כאבים בשורש כף היד / דלקת בגיד האגודל / סינדרום דה-קורווין
כאבים במפרק כף היד הינם תופעה שכיחה, במיוחד בעולם המערבי.
הם נפוצים אצל נשים מיניקות או לאחר לידה, אצל אנשים שעבודתם מול המחשב, טלפון / טאבלט, וגם ספורטאים שמעמיסים על מפרקי כפות הידיים (מתעמלים, מניפי משקולות, קרוספיטרים).
בחלק גדול מהמקרים, מדובר בדלקת בגידי האגודל, או בשמה המלא – סינדרום דה-קורווין (De Quervain's Syndrome). על סינדרום זה נרחיב במאמר.
סימפטומים של סינדרום דה-קורווין / דלקת בשורש כף היד
סימפטומים של סינדרום דה-קורווין הינם כאב בחלק הפנימי של מפרק כף היד (בחלק הממשיך את האגודל), שיכולים להקרין לכל מפרק כף היד (ואז קשה להצביע על המקור). מעבר לכאב, עשויה להיות מגבלה בטווח התנועה, כאבים בתנועה, קושי להזיז את האגודל והאמה, נפיחות ואדמומיות של האיזור, ובמקרים חמורים וכרוניים יותר – גם עיוות ראש העצם הרדיאלית.
כאבים במפרק כף היד / דלקת בגידי האגודל – גורמים
ברוב המקרים, מדובר בתהליך שחיקתי של הגידים שמקורם באמה והמסתיימים באגודל. כלומר, בעקבות חיכוך ושימוש יתר חוזר (תנועות רפטטיביות, עומס פיזי על המקום) – נוצר תהליך דלקתי הגורם להתנפחות של הגידים, התחככות שלהם, מה שגורם לכאבים ונפיחות.
אנחנו רואים מגוון רחב של מטופלים עם כאבים בכף היד או דלקת בגידי האגודל:
- אנשים שעובדים הרבה עם מחשב – פעולת ההקלדה ופעולות שעושים עם העכבר, לאורך זמן גורמות לשחיקה ודלקת במפרק כף היד.
- אנשים (רובנו) שעושים שימוש רב בטלפונים חכמים – תנועות ההחלקה וההקשה על המסך (סמס, ווטסאפ, רשתות חברתיות, משחקים וכו') – גורמות לשחיקה של גידי האגודל, ועומס על שרירי האמה.
- ספורטאים – בעיקר אנשים שעוסקים בספורט כתחביב, ולא מקפידים על חימום ותרגילי תנועה (מוביליטי) לפני האימון. אני נתקל בהרבה מאוד מתאמני קרוספיט, שכתוצאה מהרמת המוט האולימפי / ההנפות / תרגילים שמבצעים על הידיים – סובלים במוקדם או במאוחר מכאבים במפרק היד, וכמעט בכל המקרים הבעיה היא אכן בגידים הנ"ל.
- נשים לאחר לידה ונשים מיניקות – הרחבה בפסקה הבאה.
כאבים במפרק כף היד / דלקת בגידי האגודל אצל נשים מיניקות ונשים לאחר לידה
תופעה זאת שכיחה מאוד אצל נשים לאחר לידה, וזאת משתי סיבות עיקריות:
- לידה עשויה להיות מאורע טראומתי פיזי (ולפעמים נפשי) לגוף בו הוא מאבד כמויות גדולות של דם. מעבר לזה, התקופה לאחר הלידה "שואבת" מהנשים אנרגיה (הנקה, טיפול בתינוק, חוסר שינה, תזונה לא מסודרת). הדברים האלה מחלישים את הגוף, פוגעים בתנועת הצ'י והדם – ואנחנו רואים את זה הרבה פעמים בקצוות הגוף. דוגמא אחת היא כאבים ודלקת באגודל, אך ידוע שהרבה נשים לאחר לידה סובלות גם מתסמונת התעלה הקרפלית, הרדמויות של הידיים והרגליים ועוד תופעות הקשורות לזרימת דם לקויה לקצוות הגוף.
