למה כואב לנו בלילה?
הרבה אנשים מתלוננים על כאבים המחמירים דווקא בשעות הלילה, בשינה, ובמנוחה. דווקא כאשר אנחנו צריכים לנוח, הגוף פתאום צועק עלינו ולא מאפשר לנו. למה זה קורה? ההסבר, במפתיע, די פשוט, ומתאים גם לגישה המערבית וגם לגישה של הרפואה הסינית:
כדי להבין את הסיבה, צריך להבין את הגורם לכאב בגוף – והוא תקיעות (סטגנציה). ברפואה הסינית ישנו פתגם שאומר "איפה שיש כאב – יש חסימה; איפה שיש חסימה – יש כאב". המנגנון כזה פשוט – אם דם, או צ'י, לא זורמים כמו שצריך במקום מסוים, עלולה להיווצר דיסהרמוניה, הפרעה לתפקוד האיבר, ו/או כאב. הכאב יכול להיות מקומי (גב, צוואר, פרקים) או מערכתי (כאבים נודדים, כאבים בכל הגוף).
גם לפי הרפואה המערבית ההסבר דומה – כאב, במיוחד כאב אורתופדי, עלול להיווצר כאשר המקום הכואב נמצא במצב סטטי לאורך זמן (ולכן אנשים שיושבים הרבה סובלים מכאבים יותר מאנשים פעילים). גם דלקת נוצרת מתקיעות – הדם והחומרים שהוא נושא עמו לרפא את המקום הפגוע "נתקעים" ויוצרים נפיחות, אודם, כאב והגבלה בתנועה.
אז איך כל זה מתקשר לכאבים המוחמרים בלילה?
במהלך היום הגוף שלנו פעיל. אנחנו זזים, הולכים, קמים, יושבים, עובדים, מתרוצצים – ואז הדם (והצ'י, ברפואה הסינית) זורמים בגוף. ייתכן שיהיו כאבים, אך הם נסבלים יותר.
לעומת זאת, במהלך הלילה, רובנו ישנים ונמצאים במצב סטטי לאורך שעות רבות. הדם והצ'י זורמים באופן טבעי ותקין בצורה איטית יותר ומתנקזים לאיברים הפנימיים (בעיקר לכבד, לפי הרפואה הסינית), ואז אם קיימת חסימה באיבר כלשהו בגוף (הסובל מכאב), הצ'י והדם לא מגיעים אליו וכך הכאב מוחמר.
אז מה עושים?
ההמלצה שלי היא לבצע פעילות מונעת לפני השינה. בצעו מתיחות, שחרור, תרגילי נשימה, תרגילי דמיון מודרך – מה שעובד לכם, לפני השינה. ככה הדם והצ'י יזרמו מראש לאיזורים הבעייתיים, ובכך ימנעו או לפחות יקלו את הכאבים במהלך השינה.
אותו דבר אפשר לעשות בבוקר, עם היקיצה – שוב, בצעו את התרגילים המקלים עליכם, וכך הדם והצ'י יתחילו לנוע בגוף ולהפיג את הכאב מוקדם יותר, ותמנעו מכאבים עזים במהלך היום.
הערה חשובה: אם אתם סובלים מכאב חדש בלילה, כאב שלא מוכר לכם שמופיע בפתאומיות במהלך לילה, פנו לרופא לבירור נוסף.