פציעות אצל ספורטאים מקצועניים עלולות לגרום להם להפסיד אימונים, תחרויות, לגרור פציעות נוספות ולפגוע בקריירה. על כן, טיפול בפציעות ספורט חייב להיות מיידי, ולהביא תוצאות מהירות ככל הניתן על מנת לקצר את זמני ההחלמה ולהחזיר את הספורטאי לפעילות מלאה בהקדם האפשרי.
סיפור המקרה הבא מראה את היכולת של הטיפול המשולב – דיקור וקינזיוטייפינג – בשיקום לאחר פציעות ספורט אקוטיות, אצל לוחם סמבו קרבי (אומנות לחימה משולבת). הסיפור מתחיל בפציעה אחת, ומקבל תפנית בעלילה כאשר הספורטאי נפצע שוב, במקום אחר.
פ' הגיע למרפאה עם כאבים ומגבלה במרפק שמאל. הכאבים החלו לאחר פריקה של המרפק, במהלך אימון באומנויות לחימה. פ' נפל על היד כשהיא ישרה, וכנראה עצם האמה "נפרקה" לכיוון מעלה, כלומר יצאה מהמקום ללא שבר. המאמן החזיר את העצם למקום, ומאז פ' סבל מכאבים, מגבלה בתנועה וירידה בכח ותפקוד היד.
כלוחם באמנויות לחימה (MMA), פ' חייב להיות בכשירות כל הזמן, היות וכל פציעה פוגעת בתפקוד ובהצלחה. עמד לפנינו אתגר מורכב – לשפר את טווח התנועה, להפחית את הכאבים והמגבלה, לחזק את היד ולשפר את תפקודה. מעבר לכך, היינו קצרים בזמנים, היות ופ' היה צריך לטוס לתחרות ביפן בתוך כ-4 שבועות.
התחלנו את הטיפול ב-פ' באמצעות דיקור סיני וקינזיוטייפינג, כאשר פ' תרגל בעצמו בבית תרגילי פיזיותרפיה לחיזוק השרירים. השיפור במצב היד היה יציב.
לאחר כשבוע וחצי קרתה תפנית בעלילה – במהלך קרב, פ' קיבל טראומה ישירה לברך ימין. ברך ימין היתה נקודה חלשה אצלו מלכתחילה, הוא סבל מחולשה בברך ומכאבים באחורי הברך בתנועות מסוימות (בעיקר תוך כדי התנגדות).
הטראומה נוצרה כתוצאה מקפיצה של היריב על הברך של פ' מלמעלה ובזווית, כך שהחלק שנפגע היה הקדמי-ומעט חיצוני של הברך. כשמקבלים מכה חזקה מהכיוון הזה, בד"כ הפגיעה המשמעותית היא בצד הנגדי – כלומר בחלק הפנימי של הברך.
האתגר החדש – טיפול בפציעת ברך לא פשוטה בשבועיים בלבד
כאשר הגיע פ' לקליניקה לאחר הפציעה החדשה, הברך היתה חמה, נפוחה, מעט אדומה, ומאוד רגישה במגע בכל האספקט הפנימי (מדיאלי) שלה, מתחת ומעל מפרק הברך. עדיין לא היתה אבחנה רפואית מערבית היות והברך היתה נפוחה מדי והרופא המליץ שימתין שהנפיחות תרד לפני שיבצע בדיקות (אולטראסאונד).
התחלנו בטיפול ממוקד לברך שכלל דיקור בטכניקה אינטנסיבית (הכוללת דימום של נקודות מסוימות) וכן מתן נוגדי דלקת טבעיים (כורכומין ותוספים נוספים), תזונה אנטי דלקתית, וכמובן – שימוש בקינזיוטייפינג.
כאשר יש פציעה שמקורה בטראומה אקוטית, הדבר הכי חשוב בשלב הראשוני הוא להפחית את הדלקת (לפזר אותה) ולמנוע הצטלקות של הרקמות על ידי שיקום טווח התנועה והזרמת צ'י ודם למקום. לכן הטיפול בקינזיוטייפינג כלל ניקוז לימפטי (הדבקת "מניפה" כפולה). בשלב מאוחר יותר הוספנו גם טיפול להפחתת כאב מכל איזור הברך.
האבחנה – שני קרעים ברצועה המדיאלית (MCL)
בשבוע הראשון בוצעות 3 טיפולים משולבים של דיקור וקינזיוטייפינג. כאשר הנפיחות ירדה לאחר מספר ימים, פ' ניגש לעשות בדיקות, והתגלו 2 קרעים ברצועה המדיאלית של הברך (MCL). הקרעים לא מאוד גדולים – פחות מ-1 ס"מ כל אחד מהם, ולכן סיכויי ההחלמה טובים מאוד.
לאחר השבוע הראשון פ' חזר ללכת ללא צליעה וללא כאבים, למרות הטראומה והקרעים. המאמנים והחברים לאימונים כולם היו בהלם שבתוך זמן כל כך קצר הוא חזר ללכת.
בשבוע השני (השבוע בו טס פ' לתחרות) בוצעות 4 טיפולים משולבים. היות וידענו איזו רקמה פגועה וכיצד (קרע ברצועה), מעבר לניקוז הלימפטי הוספנו גם תמיכה לרצועה (הורדת מתח, על מנת שהרקמה תחלים מהר יותר).
לאחר כל טיפול חלה הטבה משמעותית בתפקוד הברך, ו-פ' חזר להתאמן לקראת התחרות (בהדרגה). הבעיה עדיין לא נפתרה לחלוטין, היות ולאחר אימון הברך היתה מתחממת. על כן פ' הונחה לטפל בעצמו – בעיקר באמצעות קירור המקום ומנוחה לאחר האימונים, ולהקפיד על סרגל מאמצים לא קשה מדי.
התוצאה – המטופל יצא לתחרות כמעט ללא כאבים
ביום הטיסה פ' הגיע לטיפול האחרון כאשר הברך לא כואבת ומתפקדת כמעט ללא מגבלה – יום קודם לכן ביצע קרב באימון, אמנם בעצימות נמוכה, אך לא היו כאבים בברך. פ' הונחה כיצד לטפל בעצמו באמצעות קינזיוטייפינג בזמן שהוא בחו"ל – גם איך לטפל בעצמו בין הקרבות והאימונים, וגם תוך כדי.
ומה עם המרפק? לא שכחנו אותו. במהלך השבועיים וחצי של הטיפול, בכל טיפול היתה התייחסות גם לכאבים ולמגבלה במרפק. הכאבים פחתו והיד חזרה לתפקוד כמעט מלא בפרק הזמן הזה, הן מבחינת טווחי התנועה, המהירות והכח.
עכשיו כל שנותר לי לאחל לו זה שיצליח בתחרות, שיתחרה ללא כאבים, ושכמובן יגיע למקום הראשון 🙂
לשלבי הטיפול בקינזיוטייפינג לחצו כאן