סינדרום ITB – כאבים בין הירך לברך (פציעה אופיינית לרצים ורוכבי אופניים)
ITB (Iliotibial Band) היא רצועה צדדית, המחברת בין החלק החיצוני של הירך והאגן לברך. תפקידה הוא לייצב את הירך והאגן ולכן תרומתה ליציבה היא משמעותית.
ITBS = Iliotibial Band Syndrome הוא מצב בו נוצרת דלקת וכאב לאורך הרצועה. הכאב יכול להיות בנקודות החיבור של הרצועה או בכל נקודה לאורך הרצועה.
סינדרום ITB – גורמים
כאשר מופעלים לחץ ועומס גדולים על הרצועה נוצרים אחד משני המצבים הבאים:
- מתח גבוה ברצועה (טונוס)
- חיכוך יתר בנקודות החיבור של הרצועה (אגן, מפרק ירך, ברך, ולפעמים באיזור שנמצא לאורך הירך).
שני המצבים הללו עלולים לגרום לקרעים ברצועה (מיקרוסקופיים) וכך לדלקת, המתבטאת בכאבים שיכולים לנוע מרמה של כאב קל בדריכה, דרך כאב משמעותי בפעילות גופנית, ועד לכאב חזק ותמידי הנמשך גם לאחר הפסקת הפעילות הגופנית.
הכאב יכול להופיע בכל נקודה לאורך מסלול הרצועה – מקצת מתחת לברך, דרך הברך, הירך, מפרק הירך והאגן, ולפעמים יש גם השלכה על הגב התחתון.
מתח גבוה ברצועה (ובשרירים העוטפים את הירך) נוצר בדרך כלל או אצל אנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית מספקת, מה שגורם לרצועות ולשרירים להתנוון מחד, או להתקצר ולהמתח מגיסא. הבעיה יכולה להתחיל או באופן ספונטני (קמים יום אחד בבוקר ויש כאבים בירך או בברך) או בגלל שמנסים להכנס לכושר לא בהדרגה (מתחילים לעשות ריצות או הליכות בלי לבנות סרגל מאמצים מתאים).
מתח גבוה ברצועת ITB יכול להופיע גם אצל ספורטאים (מקצועניים או אנשים שעוסקים בספורט כתחביב כגון חדר כושר), שמעמיסים יותר מדי על הרגליים באימונים ולא מקפידים מספיק על חימום איכותי לפני האימון ומתיחות לאחר האימון. לכן חשוב מאוד להקפיד על החימום והמתיחות!
כתוצאה מהמתח הגבוה ברצועה ובשרירים, עלולים כאמור להיווצר קרעים קטנים לאורך הרצועה. מערכת העצבים המרכזית מזהה שיש בעיה ומנסה לתקן אותה, וכך נוצרת דלקת, כאבים ומגבלה בתנועה.
הסיבה השניה להיווצרות ITBS היא חיכוך כתוצאה מפעילות יתר (overuse). פציעה זו נפוצה מאוד בקרב ספורטאים המאמצים את הרגליים לאורך זמן, כגון רצי מרתון או רצים למרחקים ארוכים, טריאתלטים ורוכבי אופניים. הפעולות החוזרות של מפרקי הירך והברך גורמים פשוט לחיכוך בנקודות המועדות, שגורם גם הוא לקרעים ולדלקת.
גורמים נפוצים נוספים להיווצרות סינדרום ITB הם:
1. יציבה לקויה (אגן לא מאוזן, רגליים לא באותו אורך, עקמת בגב, בעיות מבניות במפרק הירך או הברך, הליכה או עמידה לא נכונות).
2. טכניקת אימון לקויה (ריצה, אופניים, חדר כושר וכו').
3. טראומה לאיזור האגן / ירך / ברך (כולל מצבים שיכולים להיווצר לאחר ניתוח או פעולה כירורגית אחרת באיזורים האלה).
סינדרום ITB – טיפול
טיפול משולב של קינזיוטייפינג עם דיקור סיני נותן כמעט תמיד תוצאות מהירות וטובות בהפחתת הדלקת, הכאבים ושיפור טווחי התנועה. הטיפול למעשה מקצר את זמני ההחלמה של הגוף בצורה משמעותית על ידי שיפור זרימת הדם והצ'י לאיזור.
