גיל המעבר מלווה אצל חלק גדול מהנשים בסימפטומים שונים. לא כל הנשים יסבלו מתופעות גיל המעבר, וחלקן יסבלו רק מחלק מהתופעות. טיפול טבעי באמצעות רפואה סינית נמצא יעיל להקלה על תופעות גיל המעבר וכן לקיצור התקופה ממנה סובלות הנשים. הטיפול כולל דיקור סיני וכן טיפול באמצעות צמחי מרפא סיניים ושינוי תזונתי במידה ויש צורך בכך.
תופעות גיל המעבר – מהן, ולמה הן קורות?
תופעות גיל המעבר ("מנופאוזה" או "מנופאוז") הן סימנים שונים המופיעים לקראת סיום המחזור החודשי, ועשויות להמשך כמה שנים טובות לאחר שהמחזור מסתיים לחלוטין. ברוב המקרים, תופעות גיל המעבר מתחילות בסביבות גיל 45-48 ונמשכות עד סביבות גיל 52-53. יחד עם זאת, יש נשים שמתחילות לסבול מהתופעות בגיל מוקדם יותר (40, ואפילו מוקדם יותר) ויש נשים שהתופעות נמשכות אצלן (כולן או חלקן) עד גיל 60 וצפונה.
התופעות מתרחשות בגלל השינויים ההורמונליים הקיצוניים שהאישה עוברת בשלב הזה. תופעות גיל המעבר יכולות להיות קלות ולא להפריע לתפקוד היומי, אך באותה מידה הן יכולות להיות מאוד משמעותיות וממש להפריע ליומיום.
תופעות גיל המעבר הנפוצות ביותר:
גלי חום – גלי חום בגיל המעבר היא אולי התופעה הנפוצה ביותר. כמעט אין אישה שלא עוברת תקופה כלשהי עם גלי חום. גלי החום מגיעים בעיקר בשעות אחר הצהריים והערב המוקדם, אך הם יכולים להופיע גם במהלך היום בלי התראה, וכן כמה פעמים ביום.
- גלי החום יכולים להתחיל מאיזור החזה, הבטן, הצוואר או הראש, וברוב המקרים הם "עולים" למעלה. לרוב הם גם מלווים בהזעה.
- הזעת לילה – תופעה הקשורה בדרך כלל לגלי החום. גל חום שמגיע במהלך הלילה עשוי לגרום לזיעה, עד מצב שצריך להחליף חולצה, ואפילו סדינים – במקרים קיצוניים. יחד עם זאת, חלק מהנשים סובלות מהזעת לילה ללא גלי חום בכלל. ברפואה הסינית, אגב, לתופעה הזו קוראים "תסמונת העצמות המאודות", היות והסינים הסתכלו על הזיעה כעל נוזל שמופרש מהעצמות בלילה.
- עצבנות – הרבה נשים מדווחות על שינוי לרעה במצב הרוח. נשים רגועות יחסית פתאום נהיות חסרות סבלנות, חסרות שקט ועצבניות. גם עצבנות יכולה להחמיר או להופיע בשעות אחה"צ והערב המוקדם.
- אינסומניה – קשיי שינה. נשים רבות בגיל המעבר סובלות מקשיי שינה. לרוב, אין בעיה להרדם, אך יש יקיצה במהלך הלילה. חלק מהנשים מתעורורת בשעות קבועות (הרבה באיזור השעה 2:00-3:00 לפנות בוקר) ולא יכולות לחזור לישון, וחלק מתעוררות כל שעה-שעתיים ומצליחות לחזור לישון. כמובן שאיכות השינה נפגעת. מעבר להתעוררויות, עשויים להיות גם חלומות רעים או סיוטים, או שינה גרועה באופן כללי.
- שינויים במחזור – היות וגיל המעבר מאופיין בהפסקת המחזור (מנופאוזה), לפני שהמחזור נעלם לגמרי, הוא מתחיל "לגמגם". לרוב הוא פשוט מתחיל לאחר בהדרגה, צבע הדם מתכהה, כמות הדם מתמעטת, עד שהמחזור נעלם לחלוטין.
טיפול טבעי לגיל המעבר – יעיל ומהיר
כאמור, טיפול ברפואה סינית יעיל מאוד בהקלה על תופעות גיל המעבר (כל התופעות). כמו בכל טיפול ברפואה סינית, דרושה אבחנה מדויקת ולפיה תקבע אסטרטגיית הטיפול (דיקור סיני, צמחים, תזונה ותוספי מזון).
איך זה קורה?
כמו כל דבר ברפואה הסינית, גם תופעות גיל המעבר מתקיימות בגלל חוסר איזון, דיסהרמוניה, בין האיברים הפנימיים ובין המרידיאנים. טיפול נכון ומדויק ברפואה סינית יאזן בין המערכות השונות, ויחזיר כך גם את האיזון ההורמונלי ככל הניתן. לפעמים אי אפשר לבטל לגמרי את התופעות, היות והן תהליך טבעי שקורה בגוף, אך בהחלט אפשר לעשות שני דברים – להקל עליהן בצורה משמעותית (עד מצב בו הן כמעט לא מורגשות) וכן לקצר את הזמן שבו הן קורות (במקום 5 שנים, למשל, לקצר ל-3 שנים או פחות).
הטיפול, כאמור, מתבצע על ידי דיקור סיני לפי האבחנה הספציפית. בחלק מהמקרים יהיה צורך בהתאמת תזונה נכונה לכל אישה באופן אישי, כדי לעזור באיזון. לפעמים יהיה צורך גם במתן צמחי מרפא סיניים, שגם הם יאזנו את התופעות – ירגיעו, יקררו, יסייעו בשינה, יזינו את הגוף.
