"אם כואבת לך היד – זה בטח מגיע מהצוואר"
"אם יש לך בעיה ברגל – זה מגיע מהגב"
מכירים את המשפטים האלה? אז אני הולך לשבור לכם מיתוס קטן – הם לא נכונים 🙂
המשפטים האלה בעייתיים, כי בעצם לא נכונים. או ליתר דיוק – הם לא נכונים לגמרי, הם נכונים רק חלקית.
ההנחה שבעיה ביד (כתף, זרוע, מרפק, אמה, כף יד – כל בעיה שהיא לאורך הגפה) מקורה בצוואר, או שבעיה ברגל (ישבן, ירך מפשעה, ברך, שוק, כף רגל, קרסול וכו') מקורה בגב – נובעת משתי סיבות עיקריות:
1. המערכת העצבית
2. רכבות אנטומיות של שרירים, גידים ורקמות שונות – או במלים אחרות, פאשיה (רקמת חיבור)
לגבי המערכת העצבית:
העצבים הפריפריאליים יוצאים בין חוליות עמוד השדרה ומעצבבים את כל הגוף, כולל הגפיים. זה נכון שלחץ על אחד העצבים יכול להשפיע על חלק (או כל) הדרמטום (האיזור שמעוצבב על ידי העצב הספציפי), ובאמת חלק מהכאבים הפריפריאליים מקורם בעמוד השדרה.
לדוגמא – לחץ על חוליות הצוואר שגורם להקרנה ליד או לראש. לפעמים ההקרנה יכולה להתבטא רק במקטע מסוים, למשל הכתף, הזרוע, המרפק, ואפילו הרדמות של האצבעות – מצב המדמה את תסמונת התעלה הקרפלית, אך מקורו בצוואר.
דוגמא נוספת – סיאטיקה (הקרנה לרגל) על רקע של פריצת דיסק או כל לחץ שהוא על חוליות הגב התחתון.
אבל זה לא אומר שכל בעיה עצבית בגפיים מקורה בעמוד השדרה. נימול או זרם בכתף, למשל, יכול להגרם גם כתוצאה מצביטה במפרק הכתף; נימול, זרמים או הרדמות באמה, מרפק או בכף היד יכולים לנבוע לא רק מלחץ על הצוואר, אלא גם מכליאת עצב במרפק המדיאלי (תסמונת התעלה הקוביטלית).
לגבי רכבות אנטומיות:
הגוף שלנו עובד יחד, כל הזמן. כל השרירים והרקמות עובדים יחד בכל פעולה שנעשה, ולכן תמיד יש קשר בין איזורים בגוף.
כאב באמה אכן יכול לנבוע מלחץ שרירי באיזור השכמות, הצוואר והטרפז; אך הוא יכול לנבוע באותה מידה גם מעומס על שרירי האמה, או המרפק, או מפרק כף היד.
כנ"ל ברגל – לא כל כאב בשוק, בברך או בכל מקום אחר מקורו בשרירים מכווצים בגב. השרירים יכולים להיות מכווצים, הפלא ופלא, גם באופן מקומי (כיווץ לאחר פעילות גופנית ממושכת, למשל).
ועוד דבר – רכבת אנטומית עובדת לשני הכיוונים. כלומר, עומס בשרירי הטרפז יכול להשפיע על הכתף, ולאחר מכן על הזרוע, מרפק, אמה וכו'; אך גם עומס באיזור מפרק כף היד, או כף היד העצמה, יכול ליצור "תגובת שרשרת" הפוכה ו"לעלות" לכיוון האמה-מרפק-זרוע-כתף ואפילו עד הצוואר. כלומר, יכול להיות שכאבי הצוואר התפתחו בגלל בעיה בכף היד או מפרק כף היד, ולאו דווקא להיפך 🙂
אז איך יודעים? מאבחנים.
מטפל טוב ובעל נסיון יידע לשאול את השאלות הנכונות ולעשות בדיקות פיזיות כדי לאבחן את מקור הבעיה. כמובן שניתן לעשות גם בדיקות הדמיה (CT, MRI וכו'), אבל לא תמיד יש הלימה בין הממצאים בבדיקות לבין הפתולוגיה.
לדוגמא – אם יש כאב בזרוע וביד, והוא מחמיר בתנועות של הראש (בדיקה מאוד פשוטה) – כנראה שיש קשר לצוואר. אם יש כאב ברגל שמחמיר בכפיפה או פשיטה או כל תנועה אחרת של הגב (תנועה מבודדת ככל הניתן) – כנראה שיש קשר לגב.
אבל, וזה חשוב לזכור, לא תמיד זה המצב, ואני אישית נתקל בהרבה מטופלים שאמרו להם שהבעיות שלהם מתחילות בעמוד השדרה, בעקבות זה טיפול להם בעמוד השדרה, ובאופן לא מפתיע – זה לא הניב את התוצאות הרצויות.