- ההנקה עצמה והטיפול בתינוק – תנוחת ההנקה, החזקת הילד (פתאום מחזיקים משקל לא קטן, הרבה שעות ביום, למשך תקופה ארוכה מאוד), כל תנועה חדשה שנדרשת כעת ואינה היתה שגרתית לפני הלידה מצריכה תשומת לב מיוחדת הטיפול בילד (כביסות מרובות, החלפת חיתול, אפילו משחקים) – גורמים לשחיקה של המפרק והגידים.
- תנוחת ההנקה עלולה להשפיע מאוד על היד ותפקודה, משתי סיבות עיקריות:
- הרבה נשים מחזיקות את התינוק תוך שימוש בכוח השרירים שלהן (כתף, מרפק, אמה), מעייפות את השרירים והגידים, ואז גם מבצעות "פיצוי" לא מודע עם מפרק כף היד (מבצעות כפיפה של כף היד, במקום שכף היד תהיה מונחת בצורה ישרה).
- תנוחת הנקה בישיבה או עמידה כשהחזה סגור. זוהי תנוחה שסוגרת את בית החזה (גורמת לכיווץ) ובמקביל מותחת את איזור השכמות וחגורת הכתפיים האחורית. חלק גדול מהנשים גם מרכינות את הראש, מה שגורם לכיווץ של שרירי הצוואר הקדמיים ומתיחה של שרירי העורף. חוסר האיזון שנוצר גורם להשפעה על רכבת אנטומית המתחילה בחזה, עוברת דרך הזרוע, המרפק, האמה, ומגיעה עד האצבעות.
כאן אפשר לראות בבירור את הרכבת האנטומית, המתחילה בחזה ונמשכת עד האמה והאצבעות, כולל מפרק כף היד
על מה חשוב להקפיד בזמן הנקה (תודה לעומר מלי הנגבי, יועצת הנקה מוסמכת ibclc, על הטיפים. לעוד מידע יעיל לנשים מניקות לחצו כאן)-
- הקפידי להניק רק בתנוחה הנקה בהן את מרגישה נוח, ללא שום עומס על חלקי הגוף השונים.
- נסי להשען אחורה בזמן ההנקה כך שהתינוק שעון עליך ומשקל הכובד הוא על החזה והבטן שלך ולא על הידיים.
- הרבי להניק בשכיבה על הצד, זו אחת התנוחות בהן הגוף נמצא כמעט רפוי לחלוטין, את שוכבת על הצד במיטה והתינוק במקביל אליך, הידיים שלך משוחררות ונטולות עומס מיותר.
- בהנקה בישיבה, הקפידי לישר את מפרק כף כדי להקל עליו ולהקפיד על כך לאורך ההנקה.
- מצאי תנוחות בהן היד התומכת בתינוק שעונה על הירך שלך או על אביזר אחר שיעניק תמיכה.
- בימים הראשונים עד שמסגלים תנוחות הנקה נוחות ניתן להשתמש בעזרים כמו כרית או משענת של כורסה, ממש אין צורך בכרית הנקה מיוחדת, כל כרית יכולה להתאים ולהקל על העומס.
- במקרה של הנקה ממושכת נסי לשנות תנוחה מדי פעם ואת מיקום היד על מנת המנע מלחץ סטטי ממושך באותה נקודה.
- לאחר ההנקה נסי למצוא כמה דקות להרפיה ושחרור הגוף.
חשוב לציין כי העומס המופעל על מפרק כף היד, האמה, הזרוע, הכתף וחגורת הכתפיים עלול ליצור לא רק כאבים במפרק או סינדרום דה-קורווין. אצל חלק לא מבוטל מהנשים מתפתחת גם תסמונת התעלה הקרפלית – Carpal Tunnel Syndrome. עוד פרטים אודות תסמונת התעלה הקרפלית כאן.
כאבים במפרק כף היד / דלקת בגידי האגודל – טיפול
הטיפול המערבי כולל ברוב המקרים טיפול תרופתי אנטי-דלקתי לא סטרואידיאלי במצבים הקלים, טיפול בסטרואידים (זריקה או נטילה פנימית) במקרים קשים יותר, ובמקרים בהם העצם השתנתה כתוצאה מהשחיקה – אפילו ניתוח.
בנוסף חלק מהטיפול המערבי עשוי לכלול פיזיותרפיה ו/או ריפוי בעיסוק.
