מה ההבדל בין טיפול תרופתי לכאב / דלקת לבין טיפול ברפואה סינית?
כולנו מכירים סיטואציה שכואב לנו משהו. אם זו הכתף, המרפק, הגב, הצוואר, הברך. כאב זה דבר מטריד, ובד"כ הוא גם מגביל אותנו בתנועות ופוגם לנו באיכות החיים.
הדרך הכי פשוטה היא פשוט לקחת כדור – או כדור נגד כאב (אקמול, אופטלגין) או כדור נוגד דלקת (כגון ארקוקסיה, אטופן, פרקוסט וכו').
אבל האם אי פעם עצרתם לחשוב מה עושים הכדורים האלה, ולמה הם בעצם פוגעים בתהליך הריפוי של הגוף? ומה ההבדל בין לקחת כדור, לבין להגיע לטיפול?
מנגנון הכאב שלנו מושפע מכמה גורמים, ביניהם גורמים פיזיולוגיים, ויזואליים וגם מנטליים-נפשיים. כאשר כואב לכם, והגוף מגביל את התנועה, יש לזה סיבה. הדלקת, אם ישנה, היא בעצם חלק מתהליך הריפוי של הגוף, רק שהגוף לא מצליח להתמודד עם הבעיה ולכן היא הופכת לכרונית בחלק מהמקרים.
דוגמא – עשיתם תנועה לא נכונה עם היד, והתחיל לכם כאב בכתף. הכאב הלך והחריף, גרם למגבלה בהזזת היד, וכאב גם במנוחה. כמו שכתבתי קודם – יש סיבה למה הגוף מגביל את התנועה. בדרך כלל זה קורה כדי להגן על עצמו, למנוע ממכם לעשות תנועה שתגרום נזק נוסף – למשל החמרה של מתיחה לכדי קרע, או כל דבר אחר.
אז כואבת לכם הכתף וקשה לכם להזיז את היד. הלכתם לרופא והוא המליץ לכם לקחת אופטלגין או אדקס או כל כדור נוגד כאב. הכדורים האלה אכן עושים את העבודה שלהם בחלק מהמקרים – הם מפחיתים את הכאב.
עכשיו, ברגע שכואב לכם פחות – אתם באופן אוטומטי, ובד"כ לא מודע, תעשו יותר תנועות עם היד, ובכך אתם מסכנים את הגוף שלכם ביצירת נזק מוגבר, במקום להתרפא!
במלים אחרות – כדור נוגד כאב "מסווה" את הבעיה, וגורם לגוף להתעלם ממנה. אך הבעיה (מתיחה, קרע, חיכוך, לא משנה מה) – עדיין קיימת, וברגע שאתם חושבים שאתם בסדר אתם עושים תנועות שאתם לא אמורים לעשות ובכך אתם בעצם רק מסכנים את עצמכם יותר.
דבר דומה קורה עם תרופות נוגדות דלקת – כגון ארקוקסיה, אטופן, פרקוסט, קספו וכדומה. רוב התרופות האלה עובדות במנגנון "עוקף ריפוי" – הן למעשה עוצרות את תהליך הריפוי של הגוף (הפרשת חומרים המטפלים בבעיה מהלבלב) ו"בונות" על זה שכשהגוף לא ישלח חומרים לתיקון הבעיה, הוא יוכל לפנות את החומרים שהצטברו במקום הכואב (במלים אחרות: התהליך הדלקתי). שוב, בחלק מהמקרים המנגון הזה עובד, הדלקת מופחתת והכאב יורד. אך גם כאן – הבעיה המקורית לא נפתרת ולא מטופלת, ולכן ברגע שתפסיקו את נטילת התרופה ותמשיכו להתנהל כרגיל – הבעיה תחזור ואפילו במצב חמור יותר משהיתה.
טיפול בכאב באמצעות דיקור סיני, קינזיוטייפינג, סוטאי
הסקפטיים יאמרו "אבל מה ההבדל? גם בדיקור סיני אתה מפחית את הכאב ואני עושה יותר תנועות כאילו הכל תקין".
זה אמנם יכול להיראות כך, אבל ההיפך הוא הנכון. באמצעות דיקור סיני, קינזיוטייפינג, סוטאי, ולמעשה כל שיטת טיפול לא-תרופתית ולא-כירורגית (כולל טיפולי מגע, פיזיותרפיה וכדומה) – אנחנו מעודדים את הגוף לשפר את תהליכי הריפוי הטבעיים שלו.
כלומר, במקביל להפחתת הכאב, הגוף מקבל תמריץ ועזרה לתיקון הבעיה המקורית, תהא אשר תהא.
בתהליך טיפולי כזה, אנחנו במקביל – מפחיתים את הכאב, ומלמדים את הגוף מחדש את התנועות, משפרים את טווחי התנועה ומעודדים את ריפוי התקלה המקורית.
לכן ברוב המקרים הטיפול אינו "קסם" אלא – תהליך. תהליך בו הגוף לומד מחדש לעשות את מה שהוא צריך בצורה נכונה ובלי לפגוע בעצמו, ובהדרגה.
משפט שאני מאוד אוהב מסכם את כל המאמר הזה: לטפל בכאב זה קל, אבל לטפל בגורם הכאב זה הטיפול האמיתי.