תוך כמה זמן טיפול טבעי לגיל המעבר משפיע?
במקרים רבים ההשפעה (הפחתת התופעות בצורה מורגשת) תהיה מהירה למדי – ותורגש בטיפולים הראשונים. כמובן שדבר זה הוא מאוד אינדיבידואלי ואי אפשר לדעת מראש כמה זמן טיפול יהיה נחוץ. יחד עם זאת, אין לצפות לניסים – כי כאמור, מנופאוזה היא תהליך טבעי של הגוף, ואנחנו רוצים להקל על התופעות שהוא גורר ולקצר את משכן.
כמובן, גם להיענות המטופלת יש השפעה על ההצלחה הטיפולית – ככל שהמטופלת תקפיד יותר על ההנחיות שיינתנו לה (תזונתיות, צמחי מרפא, אורח חיים) כך ההשפעה תהיה טובה יותר ומהירה יותר.
תופעות גיל המעבר לפי רפואה סינית
לפי הראיה הסינית, תופעות גיל המעבר משויכות ברוב המקרים לשני סינדרומים עיקריים – חסר ביין וחסר בדם. היות ואי אפשר להסביר את כל התאוריה של הרפואה הסינית במאמר קצר, ננסה לפשט זאת מאוד:
יין ויאנג הם המושגים הבסיסיים ביותר ברפואה הסינית, ועליהם מושתת כל ההבנה הסינית של החיים והיקום בכלל.
יין הוא "חומר" סמיך – ויש לו איכות קרה, כבדה, מימית, כהה (צל). יאנג הוא אנרגיה, אש, חום, תנועה, מהירות.
היין והיאנג קשורים זה לזה ולא יכולים להתקיים זה בלי זה. במצב תקין, כאשר היין בשיאו, היאנג קטן; וכשהיאנג בשיאו, היין קטן. כך, אפשר להבין גם את התופעה שבה הכי קר והכי חשוך לפני עלות השחר – זהו שיא היין, הקור, החושך, שממנו מתחיל היאנג לצמוח (האור).
ל-יין יש תפקיד חשוב, והוא "לאחוז" ו"לעגן" את היאנג, שלא ישתולל ויברח. אפשר להסתכל על זה מעולם המונחים המערבי – אטום (כן, החלקיק). ממה אטום מורכב? מפרוטון (גרעין = יין) ואלקטרון (חלקיקים שנעים במהירות סביב הפרוטון = יאנג). אם הפרוטון לא ימשוך אליו את האלקטרונים, הם ייפרדו ממנו ויהפכו לרדיקלים חופשיים (שאגב, מאוד לא בריאים לגוף).
אגב, במפגש בין היין והיאנג נוצר "צ'י" שהיא אנרגיית החיים, הכח המניע את הכל לפי הרפואה הסינית.
דם הוא הנוזל המעשיר את הגוף ומזין אותו – את הרקמות, העור, השרירים, הגידים והאיברים הפנימיים. אגב, להרבה נשים (וגם גברים) בגילאי 50+ יש התחלה של "התייבשות" של הגידים והעצמות שמתבטאת בהסתיידות או שינויים ניוונים.
אז איך זה בכלל קשור לתופעות גיל המעבר?
עכשיו יותר קל להסביר 🙂 נשים הן יותר "ייניות" מטבען, בעוד גברים הם יותר "יאנגים". לכן לנשים יש נטיה יותר לסבול מקור. היות ונשים מאבדות דם במחזור החודשי, וגם בלידות, הן נוטות להגיע למצב של "חסר דם", בו אין מספיק דם בגוף (אנרגטית, לא פיזית כמובן) ולכן יש תופעות של יובש (בעור, בעיניים, שיער, ציפורניים וכו') וחוסר הזנה (סחרחורות, עייפות, אנמיה וכו'). כאשר הדם נחלש, היין עצמו גם עשוי להיחלש. כאשר היין נחלש, אין מה שיאחוז את היאנג האנרגטי, ואז החום עולה כלפי מעלה. הזמן בו היין מתחיל להתחזק הוא אחרי הצהריים, ולכן התופעות מתחילות בדרך כלל אחרי הצהריים או במהלך הערב והלילה.
החום של היאנג העולה יכול להתבטא בתחושות חום (ומכאן הקשר לגלי החום), בחוסר שקט ועצבנות, והוא גם עלול לגרום לאינסומניה (ההתעוררות הזאת באמצע הלילה בלי סיבה, היא תופעה של חום שעלה למעלה).
כאמור, טיפול משולב ברפואה סינית – דיקור סיני, צמחי מרפא ותזונה – יעזרו לשימור האיזון בין היין ליאנג ובכך יטפלו בתופעות גיל המעבר.
רגע, לא הכל רע בגיל המעבר!
אמנם אצל חלק גדול מהנשים התופעות הן בעיקר שליליות, אך אצל חלק לא קטן יש דווקא תופעות חיוביות מאוד (שגם הן מקושרות לחום שעולה פתאום בעקבות המצב של חסר יין).
נשים אלה מדווחות על עליה באנרגטיות, הן פחות עייפות, יותר פעילות, רצות, מסדרות, פותחות עסק מצליח, מבלות עם חברות – בקיצור, מתחילות לחיות כמו שלא חיו מעולם.
אז לא להתייאש – לגיל המעבר יש גם דברים חיוביים ולא רק שליליים 🙂