החורף מתקרב, ואיתו צפויות להגיע המחלות העונתיות – שעלת, צינון, התקררויות, דלקת ריאות, סינוסים וכאבי ראש. להלן כמה טיפים להתמודדות עם החורף:
בתקופת הסתיו והחורף אנחנו רוצים לשמור ולחזק את מערכת החיסון שלנו. על פי הרפואה הסינית, מערכת החיסון מושפעת ממערכת העיכול וכן ממערכת הנשימה – הריאות.
המלצות תזונה לחיזוק מערכת החיסון:
א. להימנע ככל הניתן ממזונות המחלישים את העיכול והחיסון, כגון מזון משומר, מתועש, מתובל, חלב ומוצרי חלב, קמח לבן, סוכר לבן.
ב. נעדיף לאכול אוכל מבושל, אפוי, מאודה או מוקפץ. להימנע ממזון נא או טרי, כגון ירקות טריים, סושי, דגים נאים וכדומה. את הירקות עדיף להקפיץ, לאדות, לבשל או לאפות – לגוף קל יותר לעכל מזון חמים ומוכן.
ג. מזונות המסייעים לפעילות הריאות – ירקות לבנים וחריפים – כגון בצל, כרישה, צנון, צנונית, קולורבי, שומר.
פעילות גופנית מתונה גם היא מחזקת ומפעילה את מערכת החיסון ולכן מומלץ לבצע פעמיים-שלוש בשבוע.
2. שיעול ליחתי
שיעול יכול להיות צרה צרורה בחורף. הליחה יכולה להיות "תקועה" ולא לצאת, או שהיא תכוייח בקלות.
חליטת עלי שסק מקלה מאוד על שיעול וצפצופים, במיוחד אם יש גם ליחה. עלי השסק הם למעשה צמח סיני מסורתי (Pi Pa Ye) המקל על שיעול ומייבש ליחה.
הוראות הכנה:
מניחים 5-6 עלי שסק (העלים של העץ) שטופים בסיר, ממלאים במים עד גובה של 2-3 ס"מ מעל העלים, מרתיחים, וכאשר המים רותחים מורידים לאש קטנה ומבשלים 20 דקות בלי מכסה. מסננים את המים באמצעות מסננת דקה ושותים לפי הצורך, 2-4 כוסות ביום.
לחליטה יש טעם שמזכיר מאוד תה ירוק. ניתן להמתיק עם מעט דבש (אבל לא להגזים, כי דבש וסוכר מייצרים ליחה).
לנוחיות המטופלים – היות וקשה להשיג עלי שסק, בקליניקת "שניים" דאגנו לכמות מספקת של עלים. המעוניינים יכולים לבוא ולקחת (בתיאום מראש)
3. כאב גרון
פורסים כמה פרוסות של ג'ינג'ר טרי (שורש) קלוף, מניחים בכוס עם מים חמים ומוסיפים מעט דבש ולימון.
ניתן להכין כמות גדולה באמצעות קנקן חליטה.
ג'ינג'ר מסייע בהורדת כאבי גרון. דבש מרכך את הריאות והגרון, והלימון בעל טעם חמוץ המשפיע על הכבד.
4. סינוסיטיס:
כאב ראש המתבטא בכבדות, כאב באיזור העיניים או האף, ולפעמים הרקות.
הסינוסים הם למעשה הצטברות של נוזלים – ליחה – בחללי הגולגולת.
ידוע שמלח מפרק הצטברויות שכאלה. לכן בקיץ ניתן ללכת לים, והמלח שבמים מאוד עוזר לגודש ולכאב.
היות ואנחנו לא בקיץ… יש פטנט אחר – ממלאים גרב דקה במלח גס, מחממים במיקרוגל 45 שניות ומניחים את הגרב על הראש, עוצמים עיניים ונותנים למלח לעשות את שלו.
אם סובלים מגודש רציני באף, ניתן להזליף מי מלח – בכוס מים רותחים לערבב 2 כפות גדושות של מלח ולחכות שהמים יתקררו. באמצעות מזלף לשאוב את תמיסת המלח ולהזליף בכח לנחיר הסתום תוך כדי משיכת האוויר וסתימת הנחיר השני. לחזור על הפעולה 3-4 פעמים עד שמרגישים טעם של מלח בפה.
זהירות – מומלץ לא לבצע את ההזלפות בתדירות גבוהה מדי מחשש לפגיעה ברירית האף.
5. דרכי טיפול טבעיות ומניעה בהצטננות: (מקור – אתר תמורות)
- שתיית תה מרובה כגון תה קמומיל, ג´ינג´ר או לימונדה חמה.
- בצל ודבש להקלה על תסמיני שיעול וליחה, אכילת שום באופן סדיר.
- קומפרסים חמים ורטיות חרדל על החזה והגב להקלה על שיעול וכאבים.
- מרק עוף או לחילופין צמחים כמו אסטרגלוס, או אִיסַטִיס.
- תמצית אכינציאה. קיימים מחקרים סותרים לגבי יעילותה, ונראה שהשפעתה מוגבלת רק לחלק מהמזהמים. * בכל מקרה, אין להתמיד איתה מעבר לחודשיים.
- פורמולות סיניות המותאמות אישית. אילו האחרונות, מתאימות יותר למצבי מניעה לאנשים המצטננים לעתים קרובות ופחות למצבים אקוטיים ששם נדרשת התערבות מהירה ולא בדיקה ותשאול של מטפל.
- גרגור עם מי מלח המפחיתים את הנפיחות בגרון.
- גרגור עם מי פה (לשטיפת שיניים) המונעים התפתחות חיידקים שונים באזור.
- שאיפת שמן אתרי כגון אקליפטוס לימוני. לא ברורה השפעתו, אך מדווח על הקלה סימפטומאטית.
- אכילת פירות וירקות ותזונה בריאה.
- ויטמין C – מסתבר שהשפעתו של ויטמין C על משך הצינון ועוצמתו היא די מינימלית. מה שכן ידוע זה שרמות נמוכות של הויטמין חושפות את המערכת החיסונית למחלות, אולם לא הוכח כי מינון גבוה של ויטמין C ימנע את המחלה. ההמלצה שלנו – לא מזיק ולא מועיל, אז אפשר לקחת ולו בשביל אפקט הפלאצבו.
- צמצום בכמות הסוכר ומוצרי חלב – הן סוכר והן מוצרי חלב ידועים כמזונות היוצרים ליחה ומחלישים את מערכת העיכול, ומכאן גם את מערכת החיסון (יש קשר ישיר בין מערכת העיכול למערכת הנשימה ברפואה הסינית). צמצום והימנעות ממזונות אלה תתרום למערכת החיסון.