מבחינת הטיפול שלנו בקליניקה, יש מענה רחב לבעיות כאב באופן כללי ולדלקות וכאב במפרק כף היד בפרט.
דיקור סיני (בשיטת האיזון, בה לא מתבצע דיקור מקומי אלא רק במקומות מרוחקים המשפיעים על המקום הפגוע; וכן דיקור קרקפת YNSA) יעיל מאוד בהפגת הכאבים באופן מיידי, וכן הוא מסייע בשיפור התנועתיות וטווחי התנועה שנפגעו.
מעבר לדיקור, תרגול סוטאי (פיזיותרפיה יפנית) גם בקליניקה וגם בבית מסייעים בשיקום התנועה והיציבה שנפגעו במהלך השנים והובילו למצב הדלקתי. הסוטאי משפיע לא רק מקומית, אלא גם (ובעיקר) על כל השרשרת האנטומית המשפיעה על המפרק, וכן על שרשרות מקבילות (איזון כתפיים, איזון אגן, איזון כפות רגליים).
גם שימוש בקינזיוטייפינג מסייע מאוד בטיפול בכאבים בכף היד. בשלב הדלקתי, קינזיוטייפינג מסייע בהפחתת הדלקת על ידי ניקוז לימפטי; ובשלב השיקומי, הוא מסייע בהורדת העומס מהרקמות, וגם הוא משפיע על כל השרשרת האנטומית (שמתחילה בחזה ובגב העליון).
בעיות מהסוג הזה, הנובעות מתנועות חוזרות ונשנות לאורך תקופה ארוכה הגורמות לשחיקה של רקמות, הן טריקיות לטיפול. במהלך הטיפול ולאחריו יש הטבה ברוב המקרים, אך היות והמטופל/ת ממשיכים בחייהם כרגיל וממשיכים לבצע תנועות שגורמות לשחיקה, השפעת הטיפול נפגעת. זהו מצב ידוע ומוכר, ואין באמת אפשרות להפסיק להשתמש באצבעות או במפרק כף היד, ולכן צריך להבין שטיפול אמיתי הוא תהליך שבמסגרתו אנחנו מטפלים במקביל גם בכאב ובדלקת עצמה, וגם ביציבה ובאורח החיים. עם הזמן והתמדה, התוצאות יגיעו.
מעבר לטיפול בקליניקה, כמו בכל מצב דלקתי, כדאי לעבור לתזונה אנטי דלקתית, וכן ניתן ורצוי ליטול תוסף כורכומין (אנחנו ממליצים על כורכומין אפקט של חברת ברא צמחים). הכורכומין נמצא יעיל בהפחתת כאב ודלקת ומסייע לגוף להתאושש.
בנוסף, מריחת משחת ארניקה איכותית גם היא מסייעת בהחלמה של הרקמות, והפחתת הדלקת.
מניעת חזרה של כאבים במפרק כף היד
כדי למנוע חזרה של הכאבים והדלקת, על המטופלים לבצע שינוי באורח חייהם.
אם מדובר בספורטאים, חובה להקפיד על חימום טוב לפני האימון, מוביליטי (לפחות 15 דקות), הגמשה של המפרקים, הרפיה של שרירי האמה, הזרוע והכתף; וכן על מתיחות עדינות ושחרור לאחר האימון.
אם מדובר באמהות טריות, חובה לתקן את היציבה בזמן ההנקה והחזקת הילד. כדאי ורצוי להתייעץ עם יועצת הנקה / ארגונומית, וכן לתרגל פילטיס המתאים לנשים לאחר לידה.
אם מדובר ביתר האוכלוסיה, כלומר אנשים שכל היום מתעסקים בטלפון / מחשב – יש להגביל את זמן השימוש במכשירים בצורה דרסטית וכן לשים לב לתנוחת הגוף (בדומה לתנוחת הנקה שהרחבתי עליה קודם).
כמו בכל תהליך החלמה מפציעה, לאחר שהשלב הראשוני של הדלקת פוחת בצורה מספקת, כדאי לעשות גם תרגילי חיזוק לשרירים המעורבים. מצורף מטה סרטון עם הצעות לתרגילים לחיזוק מפרקי כף היד.