סיאטיקה – הקרנה לרגל כתוצאה מלחץ על העצב ודלקת בעצב הסיאטי
סיאטיקה (או סכיאטיקה, לא מבטאים את האות כ') היא תופעה שכיחה מאוד באוכלוסיה, והרבה מאוד מטופלים מגיעים לקליניקה כדי לטפל בתופעה. מקור המילה (Sciatica) הוא בעצב הסיאטי (או סכיטאי, Sciatic nerve) היוצא מעמוד השדרה התחתון (עצב פריפריאלי) ומעצבב את רוב אזורי הרגל. יש שקוראים לתופעה "אישיאס" (עוד שם לעצב הסיאטי).
סיאטיקה – דלקת בעצב הסיאטי, סימפוטמים
הסימפטומים העיקריים והנפוצים ביותר של סיאטיקה הם כאבים והפרעות עצביות לאורך מקטע מסוים ברגל. התופעות יכולות לכלול כאב חד, דוקר, שורף, קור, חום, תחושת נימול, חוסר תחושה ועוד ביטויים של בעיה בהולכה העצבית.
התופעות הללו קורות כנראה כתוצאה מדלקת שנוצרת לאורך העצב הסיאטי, או בקטע מסוים ממנו, או בלחץ על שורש העצב בעמוד השדרה התחתון.
למעשה, העצב הסיאטי עצמו, אם נבודד אותו, מתחיל מבחינה אנטומית בגב התחתון, עובר בישבן ובירך האחורית עד לאיזור הברך האחורית. אבל בגוף, כרגיל, שום דבר לא עומד בפני עצמו וכך גם העצב הסיאטי. הוא עצב מרכזי וגדול המתחבר גם לעצבים היוצאים מחוליות הגב התחתון, אך גם לעצבים נוספים המעצבבים את רוב הרגל – השוק, הירך, והמפשעה. כך שלמעשה העצב הסיאטי הוא מעין כביש ראשי, אוטוסטרדה, שממנה יוצאים כבישים קטנים – העצבים הנוספים.
לכן תופעות של דלקת או לחץ על העצב הסיאטי יכולות להתבטא בכמה מקומות ברגל ובגב התחתון. אגב, לפעמים הכאבים והתופעות הן רק ברגל, ולא בגב.
סיאטיקה – גורמים עיקריים
בעיה בעמוד השדרה התחתון – כאמור, סיאטיקה היא דלקת בעצב הסיאטי. הדלקת יכולה לנבוע מהפרעה לתפקוד העצב מגורמים שונים, כאשר העיקרי ביניהם הוא לחץ על מוצא העצב בעמוד השדרה התחתון. הלחץ יכול לנבוע מבלט דיסק, פריצת דיסק, דחיסת חוליות, החלקת חוליות (ליסטזיס), עקמת שגורמת ללחץ על העצב ועוד. מוזמנים לקרוא עוד בנושא במאמר "פריצת דיסק או בלט דיסק". לחץ על החוליות יחמיר ברוב המקרים בתנועה, כפיפה לפנים או לאחור של הגוף, הליכה, ישיבה ממושכת ואפילו שכיבה – וכל זאת תלוי בבעיה הספציפית ובזוויות של החוליות.
כיווץ שרירים – גם שרירים מכווצים עלולים לגרום ללחץ על העצב. השריר "ננעל" ו"כולא" את העצב בתוכו או מתחתיו. השריר ה"אשם" העיקרי הוא שריר פיריפורמיס Piriformis – שריר קטן וחזק בישבן, הנמצא מתחת לשרירי הגלוטאוס. העצב הסיאטי עובר אצל רוב האנשים מעל השריר, אך בחלקם הוא עובר מתחת השריר ובאחוז קטן הוא עובר בתוך השריר ולכן אנשים אלה נוטים יותר לסבול מכאבי סיאטיקה כתוצאה מלחץ על השריר – תופעה הנקראת Piriformis Syndrome (פיריפורמיס סינדרום).
התופעות בפיריפורמיס סינדרום יחמירו באופן מובהק במהלך ישיבה, היות ובישיבה מופעל לחץ פיזי על שרירי הישבן. כמובן שגם בהליכה השרירים האלה מופעלים ולכן גם בהליכה עשוי להופיע כאב.
