דלקת בגיד הפיקה – "ברך קופצים" (Patelar Tendonitis – Jumper's knee) – גורמים, טיפול ומניעה
דלקת בגיד הפיקה נפוצה בעיקר אצל העוסקים בספורט, אך לא רק. מדובר בדלקת בגיד המחבר את הפיקה לעצם השוק (טיביה). הגיד הוא למעשה המשך של שרירי הירך הקדמיים (השריר הארבע-ראשי).
כאשר יש דלקת בגיד הפיקה יופיעו תחושות כאב, צביטה או חוסר נוחות באיזור שמתחת הברך (בחלק הקדמי), שם ממוקם הגיד.
במצב הראשוני הכאב עשוי להיות זניח ולהופיע רק בסוף אימון גופני או בסוף היום, אך במידה והבעיה לא מטופלת היא עלולה להחמיר ולגרום לכאב שמונע פעילות גופנית ואפילו מגביל את התפקוד היומיומי (כגון עליה במדרגות, הליכה או הפעלת משקל על הרגל). על כן כדאי לטפל בבעיה ישר איך שהיא מתחילה להופיע, ולא לחכות "שהכאב יעבור מעצמו".
דלקת בגיד הפיקה – סימפטומים
הסימפטום העיקרי והראשוני של דלקת בגיד הפיקה הוא כאב מתחת לברך, באיזור המרכזי – קדמי (מתחת לפיקה).
בהתחלה, כאמור, הכאב יכול להיות מינורי ולהופיע רק בסוף יום או בסיום אימון גופני. עם הזמן, ובמידה והבעיה לא נפתרה, הכאב עלול להחמיר ולהופיע גם במהלך פעילות גופנית, או למנוע פעילות גופנית בכלל, ובמקרים גרועים – להקשות על ההליכה ועליית מדרגות.
מעבר לכאב, היות ויש תהליך דלקתי – יכולות להופיע נפיחות ואדמומיות. מצב זה חמור יותר מאשר כאב ללא התופעות האלה ודורש טיפול מיידי.
לפעמים הכאב לא רק ממוקד בחלק שמתחת לפיקה, ויכול להקרין גם במעלה הירך (מעל הברך – לאורך שריר ה-4 ראשי) או במורד השוק.
דלקת בגיד הפיקה – גורמים
הגורמים העיקריים להיווצרות דלקת בגיד הפיקה הם חיכוך יתר, עומס יתר או חוסר איזון של שרירי הירך (כיווץ יתר או חולשה). התופעה, כאמור, נפוצה בעיקר אצל ספורטאים – אשר מפעילים עומס ישיר וקבוע על הברכיים, או כח מתפרץ – כגון אתלטים, קופצים למרחק, שחקני כדורגל, שחקני כדורעף, ג'ודו, טריאתלטים ורצים.
חיכוך ועומס יתר – כאשר המפרק נמצא בתנועות חוזרות ונשנות לאורך זמן, במיוחד אם מעורב עומס על המפרק (כמו בריצה וקפיצה, למשל), הרקמות הרכות (גידים ורצועות) בברך עשויים להתחכך יותר מדי בעצמות או במבנים אנטומים אחרים. כתוצאה מהחיכוך נוצרים קרעים מיניאטורים בגיד, מה שמוביל לכאב ולדלקת. חיכוך ועומס יתר נפוצים בעיקר אצל רצים, טריאתלטים, קופצים, שחקני כדורגל, כדורסל וכדורעף, ולפעמים גם אצל רוכבי אופניים (אם כי רוכבי אופניים נוטים לסבול מבעיה אחרת בברך – דלקת ברצועה האיליוטיביאלית).
כיווץ יתר של שרירי הירך הוא גם גורם נפוץ להופעת דלקת וכאבים בגיד הפיקה. הגיד הוא, כאמור, המשך של השרירים הקדמיים של הירך, ובמידה והשרירים האלה (הארבע-ראשי) מכווצים מדי ולאורך זמן, הם מושכים ומותחים את הגיד – מה שמוביל שוב לקרעים קטנים, כאב, ודלקת.
דלקת בגיד הפיקה כתוצאה מכיווץ יתר (טונוס שרירי גבוה מדי) של שרירי הירך נפוצה בעיקר אצל ספורטאים העוסקים בחיזוק הגוף ואינם מקפידים על מתיחות והארכת השרירים (מרימי משקולות, מתאמני קרוספיט, מתאמני חדר כושר, מפתחי גוף, ג'ודוקאים).
על אותו משקל, גם חולשה של שרירי הירך יכולה לגרום לבעיות בגיד הפיקה – או כתוצאה מקריסה של הרגל (אפילו בצורה לא מורגשת) קדימה ומתיח הגיד, או כתוצאה מפיצוי של הגוף שמכווץ את השריר יתר על המידה. בעיה זו נפוצה בעיקר אצל אנשים שאינם עוסקים בספורט מספיק, או לא מבצעים את הפעילות הגופנית בצורה מאוזנת.
