כאבי צוואר הם תלונה שכיחה מאוד בקליניקה. רוב האנשים בארץ ובעולם סובלים או סבלו מכאבי צוואר, בין אם מדובר בכאב זניח שנמצא ברקע ובין אם מדובר בכאב חמור שמפריע לפעילות היומיומית. במאמר הבא נסקור את הגורמים לכאבי הצוואר, האבחנה המערבית והאבחנה הסינית של כאבי צוואר, וכמובן – דרכי טיפול בכאבי צוואר.
הצוואר נושא משקל גדול מאוד – את הראש (הגולגולת היא האיבר הכבד ביותר בגוף). הוא מורכב מ-7 חוליות צוואריות המיוצבות ע"י שרירים מאסיביים התומכים בהן מאחור, מהצדדים ומלפנים. השרירים והרצועות מאפשרים את היציבות ואת התנועתיות של הראש (למעלה, למטה ולצדדים).
מטופלים רבים מגיעים אלינו עם תלונה על כאבי צוואר. התלונות מגוונות בחומרתן – להלן מספר דוגמאות:
- כאב מקומי בשרירים העורף.
- תחושת מתח בצוואר.
- כאב חד שמתחיל מאיזור הצוואר ומקרין לידיים.
- כאב שמתחיל בצוואר (עורף) ומקרין לראש, וגורם למעשה לכאב ראש.
- כאב צוואר עם הגבלה בתנועת הראש – בעיקר לצדדים, ולפעמים גם לפנים ולאחור.
- מתח בשרירי השכמות (הטרפז) המקרין לצוואר.
כאבי צוואר יכולים לנבוע מכמה סיבות. הסיבות העיקריות לכאבי צוואר הן:
- מקור שרירי: שרירים מכווצים, תפוסים או חלשים. שרירים מכווצים ותפוסים יגרמו בדרך כלל לכאב מקומי, אולם יכולים גם להגביל את תנועת הראש ובמקרים חמורים אפילו לגרום להקרנה לידיים או לראש. שרירים חלשים גורמים לחוסר יציבות של החוליות, מה שעשוי לגרום לדחיסה של החוליות אחת לשניה וכך נוצר כאב (בדומה לפריצת דיסק). בנוסף, שרירים חלשים גורמים לגוף להתכווץ כפיצוי וכך הם יכולים להיות גם מכווצים וגם חלשים בו זמנית.
- פריצת דיסק צווארית / בלט דיסק צווארי: בדומה לפריצת דיסק בגב, גם בצוואר עלול להיגרם נזק לחוליות. דחיסה של החוליות כך שהדיסק מתנפח (בלט דיסק) או שהוא נקרע והנוזל נשפך (פריצת דיסק) גורמת לכאבים עזים ביותר, ברוב המקרים עם הקרנה לידיים או לראש, ולפעמים גם לחזה. פריצת דיסק אקוטית עשויה להיות מלווה גם בדלקת בעצב המחמירה את הכאב.
- בעיות מבניות – כגון עקמת, הגורמת לעומס על השרירים ועל החוליות; היצרות של עמוד השדרה; ועוד.
- שינויים ניווניים – עם השנים העצמות עוברות שינויים והמבנה של החוליות משתנה, מה שגורם לכאבים ולהגבלה בתנועה. סיבה דומה היא הסתיידות של הגידים באיזור הצוואר, שגם היא מגבילה את התנועה של הראש.
אז מה יכול לגרום לבעיות האלו?
אחת האשמות העיקריות בכאבים בצוואר ובשכמות היא ישיבה ממושכת. אנשים שיושבים שעות רבות, אם זה במשרד או בבית או בכל מקום אחר, עלולים לפתח טונוס שרירים מוגבר – השרירים מתקצרים ונהיים קשים ותפוסים כתוצאה מחוסר התנועה. דבר זה גורם לכאבים ולתחושת עומס על השרירים. לאנשים כאלה מומלץ לקום כל 30-40 דקות מהכסא ולבצע מתיחות וחילוץ עצמות (לא רק לצוואר, לכל הגוף), וכמובן לנסות להוסיף פעילות גופנית סדירה לסדר היום.
גיל הוא גורם נוסף שעשוי לגרום לכאבים בצוואר (בעיקר כתוצאה משינויים ניווניים או הסתיידויות). עם השנים הגוף שלנו נהיה נוקשה יותר, צפיפות העצם יורדת והחוליות נהיות "חלולות" וחלשות, החוליות עלולות להידחס אחת על השניה או להתקשות ולהתאחות, ושינויים נוספים בעצמות עלולים להתפתח. במצבים כאלה, אולי לא נוכל להחזיר את הגלגל, אבל על ידי ביצוע התעמלות ומתיחות וכן טיפולים בדיקור ומגע (שיאצו או טווינא) ניתן לשפר את הגמישות, לשחרר את השרירים והרצועות ולהקל את הכאבים בצורה משמעותית וכן להאט את הידרדרות מצב העצמות.
מתח גם הוא גורם המשפיע על איזור הצוואר. כאשר אנחנו נמצאים במתח, סטרס, עצבניים או לא רגועים, לשרירי הטרפז והצוואר יש נטיה להתכווץ (יש שאומרים שזה שריד מאבותינו, שבמצבי סטרס שרירי הצוואר מתכווצים כדי להעלות את לחץ הדם בראש כדי שהאדם יהיה יותר עירני במצבי סכנה). שילוב של מתח + ישיבה ממושכת במשרד + גיל – מתכון מנצח לכאבי צוואר.