הפרעות עצביות אחרות – כתוצאה ממחלות של העצבים (מחלות המכלות את מעטפת העצב, למשל), פיברומיאלגיה, דלדול שרירים, טראומות הגורמות לפגיעה ישירה בעצב ועוד.
סיאטיקה – טיפול טבעי
הגישה של הרפואה המערבית לטיפול בסיאטיקה היא לרוב שמרנית – ברוב המקרים יומלצו תרופות נוגדות דלקת, בחלק מהמקרים יומלצו זריקות קורטיזון (סטרואידים) או וולטרן, ובמקרים קשים תישקל אופציה כירורגית (ניתוח). מלבד האופציה הכירורגית, הטיפולים המערביים התרופתיים הם פלסטר בלבד ולא מטפלים במקור הבעיה אלא רק בביטוי שלה, כך שברגע שמפסיקים את הטיפול – התופעה חוזרת ברוב המוחלט של המקרים.
לעומת זאת, טיפול ברפואה סינית מתייחס גם לבעיה, גם למקור הבעיה מבחינה סינית ולוקח בחשבון גם את הבעיה המערבית – בין אם היא מכנית או לא. דיקור סיני לסיאטיקה עוזר מאוד בהפחתת הכאב באופן דרמטי, ועידוד תהליכי הריפוי של הגוף – כך שהגוף יוכל לפנות את הדלקת ולהתמודד איתה בצורה נכונה (ולא בצורה של "עצימת עיניים" כמו שימוש בתרופות). מוזמנים לקרוא עוד על דיקור סיני למצבי פריצת דיסק כאן.
מעבר לדיקור סיני, טיפול קינזיוטייפינג גם יכול לסייע מאוד במקרים של סיאטיקה. לאחר אבחון תנועתי, שימוש נכון בקינזיוטייפינג מאפשר לגוף לשפר את טווחי התנועה, להפחית את הלחץ של השרירים והחוליות, לאזן את הגוף וכן לעודד ניקוז לימפטי – פינוי של הדלקת המקומית.
תרגול סוטאי – תרגילים יפניים לשיפור היציבה – גם הוא מסייע מאוד במצבי סיאטיקה! סוטאי עוזר לגוף לחזור לאיזון בצורה עדינה ואקטיבית (המטופל עושה פעולות עדינות כדי לאזן את הגוף, יחד עם המטפל). גם בסוטאי וגם בקינזיוטייפינג אנחנו משפרים טווחי תנועה, מאפשרים לגוף לתפקד פיזית בצורה טובה יותר ובכך מפחיתים את הלחץ על העצב, הכאב והדלקת.
>> רוצים להפטר מסיאטיקה וכאבי גב? צרו קשר לזימון תור כאן
סיאטיקה – תרגילים
מעבר לטיפול בקליניקה – חשוב מאוד לבצע גם תרגילים בבית. התרגילים צריכים להיות מותאמים אישית על ידי מטפל מוסמך ובעל נסיון, היות וצריך להתאים אותם למצב המטופל – גם לסיבת הכאב (לחץ על חוליות, פיריפורמיס, תאונה, עקמת וכו') וגם למצב המטופל (אקוטי, כרוני, מבנה גוף, גיל וכדומה).
יחד עם זאת, מצאתי שיש תרגילים שעוזרים ברוב המוחלט של המקרים. מדובר בשני סוגים של תרגילים:
1. תרגילים היוצרים תנועתיות בפלג הגוף התחתון, גב, אגן, ישבן ורגליים.
2. תרגילים היוצרים איזון בין הצדדים ומשפרים את התנועתיות ואת היציבה.
דוגמא לתרגילים לשחרור גב תחתון על ידי תנועתיות:
תרגיל סוטאי עצמי לסיאטיקה – מתאים בעיקר למצבים של פיריפורמיס סינדורם, אך בהחלט יכול לעזור גם במצבי סיאטיקה ממקורות אחרים:
>> רוצים להפטר מסיאטיקה וכאבי גב? צרו קשר לזימון תור כאן