דיקור סיני, כאמור, משפיע מיידית על הפחתת הכאב כך שבמהלך הטיפול עצמו המטופל כבר חש בהטבה בתנועות ובכאב. הדיקור לעולם לא יתבצע באיזור הכואב אלא באיזורים מרוחקים או בגפיים אחרות בגוף.
שימוש בטכניקת דיקור קרקפת יפנית YNSA גם הוא מסייע לשפר את ההחלמה על ידי גירוי של מערכת העצבים המרכזית, שתשפר את קצב הריפוי ותייעל אותו.
טיפול באמצעות קינזיוטייפינג במקרה הזה מתחלק לשלושה שלבים:
1. בשלב האקוטי –הפחתת הדלקת והנפיחות (אם יש) וכמובן גם הכאב על ידי ניקוז לימפטי.
2. בשלב הפוסט-אקוטי (יש כבר פחות דלקת ונפיחות) – הפחתת העומס מהרצועה וטיפול ממוקד בכאב אם נשאר.
3. בשלב השיקומי – הפחתת המתח או החיכוך מהרצועה (תלוי באבחנה), שיפור זרימת דם ושחרור רקמת החיבור (פאשיה) כדי למנוע הידבקויות והצטלקויות של הרקמות ככל שניתן. השלב הזה חשוב מאוד כדי למנוע הישנות של הבעיה.
סינדרום ITB – כך תטפלו בעצמכם לבד!
הדבר החשוב ביותר שצריך לעשות כשנוצרת דלקת ב- ITB הוא פשוט – להפסיק את הפעילות שגורמת לכאב (חיכוך או מתח יתר). במידה ולא מפסיקים את הפעילות, לגוף אין יכולת לרפא את עצמו, והבעיה עלולה להחמיר ולהפוך לכרונית ולקשה יותר לטיפול. לכן, כרגיל ההמלצה שלי היא כשמופיע כאב – להפסיק את הפעולות שגורמות לו.
במצבים האקוטיים, כמו ברוב המקרים, אני ממליץ על טיפול עצמי ראשוני לפי עקרונות RICE – מנוחה (Rest), קירור עם קרח או קומפרסים קרים (Ice), קומפרסים עם חבישה אלסטית עדינה ולא הדוקה מדי (Compression), והרמה של הרגל כלפי מעלה כדי שהדם יזרום טוב יותר (Elevation).
הערה: אם אין קושי בביצוע פעילות מתונה (הליכה איטית, לדוגמא) – אפשר ורצוי לבצע אותה במינון נמוך, כדי שהדם ימשיך לזרום כמה שיותר לאיזור הזה.
לאחר שההתקף האקוטי נרגע, אפשר לחזור בהדרגה לפעילות גופנית.
מעבר לכך, ניתן למרוח משחת ארניקה – המסייעת להפחתת דלקות, כאב, ויותר חשוב – היא מסייעת בשיקום רקמות רכות כגון גידים ורצועות ולכן השימוש בה חשוב במקרה של ITBS. ארניקה יש למרוח 3-4 פעמים ביום, בנדיבות, תוך כדי עיסוי עדין.
סינדרום ITB – תרגילים ומתיחות
לפני פעילות גופנית יש לבצע חימום יסודי, עם התייחסות ספציפית לירך ולרצועה. אחד התרגילים הקלים הוא סיבובי אגן (האגן מסתובב בלבד, ולא כל הגוף) והטיית האגן לצדדים עם מתיחה דינמית קלה.
בנוסף אני מאוד ממליץ להשתמש במערוך עיסוי, כדי להזרים את הדם היטב לשרירים, הרצועות והגידים בכל האיזור.
בסרטון המצורף תוכלו לראות תרגילי חימום שמומלץ לבצע לפני פעילות:
לאחר פעילות אני מאוד ממליץ לבצע מתיחות – את המתיחות העמוקות והסטטיות כדאי לעשות עוד כשהגוף חם, ולא לחכות שהוא יתקרר.
מתיחות בעמידה לאגן ולירך המשפיעות ישירות על הרצועה, ובנוסף כדאי למתוח ולהרפות את כל הרכבת האנטומית – שרירי הירך והישבן.
לאחר מכן אני ממליץ בחום לעשות גם עיסוי מקומי בעזרת גליל עיסוי לרצועה, ואם אפשר גם לכל שרירי הרגליים.
בסרטון המצורף – תרגילי מתיחות סטטיות ועיסוי עם גליל: