כאבי ברכיים אצל מתבגרים - אוסגוד שלאטר
מחלת אוסגוד שלאטר (Osgood-Schlatter
disease) היא תופעה מוכרת המתבטאת בכאבי ברכיים אצל מתבגרים ומתבגרות. התופעה נפוצה יותר אצל בני נוער פעילים גופנית – ספורטאים מקצוענים או חובבים.
הכאב מתבטא מתחת לפיקת הברך, בחיבור גיד הפיקה (המשך של שריר ה-4
ראשי) לעצם הטיביה (Tibial Tuberosity). הכאב לרוב מוחמר במאמץ
פיזי (ריצה וקפיצה בעיקר) ויכול להגיע עד למצב של השבתה מפעילות גופנית.
בחלק גדול מהמקרים נוצרת גבשושית בעצם שמתחת לפיקה – וזהו סימן היכר
נפוץ של הסינדרום.
אוסגוד שלאטר – גורמים
הגורם העיקרי להיווצרות הדלקת והכאב הוא כיווץ חוזרני (רפפטיבי) של שרירי הירך הקדמיים (4 ראשי), וכנראה שמעורב גם חוסר איזון בצמיחת העצמות של הירך והשוק (הנפוץ בגיל ההתבגרות).
הכיווץ החוזרני הממושך – ביחד עם גמישות לקויה או המעטה בתרגילי שחרור והרפיה של השרירים – גורמים למשיכה של הגיד כלפי מעלה, לחיכוך מוגבר בין הגיד לעצם ובכך להיווצרות הדלקת.
כאשר המצב "מתלקח", בהרבה מקרים נוצרת גם תלישה של חלק מהעצם (טיביה) – שמתרחשת בעקבות המשיכה של הגיד והפיקה כלפי מעלה. לא לדאוג – ברוב המקרים העצם מתאחה מחדש.
אוסגוד שלאטר – אבחון
לפי סיפור מקרה (קליני), ביטוי פיזי (נפיחות בעצם מתחת לפיקה, כאב המוחמר במגע ישיר וגם בכיווץ או מתיחה של ה-4 ראשי).
בנוסף בצילום רנטגן אפשר לראות את התנתקות העצם. בצילום אולטרסאונד לפעמים ייראו נוזלים ונפיחות מתחת לפיקה – המאששים את החשד בדלקת.
אוסגוד שלאטר – טיפול טבעי ופתרונות
המחלה היא מחלה של גיל ההתבגרות, וככזו – בסופו של דבר ברוב המוחלט של המקרים הכאבים מפסיקים כאשר הנער/ה מפסיקים לגדול, או כאשר העומס מתחלק בצורה שווה בין העצמות, הגידים והשרירים.
ייתכן והכאב יחלוף לגמרי בשלב מסוים, אך יחזור לאחר מכן בהתאם לעומס ולגדילה – ויש לשים לב ולטפל כמה שיותר מהר כאשר זה קורה.
בינתיים, בשלב הכאב והדלקת – כדאי לטפל כמה שיותר מהר בדלקת עצמה ובהפחתת הכאב, על מנת לאפשר לנער/ה לחזור לפעילות ספורטיבית (לספורטאים מקצוענים – זה חובה כדי להצליח לשמור על כשירות, לא לפספס אימונים, משחקים ותחרויות).
הטיפול אותו אנחנו מציעים, וראינו שעוזר מאוד ויעיל מאוד בהפחתת הדלקת והכאב – הוא שילוב של דיקור סיני וקינזיוטייפינג.
אוסגוד שלאטר – דיקור סיני
דיקור סיני יכול מאוד לעזור למחלת אוסגוד שלאטר. הטיפול מתמקד בהפחתת הכאב והדלקת, וברוב המקרים השיפור הוא מהיר מאוד – תוך טיפולים בודדים לרוב המטופל יכול לחזור לפעילות גופנית.
הדיקור לא מתבצע באיזור הכאב אלא באיזורים מרוחקים. מטרת הדיקור היא לעודד את הגוף להחלמה – להפחית את הדלקת, להפחית את הכאב ולאפשר למטופל לבצע תרגילים כדי להגיע להחלמה מלאה.
אוסגוד שלאטר – קינזיוטייפינג
הטיפול בטייפ קינזיולוגי יכול להתאים לכל מצב של המחלה – בין אם המצב דלקתי אקוטי ובין אם המצב הוא כבר שיקומי.
במצב הדלקתי – קינזיוטייפינג בהדבקה לימפטית (למשל) יפחית את הרגישות, הכאב והנפיחות.
במצב השיקומי – קינזיוטייפינג יעזור להפחית את הכאב, להוריד עומס מהשרירים, לרווח בין המבנים האנטומיים כדי לאפשר לגוף להחלים.
תכנית הטיפול
תכנית הטיפול תהיה מותאמת אישית.
ההמלצה היא להתחיל לטפל כמה שיותר מהר – ואם המצב לא מאפשר פעילות גופנית בלי כאב, לחדול מפעילות גופנית שגורמת לכאב (ריצה, ספרינט, קפיצה וכו').
תוך כדי הטיפול, אנחנו מעודדים את המטופל לחזור בהדרגה לפעילות, כדי לבחון את מצב הריפוי ויכולת הרקמות לעמוד בעומס.
ככל שהטיפול מתקדם – המטופל יכול להפעיל יותר עומס על הברך, ובמקביל לטיפול – להגיע להחלמה מלאה.
בנוסף לדיקור ולקינזיוטייפ, כדאי לשלב תרגילים – בשלב הראשוני בעיקר הרפיה ושחרור של השרירים, ולאחר מכן תמיכה וחיזוק (מומלץ להתייעץ עם מטפל לפני ביצוע תרגילים).
טיפולים נוספים
טיפולים נוספים שיכולים לעזור לאוסגוד שלאטר הם פיזיותרפיה בהתאמה אישית, רצוי אצל מטפל/ת המתמחים בנוער וספורט. ההתאמה האישית חשובה על מנת לאבחן ולדייק את הטיפול בכל שלב של הפציעה.
ישנה גם תחבושת מיוחד לאוסגוד שלאטר, היוצרת למעשה לחץ על גיד הפיקה במטרה "להחזירו" למקום. מנסיוני ולדעתי – התחבושת הזו היא רק פלסטר, ובחלק לא מבוטל מהמקרים יכולה לגרום לתוצאה הפוכה מהרצוי לאורך זמן.
בנוסף, ייתכן ורופא ימליץ על נוגדי דלקת לא סטרואידיאליים כאלה או אחרים. אנחנו כמובן, פחות ממליצים על כימיקליים חזקים לילדים (ובכלל) ומעדיפים את הטיפול הטבעי, שיכול לכלול:
- כדורי כורכומין במינון גבוה (4 ביום) – רצוי של חברת "ברא צמחים".
- תוסף MSM לשיקום רקמות
- מגנזיום – במינון נמוך יחסית, לא חובה, רק אם יש ספאזם שרירי
- משחת ארניקה איכותית למריחה מקומית.
לסיכום
אוסגוד שלאטר היא פציעת ברך נפוצה אצל מתבגרים, בעיקר ספורטאים. היא יכולה לגרום לכאב משמעותי עד השבתה מפעילות גופנית.
היתרון הוא שזו פציעה שחולפת עם הזמן לגמרי, ובזמן הכאב – אפשר לטפל בקלות וביעילות עם דיקור סיני, קינזיוטייפינג, תרגילים, תוספים ופיזיותרפיה.