עוד סיבה אפשרית לדלקת בגיד הפיקה היא תופעה הנקראת "אוסגוד-שלאטר" (Osgud-shlatter). תופעה זו נפוצה בעיקר אצל מתבגרים הצומחים לגובה. במצב זה , עצם הירך (פמור) ועצם השוק (טיביה) אינן צומחות בקצב אחיד, מה שגורם למתיחה ומשיכה של הפיקה כלפי מעלה – הגורמת לאותם קרעים, דלקת וכאב מתחת הפיקה. כאב של אוסגוד-שלאטר בדרך כלל לא מופיע בדיוק מתחת לפיקה בחלק הרך, אלא יותר קרוב לחיבור הגיד לעצם השוק (Tibial Tuberocity). לרוב בעיה מסוג זה נפתרת מעצמה כאשר המתבגר מסיים לצמוח לגובה, אך תהליך זה יכול לקחת לא מעט זמן וכדאי לטפל בכאב ובדלקתיות.
במידה ודלקת בגיד הפיקה לא עוברת ולא מטופלת בצורה נכונה, הקרעים עלולים להחמיר והגיד עלול להצטלק, להסתייד או להפוך לפיברוטי ולא אלסטי. לכן חשוב לטפל בדלקת בהקדם האפשרי ולא לדחות או להתעלם ממנה.
דלקת בגיד הפיקה – אבחון
ברוב המקרים ניתן לאבחן את הבעיה אצל בעל מקצוע על ידי מישוש, בדיקת טווחי תנועה וסיפור המקרה.
מעבר לכך, בדיקות שניתן לעשות ורלבנטיות לבעיה הספציפית הזאת הן בדיקת אולטרסאונד (הבודקת רקמות רכות), רנטגן (לשלול בעיה מבנית בעצמות כגון חיכוך או אוסגוד-שלאטר) ובמקרים שאין ממצאים – בדיקת תהודה מגנטית MRI.
דלקת בגיד הפיקה – טיפול טבעי, מהיר ויעיל לפתרון הדלקת
כמו לרוב הבעיות האורתופדיות, גם לדלקת בגיד הפיקה יש מענה באמצעות טיפול ברפואה סינית.
דיקור סיני יעיל מאוד להפגת כאבים, דלקות, שיפור טווחי התנועה והפחתת הבצקת והנפיחות. כך גם במקרה של דלקת בגיד הפיקה – הטיפול באמצעות דיקור סיני מקנה הקלה מיידית ברמת הכאב, ועם המשך הטיפולים הבעיה נפתרת בצורה מהירה וללא התערבות כימית או כירורגית.
הדיקור, אגב, לא מתבצע במקום הפגוע עצמו וגם לא באיזור הברך בכלל. על מנת להגיע לתוצאות מיידיות, מהירות ומספקות, אנחנו משתמשים בטכניקות דיקור מתקדמות – דרך הקרקפת, או דרך מקומות מרוחקים בגוף. ההשפעה מיידית וכבר במהלך הטיפול עצמו יש ירידה בכאב ושיפור בטווח התנועה במידה והוא נפגע.
קינזיוטייפינג גם כן יעיל מאוד בהפחתת כאבים ודלקות, והשילוב של קינזיוטייפינג בטיפולי דיקור סיני משפרים מאוד את אחוזי ההצלחה ומקצרים משמעותית את משך ההחלמה. באמצעות הקינזיוטייפינג לא רק שאפשר להפחית את הדלקת והכאב, אלא גם ניתן לאזן מחדש את היציבה ואת טונוס השרירים – במידה והטונוס גבוה מדי (השריר מכווץ) מרפים אותו, ובמידה והשריר חלש – מחזקים אותו.
מעבר לדיקור וקינזיוטייפינג, במקרים מסוימים רצוי לשלב גם טיפול באמצעות צמחי מרפא סיניים. הצמחים הסיניים גם הם מסייעים בהזרמת הצ'י והדם לאיזור וקיצור זמן ההחלמה. שימוש בצמחי מרפא לא מחויב בדלקות מסוג זה, ותלוי בחומרת המצב.
כמו ברוב הבעיות המערבות דלקת וכאב, ניתן (ורצוי) להשתמש גם בכורכומין. כורכומין הוא החומר הפעיל שבכורכום, ונמצא כי הוא אנטי-דלקתי, אנטי-ויראלי, נוגד כאב, מחזק מערכת חיסון ועושה עוד כמה דברים חיוביים. מידע נוסף ניתן למצוא כאן – כורכומין אפקט.
חימר ירוק – חימר ירוק מגיע כאבקה שיש לערבב עם מעט מים עד קבלת חימר במרקם גמיש (רך יותר מאשר חימר של ילדים). לאחר קבלת המרקם הרצוי, יש לעטוף את האיזור הדלקתי והנפוח ולתת לחימר להתייבש. תהליך הייבוש של החימר סופח את הנוזלים, והמינרלים שבו עוזרים לזירוז ההחלמה ועצירת הדלקת. הייבוש יכול לקחת כמה שעות, לכן יש מטופלים שמעדיפים להשתמש בו בלילה ולעטוף את האיזור עם ניילון נצמד (על מנת שלא ילכלך את המצעים).כמובן שניתן לבצע בכל שעות היום לפי הנוחיות והזמינות שלכם.
