דורבן בעקב הוא ההגדרה הנפוצה לכאבים בעקב כף הרגל. כאבים בעקב כף הרגל מופיעים אצל כ-10% מהאוכלוסיה בקירוב. טווח הכאבים משתנה ויכול לנוע מכאב עמום שלא מפריע לתפקוד, ועד לכאב דוקר ועז במיוחד שמקשה בהליכה ובדריכה, שיכול להקרין לכל כף הרגל, ואף לשוקיים ולברכיים ובמקרים חמורים להגיע עד הגב. טיפול דיקור סיני לדורבן בשילוב תרגילים ושימוש בהדבקת קינזיוטייפינג מפחית את הכאבים במהירות ומזרז את החלמת האיזור הדלקתי והכואב.
ברוב המקרים, הכאבים מופיעים בצעדים הראשונים – כשקמים בבוקר, או לאחר ישיבה ממושכת, הצעדים הראשונים כואבים במיוחד ובהמשך היום הכאב מוקל. יחד עם זאת יש אנשים הסובלים מכאב דווקא לאחר הליכה ממושכת, שמוטבים במנוחה.
דורבן (Spur) הוא זיז עצם הבולט מעצם העקב (קלקנאוס). הוא נחשב לגורם העיקרי לכאבים בכף הרגל. הזיז עצמו לא כואב, אלא הדלקת שהוא ככל הנראה גורם לרקמת החיבור של כף הרגל (Plantar Fascia).
למעשה, כל כאב בעקב כף הרגל מאובחן כיום כדורבן, גם אם הזיז עצמו לא מופיע בבדיקות הדמיה (רנטגן), וההגדרה האמיתית והנכונה לכאבים בעקב היא "דלקת ברקמת החיבור (פאשיה) של העקב", כלומר Plantar Fasciitis. מכאן שבכלל לא בטוח שהזיז עצמו גורם לדלקת, אלא ייתכן שהיא נוצרת מסיבות אחרות. מכל מקום, ברוב המקרים בהן מאובחן דורבן, מדובר בדלקת ברקמת כף הרגל.
גורמי הסיכון העיקריים להיווצרות כאבים בעקב:
- עודף משקל
- נעילת נעליים לא מתאימות – נעלי עקב, נעליים עם סוליות שחוקות וכדומה.
- יציבה לא נכונה (בעיקר עמידה)
- עודף פעילות גופנית המעמיסה על כפות הרגליים
- חוסר גמישות של הרצועות והגידים, בעיקר של כף הרגל והשוק
- מבנה שלד-שריר לא תקין (רגלי X, רגלי O וכדומה)
- נשים מעל גיל 50 (סטטיסטית נמצא שנשים סובלות מדורבן יותר מגברים, ומעל גיל 50 הסיכוי עולה, במיוחד אם הן סובלות גם מעודף משקל וחסרות פעילות גופנית)
- פעילות גופנית לא נכונה (כמו ריצה בעליה או ריצה על אספלט) ומאומצת מדי
טיפול בדורבן
קיימות שיטות רבות לטיפול בדורבן. להלן השיטות הנפוצות ביותר:
- רפואה סינית: טיפול ברפואה סינית נמצא יעיל בטיפול בכאבים בכף הרגל בכלל ובדורבן בפרט.
- הטיפול היעיל לדורבן הינו ברוב המקרים דיקור סיני. הדיקור הסיני מאזן את האיזור הפגוע ובכך מפחית את הדלקת והכאבים עד לחזרת המטופל לפעילות מלאה, כולל ריצות.
- דרך יעילה נוספת לטיפול בדורבן ברפואה סינית היא טווינא (פיזיותרפיה סינית), הטיפול המנואלי של הרפואה הסינית. באמצעות הטווינא מזרימים צ'י ודם לאיזור, תוך ביצוע מניפולציות מהירות על המרידיאנים והגפיים, השרירים, הרצועות, הגידים ומפרק כף הרגל. קראו עוד על טיפול בדורבן ברפואה סינית.
