סטרס – מה זה עושה לנו ואיך אפשר להתמודד איתו?
בתקופה זו של חוסר יציבות עולמי, ארצי ואישי; של חוסר אמון ושל חוסר ודאות – רובנו סובלים ממתח נפשי – דחק / סטרס. זה לא שבימים כתיקונם (בלי תוספת של קורונה וכל מה שמתלווה אליה) הכל פה רגוע, כן? אבל בכל זאת, זו תקופה קיצונית.
סטרס לא רק גורם לנו להיות עצבניים או לא רגועים. יש למתח הנפשי השפעה על כל הגוף, אצל חלק יותר ואצל חלק פחות.
טבע האדם הוא להגיב למתח קיצוני באחד מ-3 ה- F'ים – Freeze, flight, fight.
קפיאה במקום, בריחה או – להשיב מלחמה. התגובה הזו היא טבעית ואינסטינקטיבית והתפתחה כחלק ממנגנון ההישרדות שלנו – במצב מסכן חיים, כמו למשל מפגש אקראי עם חיית טרף עצבנית. או שאתה קופא (וכנראה מת, או עם קצת מזל – הסכנה תחלוף מאליה), או שאתה בורח (בהצלחה עם לברוח מנמר) או שאתה משיב מלחמה ומשתדל לא להיטרף.
כדי שהגוף יגיב ככה, במצבי דחק מופרש מיותרת הכליה (בלוטת האדרנל) הורמון – קורטיזול. הקורטיזול מכונה גם "הורומון הדחק". הפרשה שלו "משביתה" תהליכים בגוף, כדי שהגוף יוכל לנצל יותר משאבים כדי להתמודד עם הסכנה.
חלק מהתהליכים שהפרשת קורטיזול מתערבת בהם – מטבוליזם (חילוף חומרים), מעלה את רמת הגלוקוז (סוכר) בדם, מפרק גליקוגן בכבד, מעלה לחץ דם ומפחית את מערכת החיסון.
אתם מבינים? לחץ ומתח, במילים אחרות, עלולים לגרום לכם לפגיעה במטבוליזם (ועליה במשקל, ברוב המקרים), סכרת, לחץ דם גבוה (שיכול כמובן לגרום לסיבוכים מסוכנים) וירידה בתפקוד מערכת החיסון – מה שחושף אתכם לפתוגנים כמו אלרגנים, חיידקים ו-וירוסים (מישהו אמר קורונה?).
עכשיו, זה בסדר אם "משביתים" את המערכות האלה לתקופה קצרה כדי להימלט מסכנה. אבל מה קורה כשאנחנו כל הזמן בסטרס? יש פה פגיעה כרונית במערכות שונות בגוף שגורמת בצורה חד משמעית לעליה בתחלואה וירידה ביכולת הגוף להתמודד עם מחלות.
מעבר להשפעות ההורמונליות של מצבי דחק, ישנן גם תופעות פיזיות המלוות למתח נפשי רב, אלה העיקריות שאנחנו רואים בקליניקה –
- כאבי שרירים, התכווצויות שרירים ובעיות אורתופדיות – בעיקר צוואר, גב תחתון, שכמות, גב עליון; אבל יש מקרים בהם התגובה קיצונית יותר ועלולה "להדליק" פתולוגיות חבויות כמו פריצות דיסק ובעיות נוירולוגיות שלא היו סימפטומטיות עד כה.
- הפרעות עיכול – כאבי בטן, שלשול, גזים, עצירות, אולקוס (כיב קיבה), עליית חומציות ועוד. אנשים שונים מגיבים בצורה שונה למתח, וחלקם גם יפתחו סימנים שמתחלפים ביניהם (למשל שלשול ועצירות לסירוגין, כמו בתסמונת המעי הרגיז).
- עייפות – מתח מפריע לאיכות השינה, בין אם בגלל קושי להרדם ובין אם בגלל שינה קלה ולא מספקת.
- הפרעות הורמונליות נשיות – כאבי מחזור, קרישי דם רבים, אי סדירות, בעיות פוריות, החמרה או יצירה של הפרעות הורמונליות כמו אנדומטריוזיס ועוד.
- הפרעה למנגנון השובע – שעלול לגרום לאכילת יתר לא מבוקרת (אכילה רגשית) או להיפך – להיעדר תיאבון.
- כאבי ראש, מיגרנות.
- יצירת חרדה, התקפי חרדה והחמרת מצבים נפשיים קיימים.
אז מה עושים? לוקחים את הבאסה בסבבה
טיפול ברפואה סינית מסייע מאוד לגוף ולמערכות השונות להתמודד עם מצבי דחק, בין אם מדובר בסטרס זמני או קבוע וכרוני.
אנחנו מתאימים את הטיפול לכל מטופל באופן אישי, לפי הסימפטומים הספציפיים שהוא מציג ואבחנות סיניות כמו אבחנת דופק ולשון.
לרפואה הסינית יש דרך אחרת להסתכל על הגוף – בתור התחלה, כידוע, לא מפרידים בין גוף לנפש ומסתכלים על התמונה הכללית. המענה על ידי דיקור סיני ישפיע על כל הגוף ולא רק על הרגעת הסטרס (למרות שהוכחה השפעה ישירה של דיקור על שחרור אנדרופינים – הורמונים התורמים לתחושת הרוגע) אלא שיפור ותמיכה בכל המערכות שנפגעו כתוצאה מהסטרס.
כך שאם מגיע מטופל שמתח נפשי גרם לו לעצירות, כאבי בטן, כאבי ראש וכאבי גב תחתון – טיפול מדויק ברפואה סינית יאזן את כל הסימפטומים.
צריך לזכור – הטיפול לא יוציא את גורם המתח מחייכם, אבל הוא יעזור לכם להתמודד איתו בצורה טובה יותר ("לקחת את הבאסה בסבבה").
נקודות לחיצה להפגת מתחים
אם אתם חווים מתח נפשי רב, אתם יכולים להיעזר בנקודות הבאות (בחלקן או בכולן) כדי להפחית את המתח ולהרגיע את הגוף.
דברים נוספים שיעזרו לכם להתמודד עם סטרס
- פעילות גופנית – ידוע שפעילות גופנית תורמת גם היא להפרשת אנדרופינים.
- מדיטציה ותרגילי נשימה, יוגה.
- פיתוח תחביבים – יעזור לכם גם לעשות משהו שאתם אוהבים וייתן לכם סיפוק, וגם הסחת דעת מגורם המתח.
- מפגשים חברתיים ככל שמתאפשר.
- שתיית חליטות מצמחי מרפא שתורמים לתחושת הרוגע (בקרוב מאמר בנושא) כגון פסיפלורה, ולריאן (במקרי קיצון של חרדות), רודיולה, ויטניה ועוד.
- תוספי מזון כגון גאבא (GABA), אומגה 3 ו-ויטמינים מקבוצת B (בעיקר B12) שהוכחו כיעילים למצבי סטרס.
זכרו – החיים מזמנים לנו אתגרים שגורמים לנו למתח נפשי רב, והוא פוגע בנו במערכות שונות בגוף. יש דרך להתמודד עם זה, ואם אתם צריכים עזרה – צרו קשר ונשמח לתת לכם את המענה המדויק עבורכם.