פיזיותרפיה גם היא יכולה לתת מענה לדלקת בגיד הפיקה, בעיקר באספקט השיקומי – לאחר שהכאב והדלקת פוחתים בצורה משמעותית, ניתן ורצוי לחזק את השרירים ולשפר את היציבה כדי למנוע את הישנות הבעיה.
דלקת בגיד הפיקה – טיפולים מערביים
לאחר האבחון שמאשר שמדובר בדלקת בגיד הפיקה, הרופא עשוי להמליץ על אחת מהאופציות הנפוצות לטיפול בדלקות:
- שימוש במשככי כאבים
- נטילת כדורים נוגדי דלקת ממשפחת NSAID (נוגדי דלקת לא סטרואידיאלים, כגון ארקוקסיה ואטופן)
- זריקת סטרואידים למקום (קורטיזון)
- הטריית הגיד בניתוח
- המלצה לפיזיותרפיה – חיזוק השרירים, שימוש ב TENS, אולטרסאונד.
אנחנו, כמובן, לא ממליצים על שימוש בתרופות כימיות, זריקות או הליכים כירורגיים אלא רק אם המצב באמת קשה ובלתי הפיך (נדיר מאוד) ושום טיפול אחר לא עזר. לגבי פיזיותרפיה – אנחנו ממליצים בהחלט, היות והשילוב של הפיזיותרפיה והטיפול הסיני נותן תוצאות יפות (כאמור, פיזיותרפיה אנחנו ממליצים לבצע בעיקר לשלב השיקומי).
דלקת בגיד הפיקה – כך תמנעו את בעיה, ותוכלו גם לטפל בעצמכם
הדרך הכי טובה לטפל בדלקת בגיד הפיקה (כמו כל בעיה אחרת) הוא למנוע אותה.
על מנת למנוע את הבעיה, כדאי להקפיד על:
- שמירה על טונוס שרירי מאוזן בשרירי הירך הקדמיים והאחוריים. הקפדה על מתיחות וגמישות של השריר הארבע-ראשי ושרירי ההמסטרינגס (הירך האחורית). הרבה ספורטאים לא מבצעים מתיחות וגמישות ודבר זה גורם להרבה בעיות, ביניהן דלקת בגיד הפיקה.
- חימום השרירים, הגידים והמפרקים לפני פעילות גופנית. החימום חשוב מאוד היות והוא מזרים דם לאיזורים האלה, והגוף מוכן יותר לפעילות הגופנית. ביצוע פעילות גופנית ללא חימום מקדים, כאשר השרירים "קרים" – היא מתכון טוב לפציעות!
- לא להתאמן אם מופיע כאב! הרבה ספורטאים "חיים עם כאב" או מתעלמים מכאבים שמופיעים להם במהלך האימון. כאב הוא הדרך של הגוף לאותת לנו שמשהו לא תקין, ואם נתעלם ממנו – המצב עלול להחמיר ולהתפתח לדלקת לא נעימה. אם אתם סובלים מכאב – קחו מנוחה וטפלו בבעיה עד שהיא נפתרת. הזנחה והתעלמות מכאב במקרה הספציפי הזה יכולה לגרום להחמרה של הקרעים בגיד הפיקה ולהוביל להידרדרות במצב – וזה לא רצוי. עדיף להפסיד כמה ימי אימון מאשר להיות מושבתים לכמה חודשים במידה והמקום לא יחלים כראוי, לא?
- שיפור טכניקה – בעיות כגון זו מופיעות הרבה פעמים בגלל טכניקה לקויה או לא מספיק טובה של הפעילות הגופנית (לא משנה אם זו ריצה, קפיצה, קרוספיט, הרמת משקולות או כל דבר אחר). אם אתם סובלים מכאב או מגבלה, פנו למדריך מקצועי שיעזור לכם לשפר את הטכניקה.
- במקרים אקוטיים – להקפיד על עקרון RICE – Rest, Ice, Compression, Elevation כמו בכל דלקת או פציעה אקוטית. הפסיקו את הפעילות, תנוחו עם קומפרסים של קרח והרמה של הרגל. הקרח יעצור את התפשטות הדלקת והחמרתה וכן הרמת הרגל. לאחר מכן פנו בהקדם לטיפול כדי לפתור את הבעיה במהירות ובאפקטיביות המירבית.
דלקת בגיד הפיקה – תרגילים
תרגילים שניתן לבצע כחימום וטיפול בכאבי ברכיים ובדלקת בגיד הפיקה (אפשר לבצע גם לפני פעילות גופנית אך גם בלי קשר לפעילות גופנית 2-3 פעמים ביום במידה ויש כאבים):
תרגילים לחיזוק הברכיים וגמישות השרירים (לבצע רק בשלב השיקומי, לא במידה ויש דלקת פעילה חריפה):