- קינזיו טייפינג: שימוש בקינזיו טייפינג לכאבים ודלקת בכף הרגל יעיל ביותר. הטייפים מפחיתים את העומס מהשרירים, הגידים והרצועות, ובכך מאפשרים זרימה טובה יותר של דם למקום, מה שמביא להפחתת הדלקת.
- טיפולים ברפואה משלימה, במיוחד רפלקסולוגיה (טיפול דרך כפות הרגליים).
- אולטראסאונד: שימוש בגלי אולטראסאונד עשויים להפחית את הכאבים. דרך טיפול זו, לדעתנו, אינה יעילה מספיק אך גם אינה מזיקה.
- גלי הלם: שיטה חדשנית יחסית לטיפול בדורבן. מדובר בטיפול בו באמצעות גלי הלם מנסים "לפורר" את ההצטברות הדלקתית, את ההסתיידות של הגיד, ואת הזיז אם הוא קיים. לפי חוות דעתם של מטופלים, הטיפול בגלי הלם די יעיל (בסביבות 50% מהמקרים).
בנוסף, במקביל לטיפול בכאב ובדלקת, רצוי כמובן לבצע פעולות מניעה ותחזוקה. להלן כמה אופציות מומלצות:
- התאמת מדרסים לשיפור היציבה והפחתת העומס מהעקב.
- הימנעות מנעלי עקב או נעליים שחוקות.
- נעילת נעליים מיוחדות בהן העקב מעוגל כלפי מעלה, ובכך מופחת הלחץ על העקב (למשל, נעלי brooks).
- אם הסיבה היא פעילות גופנית מופרזת, כמובן רצוי להפחית את העומס.
- אם הסיבה היא חוסר פעילות גופנית, רצוי להתחיל לבצע הליכות מתונות ולהקפיד על מתיחות.
- הגמשת האיזור וביצוע תרגילים להזרמת הדם לאיזור.
- הליכה על חוף הים – על החול היבש, ברגליים יחפות. הרגליים שוקעות וכך כף הרגל נמתחת וחווה מעין עיסוי לכל רקמת החיבור העוטפת אותה.
- שיטת אלכסנדר או פלדנקרייז לשיפור היציבה.
- שימוש בנעלי apos לשיפור היציבה, חיזוק השרירים והפחתת העומס מהאיזור הפגוע
מומלץ מאוד לבצע תרגילי גמישות ומתיחה לכף הרגל ולשוקיים על בסיס יומי, אפילו פעמיים ביום. להלן סרטון קצר עם תרגילים לטיפול עצמי בדורבן:
יש לכם שאלות? תהיות? רוצים להוסיף משהו מעבר למה שנכתב במאמר זה? אתם מוזמנים להגיב פה למטה ולשתף את הפוסט הזה לכל מי שעשוי להפיק ממנו תועלת
הדורבן משגע אותכם? לא מסוגלים ללכת? התקשרו לייעוץ חינם ולזימון תורים
054-4280355
עמיר שפר – מטפל בכאבים, פציעות ספורט ובעיות אורתופדיות ברפואה סינית
שלום
לקראת סוף סרטון התרגילים לא רואים שום דבר רק שומעים קולות
תודה
מיה שלום, תודה על שהפנית את תשומת לבי – הסרטון כבר שנה וחצי באויר ועד כה לא קיבלתי על זה התראה 🙂
בכל מקרה, התרגיל האחרון הוא בדיוק כמו זה שלפניו (שרואים לפני שהסרטון מוחשך), רק שהפעם יש התנגדות – אני מתנגד עם היד שלי לתנועת כף הרגל (כלפי חוץ, ואז כלפי פנים) כדי לחזק את השרירים והגידים.
חשוב לי לציין כי שני התרגילים האלה פחות יעילים לטיפול בדורבן אקטיבי, הם יותר למצב הכרוני, לחיזוק הקרסול ולשיפור השרירים המייצבים. התרגילים שלפני – מצויינים לטיפול בדורבן אקטיבי.
עמיר יקר
תודה על ההסבר לטפול בדורבן
יישר כחך על הגשה ברורה קלה מובנת לכל אדם (פרט לפאסייה או פאשה- רקמת חיבור)
שנה טובה וכל טוב
יהודית שחם