עוד סיבה אפשרית ונפוצה לכאבים בצוואר היא טראומה. תאונות דרכים, תאונות בכלל (נפילה, החלקה וכדומה) הן גורם מרכזי לכאבים בגוף בכלל ובצוואר בפרט. צליפת שוט היא דוגמא לתאונה בה נפגעים שרירים וסיבי-שרירים בגב ובצוואר, שגורמים לכאבים שיכולים להתחיל בצוואר ולהמשיך עד הגב התחתון. מובן שתאונות עשויות לגרום לחבלה חמורה יותר כמו פריצת דיסק, החלקה של חוליות, סדק או שבר בחוליות, קרע בשרירים או בגידים ועוד.
כאבי צוואר ברפואה הסינית
כמו כל כאב במקום כלשהו בגוף – גם לכאבי צוואר הרפואה הסינית מתייחסת כהפרעה לתנועת הצ'י במרידיאנים שעוברים בצוואר. תנועת הצ'י יכולה להשתבש כתוצאה מחסימה או תקיעות (דמיינו צינור מים עם לחץ גבוה שעוד עושים לו קיפול באמצע), מחולשה (דמיינו צינור מים בלי לחץ מים בכלל, גם פה אין תנועה של מים), מקור (המקפיא את התנועה ומכווץ את המרידיאנים וכלי הדם) או חום (המחיש את תנועת הצ'י ובמצב קיצוני הצ'י יכול להתקע, כמו צינור מים עם לחץ גבוה מדי), וגם לחות (דמיינו שבתוך הצינור יש בוץ).
המטרה של הטיפול ברפואה סינית לכאבי צוואר היא להסדיר את תנועת הצ'י, לא משנה מה הגורם לאי הסדירות שלה, במרידיאנים הפגועים. ברגע שמטרה זו תושג – הכאב יחלוף, טווח התנועה ישתפר, ההקרנות יחלפו והמצב רוח יתרומם 🙂
טיפול לכאבי צוואר
לרוב האנשים הסובלים מכאבי צוואר אנחנו ממליצים לבצע תרגילים להגמשת השרירים ושחרור השרירים התפוסים בצוואר. בסרטון הבא תמצאו הדגמה של כמה תרגילים שיסייעו לכם להקל על כאבי הצוואר שלכם בעצמכם.
מעבר לכך, טיפול דיקור לכאבי צוואר הוא פתרון מצוין. באמצעות הדיקור הסיני אנחנו משפיעים על זרימת הצ'י במרידיאנים ובכך מפיגים את הכאב, משפרים את טווח התנועה ומחזירים את המטופל לשגרת חייו היומיומית ללא הגבלות.
טיפול ברפואה סינית לכאבי צוואר אינו מטפל רק בכאב עצמו, אלא גם בשורש של הבעיה (בגורם הבעיה), בין אם מדובר בסטרס, חולשה, טראומה או כל דבר אחר.
טיפולים נוספים לכאבי צוואר הם טיפולי מגע. טיפול טווינא או שיאצו לכאבי צוואר יעילים במיוחד, היות והם לא משפיעים רק על השרירים, הגידים והרצועות, אלא גם על המרידיאנים, הצ'י והדם (בדומה לדיקור, רק במגע).
יחד עם זאת, נמצא כי טיפול דיקור לכאבי צוואר הוא היעיל ביותר מבין הטיפולים שצויינו.
דבר אחרון שכדאי לדעת:
שרירי הצוואר מושפעים מאוד משריר הטרפז. שריר הטרפז מחבר בין הכתפיים, הגב האמצעי-עליון והצוואר. למעשה הוא אחד מהשרירים שמייצבים את הצוואר, יחד עם שרירים נוספים. בהרבה מקרים, שחרור שריר הטרפז האמצעי (שנמצא בגב העליון) יקל מאוד על כאבי צוואר, גם אם לא נשחרר ישירות את שרירי הצוואר עצמם.
דרך מצויינת לעשות זאת היא תרגיל כדור הטניס – מכניסים כדור טניס לגרב, אוחזים בקצה הגרב ונשענים על הכדור כנגד קיר כך שהכדור נמצא בין עמוד השדרה לשכמה, בקצה התחתון של השכמה. תוך כדי הפעלת לחץ כנגד הקיר, מבצעים תנועות מעלה-ומטה עם הגוף, וכך הכדור למעשה מבצע עיסוי לשרירי הגב העליון, מה שיקל על הצוואר (וכמובן על הגב העליון עצמו).
הדגמה של תרגיל כדור הטניס ועוד תרגילים לשחרור גב עליון ניתן לראות בסרטון הבא:
אהבתם את המאמר? יש לכם מה להוסיף? אתם מוזמנים לכתוב לנו בתגובות למטה.
תודה רבה על ההדגמות לשיחרור הצוואר.
ביצעתי אותן ומתכננת להתמיד בכך לפחות פעמיים שלוש ביום.
מתעניינת במחירים עבור טיפול עיסוי או כל דבר שתמצאו לנכון כדי להקל על בעיה רפואית שנתגלתה אצלי לפני כשלוש שנים.
דלקת חוליות מקשחת מקרינה בעיקר לצוואר משמאל, גב תחתון וכתף שמאלית.
דפנה
היי, בהצלחה עם התרגילים 🙂 אנחנו עוסקים ברפואה סינית – דיקור – ולא בעיסויים. אפשר לעזור גם במקרים של אנקילוזינג ספונדליטיס. המחירים מפורטים במחירון שלנו באתר, כאן: https://www.2clinic.co.il/%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%9d/%d7%9e%d7%97%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%9f-%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%9d