תזונה אנטי דלקתית היא כלי עזר חשוב בהתמודדות עם דלקת פעילה. שמירה על כללי התזונה המפורטים תסייע להפחתת כאב, אודם, נפיחות ושיפור תפקוד האיבר הפגוע.
דלקת היא למעשה תהליך בו הגוף מנסה להתמודד עם פתוגן כלשהו – בין אם זה חיידק, זיהום או כל דבר אחר שמפריע לתפקוד התקין. הגוף שולח חומרים "להלחם" בבעיה, ומגביר את זרימת הדם למקום הפגוע. הזרימה המוחשת מרחיבה את כלי הדם יוצרת את תחושת החום והאדמומיות האופיינית לדלקת. בהגדרה המערבית, דלקת צריכה לכלול חום, כאב, נפיחות, אדמומיות ותפקוד לקוי של האיבר הפגוע.
באמצעות תזונה נכונה ניתן להחיש את תהליכי הריפוי של הגוף ובכך לסייע לו לרפא את המקום ולהפחית את הדלקת שנוצרה.
דגשים חשובים:
א. "דלקת" היא הגדרה מערבית. ברפואה הסינית אין הגדרה לדלקת, ועל מנת לרפא מחלות / כאבים, יש צורך באבחנה אישית והתאמה אישית של תזונה לכל מקרה.
ב. ההמלצות במאמר הנ"ל הן כלליות בלבד ומתייחסות לתהליכים דלקתיים פנימיים או חיצוניים (למשל, כתוצאה משחיקה של רצועות או גידים היוצרת דלקת מקומית במפרקים או בכל איבר אחר בגוף). מומלץ להקפיד על המלצות אלו באופן כללי למניעה של תהליכים דלקתיים וכן התמודדות עם מצב דלקתי קיים, אולם במידה והמצב אקוטי וחמור מאוד, יש צורך לפנות לעזרה מקצועית.
ג. אין לראות בכתוב במאמר זה הנחיה רפואית. בכל מקרה חירום או חריג יש לפנות לרופא המטפל.
דגשים לתזונה אנטי דלקתית
ממה להמנע:
- 3 הלבנים – מוצרי חלב, סוכר לבן, קמח לבן.
- לגבי קמח – אם אפשר להפחית לחלוטין, מה טוב. במידה וזה בלתי אפשרי, כדאי לעבור לקמח שיפון מלא, או ללחם ממחמצת שאור ללא שמרים.
- להמנע לחלוטין ממזון מתועש, מטוגן, חטיפים, מתוקים וממתיקים מלאכותיים.
- להמנע או להפחית משמעותית צריכה של מזונות עתירי שומן מהחי כגון בשר אדום, נקניקים, נקניקיות, בשר משומר וכדומה.
- להמנע לחלוטין מקפאין.
- להמנע משתיה ממותקת ומוגזת (מלבד סודה) ואלכוהול.
- להפחית מזונות חריפים.
מה כדאי להוסיף לתפריט:
-
כורכום כתבלין או בכדורים (כדורי כורכומין, ניתן להשיג בקליניקה). כורכום הוא אנטי-אוקסידנט, אנטי-דלקתי ובאופן כללי – מעין תבלין פלא המטפל במגוון בעיות, ביניהן דלקת וכאב.
- להעלות את צריכת אומגה 3 ושומן בלתי-רווי. אומגה 3 ניתן למצוא בדגי מים עמוקים (סרדינים, מקרל, טונה), זרעי צ'יה, זרעי פשתן, גרעיני דלעת, שמן קנולה. שומן בלתי רווי אפשר למצוא בשמן זית, אבוקדו, ואגוזי מלך. אפשר לקחת אומגה 3 כתוסף.
- פירות וירקות – לפחות 5 מנות פרי וירק ביום. במיוחד פפאיה, פירות יער, עלים עליים ירוקים (סלרי, בייבי, רוקט, ארוגולה).
- מזונות עתירים בקוורצטין (המסייע בהפחתת דלקת ואלרגיה) – תפוחי עץ, אוכמניות, בצל, ברוקולי, דובדבנים, חמוציות, ירקות עליים, עגבניות, ענבים אדומים, פטל אדום ושחור, פטרוזיליה, פירות הדר, צבר, צלף, שמן זית.
- שתיה – להרבות בשתיית מים, ומיצי ירקות טריים. לדוגמא- מיץ סלק, סלרי, נענע, אגס, פטרוזיליה.
- תוסף MSM (מעולה לכאבי שרירים, שלד, מפרקים ודלקות מכניות ופנימיות).