, גודש או תופעות לא נעימות כאלה 😀