טיפול באמצעות כוסות רוח הוא חלק אינטגרלי מהטיפול ברפואה סינית. טיפול בכוסות רוח יעיל מאוד בהקלה על כאבים, דלקות ושרירים תפוסים, גם במקרים אקוטיים וגם כרוניים. בנוסף, כוסות רוח יעילות בטיפול בהתקררות, שפעת ודלקת ריאות אקוטית.
כוסות רוח הן כוסות זכוכית, פלסטיק (או סיליקון) אשר מוצמדות לגוף באמצעות יצירת ואקום בכוס, הגורם להידבקות הגוף לעור ולמשיכת הרקמה לתוך הכוס.
סוגי כוסות רוח עיקריים:
- כוסות רוח מזכוכית – הכוסות ה"קלאסיות" בהן השתמשו בסין וברוסיה העתיקות. הדרך המסורתית לשימוש בכוסות רוח. מבעירים צמר גפן ספוג באלכוהול, ובאמצעות מלקחיים מכניסים אותו לכוס. האש יונקת את האויר וכך נוצר ואקום. המטפל מניח במהירות את הכוס על הגוף וכך נוצרת היניקה של הרקמה.
- כוסות רוח מפלסטיק עם משאבה – כוסות מודרניות בהן נעשה שימוש רב בעולם המערבי. הואקום נוצר על ידי יניקה באמצעות משאבה ידנית.
- כוסות רוח מסיליקון – נחשבות לבטוחות לשימוש בפנים היות והן עדינות יותר. באמצעות לחיצה על הסיליקון הגמיש ושחרור הלחיצה, נוצר הואקום.
איך כוסות רוח עוזרות לשחרור שרירים ולטיפול בכאב
הסבר מערבי: יצירת הואקום באמצעות כוסות הרוח גורם לשטף דם מקומי. כאשר הגוף "מזהה" שיש שטף דם פנימי הוא שולח למקום דם הנושא בתוכו חמצן. הגעת החמצן לשריר מרפה אותו (ידוע כי כאשר שריר לא מקבל חמצן מספיק, הוא מתכווץ) ובכך הכאב מוקל. בנוסף, יחד עם הדם הגוף שולח גם חומרים נוגדי דלקת אשר מקלים על הדלקת המקומית, אם קיימת.
הסבר סיני: כאב, או נוקשות, או הגבלה בתנועה מקורם בתקיעות של צ'י או דם (חסימה). שימוש בכוס רוח על המקום ה"תקוע" מאותת לגוף כי צריך לפתוח את החסימה. כלומר, טיפול בכוסות רוח פותח חסימות ברמת העור, השריר, הרקמות העמוקות וכמובן – המרידיאנים.
במקרה ויש כאב מקומי וממוקד, פשוט מניחים כוס רוח אחת או יותר על איזור הכאב ומשאירים אותה בין 10-15 דקות. במידה והכאב מפושט או איזורי יותר (למשל, כל החלק הימני של הגב מלמטה עד למעלה), ניתן להשתמש בטכניקה של "כוס רוח נעה" בה "מסיעים" כוס רוח על גבי האיזור כולו (כמובן, תוך כדי שימוש בשמן שימנע חיכוך חזק של העור). טכניקה נוספת הדומה לכוסות רוח נקראת "גוושה", בה משתמשים במעין מסרק שנהב לשפשוף ממוקד של איזור כואב או תפוס (למשל, שכמה או צוואר). ניתן להשתמש בכוס רוח כגוושה, גם ללא המסרק.
טיפול כוסות רוח להתקררות ובעיות במערכת הנשימה
ברפואה הסינית מייחסים להתקררות (ולרוב בעיות הנשימה האקוטיות) כאל פלישה של רוח חיצונית לגוף. הרוח החודרת לגוף חוסמת את מעברי הצ'י מה שגורם לכיווץ שרירים ולחסימת דרכי הנשימה, מה שמתבטא בצינון, שיעול, ובמקרים חמורים גם דלקת ריאות או ברונכיטיס.
פעולת היניקה של כוסות הרוח "שואבת" את הרוח מהגוף ובכך הגוף יכול להתמודד עם המחלה בצורה טובה ויעילה יותר.
איפה מניחים כוסות כוח על הגוף
בדרך כלל, כשמטפלים בכוסות רוח בבעיות נשימה או התקררות, נהוג להניח אותן בגב העליון, המקום ממנו חודרת הרוח לגוף.
במקרים של כאב או שרירים תפוסים – ניתן להשתמש בכוסות רוח בחלקים "אחוריים" של הגוף, כגון גב, כתפיים, עורף, ישבן, אגן, מרפקים, ברכיים. לא נהוג להשתמש בכוסות רוח בחלקים "פנימיים" כגון בטן, חזה, פנים היד או הרגל, אם כי יש מטפלים שאינם רואים בזה בעיה.
היות ונוצר שטף דם לאחר השימוש בכוסות רוח, ברוב המקרים נשארים סימנים ססגוניים על העור, למשך כמה ימים עד שבוע (ולפעמים אף יותר). ככל שהסימנים חזקים יותר, כך התקיעות במקום היתה חמורה יותר. במידה ואין סימנים, כנראה שהטיפול לא היה יעיל וכי צריך לשקול אם להשתמש בכוסות רוח שוב במקרה הזה.
לסיכום – לכוסות רוח יצא שם של טיפול לא יעיל, תודות לביטוי "זה עוזר כמו כוסות רוח למת". אולם, אם תחשבו על זה – גם ניתוח לב פתוח לא יעזור למת, אז בטח שלא כוסות רוח.