הסינדרום מתבטא בכאבים בקדמת הברך – בעיקר מתחת הפיקה, אך לפעמים גם מעל הפיקה. במקרים מסוימים הכאב יכול "לעטוף" את הפיקה.
הכאב נגרם, ככל הנראה, בגלל חוסר איזון בין עצם הירך (פמור Femur) לבין עצם הפיקה (Patella), ומכאן שמו – פטלו-פמורל סינדרום.
הכאבים לרוב יהיו מוחמרים בישיבה ויהיה צורך או רצון ליישר את הרגל (אני קורא לזה "תסמונת בית הקולנוע / תאטרון"), אך יכולים להיות מוחמרים גם לאחר פעילות גופנית מאומצת, בעיקר לאחר עליית מדרגות (פחות הליכה רגילה).
הגורמים לסינדרום פטלופמורל ברובם לא ידועים עד הסוף. ההגדרה היא, כאמור, כאב בחלק הקדמי כאשר אין ממצאים ברורים בבדיקות הדמיה (אם בכלל יש ממצאים). למעשה, כאבים פטלו-פמורלים מוגדים ע"י חלק מאנשי הרפואה האורתופדית כ"חור השחור של האורתופדיה", כלומר אין ממש אבחנה או הסבר שמניח את הדעת מבחינת הרפואה. ובכל זאת, מנסיוני בקליניקה, יש כמה דברים שיכולים לגרום לכאב פטלופמורלי:
- חוסר איזון הנובע מחולשה (טונוס נמוך) או כיווץ יתר (טונוס גבוה) של שריר ה-4 ראשי, המשפיע העיקרי על מיקום הפיקה. אם השריר חלש מדי, הפיקה תהיה ממוקמת נמוך באופן יחסי, ובזמן פעילות – היא לא תעלה בצורה תקינה וייגרם חיכוך / מתיחה בגיד הפיקה, ומכאן דלקת וכאב. אם השריר מכווץ מדי, פעולה הפוכה תקרה – כל הזמן תהיה משיכה של הפיקה כלפי מעלה, מה שיגרום למתיחה / חיכוך של גיד הפיקה, ומכאן דלקת וכאב.
- טראומה ישירה לאיזור הברך (תאונה, נפילה, מכה).
- שינויים ניווניים בעצמות הברך – אוסטאוארתריטיס, שחיקת סחוס ושינויים ניווניים נוספים, הפוגעים בתנועה הטבעית של הפיקה.
- בגיל ההתבגרות, בעיקר אצל נערים, תופעה הנקראת "אוסגוד-שלאטר" בה העצמות לא צומחות באותו קצב ונוצר חוסר איזון (לרוב, אוסגוד שלאטר עובר מעצמו עם הזמן והפסקת הגדילה).
הדמיה של הברך – השרירים התומכים מסומנים עם תווית, האיזור הצהוב הוא איזור הכאב הנפוץ בסינדרום פטלופמורל:
טיפול טבעי לכאבי פטלופמורל סינדרום – דיקור וקינזיוטייפינג
טיפול מערבי יכול לכלול כדורים נוגדי דלקת / מרפי שרירים, אך כידוע – זה טיפול זמני בלבד שלא פותר את הבעיה. יחד עם זאת, טיפולי פיזיותרפיה עשויים לעזור בחלק מהמקרים.
מבחינת טיפול טבעי, דיקור סיני לרוב יעיל מאוד לכאבים מסוג זה. הדיקור מעודד את הגוף לחזור לאיזון – עוזר להפחית את הדלקת ולאזן את טונוס השרירים ברגל. אני אישית מטפל בדיקור דיסטלי – כלומר, מדקר איזורים רחוקים מהברך, כדי להשפיע על הברך בצורה טובה ובטיחותית יותר (שיטת האיזון).
מעבר לכך, קינזיוטייפינג גם מאוד עוזר במקרים של פטלפומורל סינרום. קינזוטייפינג יכול לעשות כמה דברים – להפחית את הדלקת (אם יש), הנפיחות (אם יש), "לרווח" את המפרק כדי שהדם והלימפה יזרמו טוב יותר, לתמוך או להרפות את ה-4 ראשי ועוד.
בנוסף, היות ומדובר בבעיה בגידים / שרירים – מריחת משחת ארניקה איכותית עשויה לעזור, כמו גם נטילה פנימית של טבליות כורכומין (רצוי במיצוי פוספוליפידי).
תרגילים לכאבי ברכיים פטלופמורל
היות ומדובר בחוסר איזון שיכול לנבוע מחולשה או מכיווץ יתר של השרירים, צריך להתאים תרגילים באופן אישי לכל מטופל לפי האבחנה.
במידה ומדובר בטונוס יתר, התרגילים יהיו יותר להרפיית השרירים – ריכוך ה-4 ראשי עם גליל עיסוי או מערוך, מתיחות דינמיות לפני אימון ומתיחות סטטיות עמוקות אחרי אימון, חימום מפרק הברך וחימום גיד הפיקה.
במידה ומדובר בחולשה, מעבר לחימום הגיד ומפרק הברך, יהיה צורך לחזק את השרירים שעוטפים את הברך, ובמיוחד את ה-4 ראשי.
סקוואט ולאנג' (מכרע) הם 2 התרגילים העיקריים שמחזקים את שרירי הרגליים. יחד עם זאת, בשל הטריקיות של הסינדרום, ייתכן והם יהיו חזקים מדי ויגרמו דווקא להחמרה בכאב.
לכן אני ממליץ, לפחות בהתחלה, להתמקד בחיזוק איזומטרי – תרגיל סטטי של ישיבה כנגד קיר, כמתואר בסרטון המצורף: